Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

7 καλοί λόγοι για να μην «ξεχνάτε» το σίδηρο!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
7 καλοί λόγοι για να μην «ξεχνάτε» το σίδηρο

7 καλοί λόγοι για να μην «ξεχνάτε» το σίδηρο!!!

 

Πριν αναφερθούμε στους λόγους που πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως τουλάχιστον 18 mg σιδήρου, εάν είστε γυναίκα και 8 mg, αν είστε ενήλικος άντρας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ιδανικές τροφές για την πρόσληψη σιδήρου είναι το κρέας και τα θαλασσινά, το σπανάκι, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα αποξηραμένα φρούτα. Τέλος, μην ξεχνάτε πως η καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου γίνεται με τη συνδρομή της βιταμίνης C, γι’ αυτό έχετε και αυτή στο  καθημερινό σας μενού.

1. Υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια
Ο σίδηρος είναι το βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων, σε όλο το σώμα και αυτό γίνεται ακόμα πιο κατανοητό αν αναλογιστούμε ότι το μεγάλο ποσοστό (70%) του σιδήρου στον οργανισμό, βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη.
Η έλλειψη σιδήρου, οδηγεί σε αδύναμα αιμοσφαίρια, που με τη σειρά τους δεν τροφοδοτούν σωστά τον οργανισμό με οξυγόνο, καταλήγοντας στο έντονο και φαινομενικά αδικαιολόγητο αίσθημα κούρασης.

2. Γεροί μύες
Σίδηρο απαιτούν και οι μύες για να είναι γεροί και δυνατοί, καθώς ο σίδηρος βοηθά τη μυική μάζα να διατηρεί την ελαστικότητα και την ευεξία της. Επιπλέον, το οξυγόνο που μεταφέρεται σε όλο τον οργανισμό από την αιμοσφαιρίνη είναι απαραίτητο για τη σύσπαση των μυών και την σωστή λειτουργία τους.

3. Καλές γνωστικές λειτουγίες
Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται οξυγόνο για να λειτουργήσει. Για την ακρίβεια, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου που βρίσκεται στον οργανισμό και όταν όλα λειτουργούν σωστά σε αυτό το κομμάτι, βελτιώνονται οι γνωστικές λειτουργίες, ενώ πιθανή είναι ακόμα και η δημιουργία νέων νευρικών οδών.

 

7 καλοί λόγοι για να μην «ξεχνάτε» το σίδηρο

4. Καλή διάθεση
Μπορεί να μην είναι κάτι που θα συνδέατε με την έλλειψη σιδήρου, αλλά ο σίδηρος είναι σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες με τη σειρά τους παίζουν καίριο ρόλο στην καλή διάθεση του ατόμου.

5. Αποτελεσματικό ανοσοποιητικό
Ο σίδηρος είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τονώνουν τη λειτουργία του. Η έλλειψη σιδήρου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, ώστε να μη μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανούς εισβολείς, ενώ αρνητική δράση στο ανοσοποιητικό έχει και η υπερβολική κατανάλωση σιδήρου, γι’ αυτό καλό είναι να λαμβάνετε την ημερήσια προτεινόμενη δόση, χωρίς υπερβολές ή ελλείψεις.

6. Σωστή θερμοκρασία σώματος
Εάν νιώθετε συχνά κρυάδες πιθανώς και αυτές να οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου. Και σε αυτή την περίπτωση ευθύνεται  η ανεπαρκής κυκλοφορία του οξυγόνου, καθώς αυτή η λειτουργία παίζει βασικό ρόλο στην τήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η σωστή θερμοκρασία εκτός του ότι είναι σημαντική για να νιώθετε άνετα με το σώμα σας και να μη ταλαιπωρείστε απο κρυάδες, είναι απαραίτητη και για την εύρυθμη λειτουργία των μεταβολικών λειτουργιών.

7. Απαιτούμενη ενέργεια
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των σωστών ποσοτήτων σιδήρου είναι η ποσότητα ενέργειας στο σώμα. Αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό, μέσα από την κούραση και αδυναμία που νιώθουμε όταν παρουσιάζεται έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Φροντίζετε, λοιπόν, να λαμβάνετε καθημερινά σίδηρο, ώστε να έχετε την ενέργεια και τη δύναμη να αντιμετωπίσετε όλα τα εμπόδια της καθημερινότητας.

clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika