Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

7 ώρες ύπνου για την καλύτερη νοητική απόδοση και την αποφυγή προβλημάτων υγείας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

7 ώρες ύπνου για την καλύτερη νοητική απόδοση και την αποφυγή προβλημάτων υγείας!

Ο ανεπαρκής ύπνος φαίνεται πως συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου και νοητική εξασθένηση, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ηλικιωμένους. Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’SLEEP’’, ερευνητές του Duke-NUS Graduate Medical School Singapore, μελέτησαν ομάδα 66 ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας (μέσης ηλικίας 67 ετών).

Η ομάδα υποβλήθηκε σε νευροψυχολογικές εξετάσεις και μαγνητική τομογραφία στην έναρξη της έρευνας και 18 έως 24 ημέρες αργότερα. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους. Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της μικρότερης διάρκειας ύπνου και του ελαφρώς ταχύτερου ρυθμού νοητικής εξασθένησης και συρρίκνωσης του εγκεφάλου.

Ο ερευνητής Michael Chee, δήλωσε ότι καθώς ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τις νοητικές ικανότητες, η ταχύτερη συρρίκνωσή του σχετίζεται με μείωση των νοητικών ικανοτήτων. Πρόσθεσε ότι στατιστικά άνθρωποι με μικρότερης διάρκειας ύπνο έχουν περίπου .5% πιο γρήγορη μείωση σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικά.

Ο μέσος χρόνος στο κρεβάτι ήταν 6,7 ώρες και ως βραχύς ύπνος ορίστηκε αυτός της μιας ώρας λιγότερης από το μέσον όρο. Ωστόσο, ο Chee υπολόγισε ότι η πραγματική διάρκεια ύπνου ήταν περίπου 6 ώρες, καθώς με την ηλικία μειώνεται η αποτελεσματικότητα του ύπνου. Επειδή η διάρκεια ύπνου είναι λιγότερο ελεγχόμενη καθώς κάποιος μεγαλώνει, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για νέους ανθρώπους, καθώς αυτοί μπορεί να βελτιώσουν ενδεχομένως το χρόνο που κοιμούνται.

Γενικά, η έρευνα υπέδειξε ότι 7 ώρες ύπνου είναι ιδανικές για καλή νοητική απόδοση. Ο Chee δήλωσε ότι η διάρκεια ύπνου μπορεί ενδεχομένως να μην είναι κάτι που ελέγχει κάποιος σε μεγάλη ηλικία. Τα αποτελέσματα που φάνηκαν μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένων αλλαγών. Αν και η μείωση στις νοητικές ικανότητες και η συρρίκνωση του εγκεφάλου φάνηκαν μικρές, μπορεί έχοντας συσσωρευτεί για δεκαετίες να έχουν μεγαλύτερη επίδραση.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Iatronet.gr, SLEEP Magazine

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρπαξε τον σταυρό και την χτύπησε: Χαμός σε κηδεία πάνω από τον τάφο του νεκρού, ο αδερφός τσακώθηκε με τη νύφη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πελώριο, πιο μεγάλο και από ΙΚΕΑ: Αυτό είναι το νέο υπερκατάστημα των ZARA που ανοίγει άμεσα στην Αθήνα

Efi Nika

Κακά μαντάτα για όσους έχουν Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank: Όποιος μπαίνει στην τράπεζα… πληρώνει – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika