Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

7 απρόσμενοι τρόποι να απογειώσετε τους γευστικούς σας κάλυκες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9628035918388636185

7 απρόσμενοι τρόποι να απογειώσετε τους γευστικούς σας κάλυκες

Η γεύση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αισθήσεις. Γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό ή πικάντικο… Οι γευστικοί μας κάλυκες μπορούν από μόνοι τους να αναγνωρίζουν αυτές τις αποχρώσεις των γεύσεων του φαγητού μας. Μπορούμε όμως με απλές κινήσεις να τους βοηθήσουμε να μας χαρίσουν μεγαλύτερη απόλαυση.

Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε δεν περιορίζονται όμως μόνο στην απόλαυση: Αν απολαμβάνουμε το φαγητό μας και νιώθουμε τη γεύση του, αυτό θα μας βοηθήσει να φάμε όση ποσότητα πραγματικά χρειαζόμαστε για να χορτάσουμε και έτσι να αποφύγουμε τα περιττά κιλά.

Δείτε πώς μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας,  και να βελτιώσετε τη γεύση σας.

1. Χρησιμοποιήστε τα καλά σας μαχαιροπίρουνα

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα μαχαιροπήρουνα είναι πιθανό να επηρεάσουν το πώς βιώνουμε την εμπειρία του φαγητού. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι όταν οι εθελοντές έτρωγαν γιαούρτι με βαριά μεταλλικά μαχαιροπίρουνα, τότε το γιαούρτι τους φαινόταν πιο νόστιμο και πιο ακριβό.

2. Επιλέξτε το σωστό ποτήρι

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το σχήμα του ποτηριού στο οποίο πίνουμε κρασί μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του. Η έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων, δείχνει πώς ακριβώς αλλάζει το άρωμα ενός κρασιού καθώς οι ατμοί της αιθανόλης (αλκοόλ) διαφεύγουν από ένα ποτήρι.Τα ποτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το κλασικό ποτήρι κρασιού, ένα ποτήρι για μαρτίνι και ένα ίσιο.

Τα διαφορετικά ποτήρια και οι διαφορετικές θερμοκρασίες μπορεί να αλλάξουν εντελώς το άρωμα ενός κρασιού και έτσι οι ερευνητές πραγματοποίησαν τις αναλύσεις τους και σε διάφορες θερμοκρασίες.

Όπως φάνηκε στη θερμοκρασία των 13 βαθμών Κελσίου, η συγκέντρωση της αιθανόλης στα χείλη του ποτηριού του κρασιού ήταν υψηλότερη από ό,τι στο κέντρο του, δηλαδή υπήρχε ένα κωνοειδές “σχήμα” στην διάχυση του αλκοόλ και των αρωμάτων του κρασιού. Το κρασί όμως που σερβιρίστηκε σε υψηλότερη θερμοκρασία, σε ποτήρι μαρτίνι ή απλό ποτήρι, δεν παρουσίαζε αυτό το σχήμα με αποτέλεσμα να έχει διαφορετική γεύση.

“Το φαινόμενο αυτό μας επιτρέπει να απολαύσουμε το άρωμα του κρασιού χωρίς τις παρεμβολές των αερίων αιθανόλης. Ως εκ τούτου, το σχήμα ενός ποτηριού του κρασιού έχει ένα πολύ εξελιγμένο λειτουργικό σχεδιασμό που μας βοηθάει να το απολαύσουμε καλύτερα”, εξηγεί ο Kohji Mitsubayashi, επικεφαλής της μελέτης. Επομένως την επόμενη φορά που θα πιείτε κρασί, πιείτε το στο σωστο ποτήρι.

7 απρόσμενοι τρόποι να απογειώσετε τους γευστικούς σας κάλυκες
Οι γευστικοί μας κάλυκες μπορούν να αναγνωρίζουν τις γεύσεις του φαγητού.

3. Χάστε κιλά

Σε σχετική μελέτη, έλαβαν μέρος 90 παιδιά και έφηβοι φυσιολογικού βάρους και γύρω στα 100 παιδιά και έφηβοι με παχυσαρκία. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, υπήρχαν διαφορές στην αντίληψη της γεύσης ανάμεσα στα παχύσαρκα και στα φυσιολογικού βάρους παιδιά. Τα πρώτα είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές γεύσεις.

4. Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα

Αν δεν συντηρούνται σωστά τα τρόφιμα η γεύση τους είναι πολύ πιθανό να αλλοιωθεί ή να  αποκτήσουν δυσάρεστη μυρωδιά από άλλα τρόφιμα που βρίσκονται μέσα στο ψυγείο. Για να μην συμβεί αυτό, αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε αεροστεγείς συσκευασίες ώστε να μην παίρνει το ένα τη μυρωδιά του άλλου, αλλά και για να μην χάνουν τη μυρωδιά και τη γεύση τους.

5. Μαγειρέψτε όσο πρέπει

Αν μαγειρεύετε το φαγητό σας για περισσότερη ώρα από αυτή που χρειάζεται ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δεν χάνεται μόνο η γεύση του αλλά και τα θρεπτικά συστατικά του. Επίσης, είναι σημαντικό να απολαμβάνετε το φαγητό σας στη σωστή θερμοκρασία: μην αφήνετε δηλαδή να κρυώσει ένα γεύμα που πρέπει να καταναλωθεί ζεστό ή το αντίθετο.

6. Σβήστε το τσιγάρο

Το κάπνισμα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση μας. Ο καπνός, σύμφωνα με τους ειδικούς, βλάπτει τους γευστικούς κάλυκες που είναι υπεύθυνοι για την αίσθηση της γεύσης. Υπάρχουν, όμως, και ευχάριστα νέα: οι περισσότεροι πρώην καπνιστές, εμφάνισαν αξιοσημείωτη βελτίωση τόσό στη γεύση όσο και στην όσφρηση τους, όταν έκοψαν το τσιγάρο.

7. Φάτε αργά και ήρεμα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν τρώμε βιαστικά, δεν μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας, ούτε να νιώσουμε τη γεύση του. Μην τρώτε, λοιπόν, βιαστικά και μην κάθεστε στο τραπέζι όταν βιάζεστε, αν θέλετε να απολαύσετε τη γεύση του φαγητού σε όλο της το μεγαλείο

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou