Newsitamea.gr
AMEA news ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

7 απλές οδηγίες για να βοηθήσετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης στη καθημερινότητα του.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

anonymous-blind-inline

7 απλές οδηγίες για να βοηθήσετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης στη καθημερινότητα του.

Αρκετές φορές φίλοι μου, με έχουν ρωτήσει πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν ένα τυφλό άτομο. Ότι έχουν δει να δυσκολεύονται στη μετακίνηση τους στο δρόμο, σε ένα κατάστημα ή σε ένα φανάρι. Η πρώτη μου συμβουλή είναι πάντα: απλά ρωτήστε τους, εάν χρειάζονται βοήθεια.

Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί τύφλωσης και το πόσο απαιτείται να βοηθήσουμε ένα τυφλό άτομο ποικίλλει αναλόγως τις ανάγκες του. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μπορείτε να είστε ένας  σωστός οδηγός ενός ατόμου με προβλήματα όρασης ή για ένα τυφλό άτομο.

Τα 7 βηματα:

1 Ζητήστε από το άτομο με τη μειωμένη όραση , αν χρειάζεται βοήθεια και αν θα ήθελε να το καθοδηγήσετε.

2. Προσφέρετε τον αγκώνα σας, αν η απάντηση είναι ναι. Κρατήστε ελαφρά το τεντωμένο χέρι του ατόμου, θα σας πει από ποια πλευρά προτιμά να το κρατήσετε.

Steps-and-kerbs.preview

3. Κρατήστε λυγισμένο το χέρι σας σε μια γωνία 90 μοιρών. Το άτομο θα παραμείνει μισό βήμα πίσω ώστε τότε μπορείτε να ξεκινήσετε το περπάτημα.

4. Περπατήστε σε έναν άνετο ρυθμό και για τους δυο σας . Με την παραμονή ελαφρώς πίσω , το καθοδηγούμενο άτομο θα είναι σε θέση να πει πότε θέλει να σταματήσει ή να κινηθεί πιο γρήγορα ή πιο αργά.

5. Μετακινήστε το χέρι σας πίσω όταν πρέπει να περπατήσετε στην ίδια ευθεία.

sham2_0

6. Όταν θέλει να καθίσει , τοποθετήστε τα γόνατά του ώστε να αγγίξει το κάθισμα της καρέκλας. Περιγράψτε την πλάτη και τη θέση που έχει το κάθισμα.

7. Όταν οδηγείτε το  τυφλό άτομο προς ένα όχημα, μετακινήστε τον αγκώνα σας μέχρι το χέρι του ή της, να αγγίζει τη λαβή της πόρτας.

Όταν έχετε ολοκληρώσει τη διαδρομή σας, ρωτήστε και πάλι αν χρειάζεται κάτι άλλο. Να θυμάστε κάτι που ισχύει για όλα τα άτομα με αναπηρία: δε ζητούν τον οίκτο σας αλλά απλά μια χείρα βοηθείας. Όπως όλοι στη καθημερινότητα μας, απλά σε διαφορετικές καταστάσεις από ότι οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει.

Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποκλίθηκαν όλοι: 8χρονος με όγκο στον εγκέφαλο πήγε στο “Ταλέντο” και μάγεψε με το ταλέντο και τη δύναμη ψυχής του

Efi Nika

«Ελπίζουμε σε θαύμα»: Εφιάλτης για 13χρονη, τυφλώθηκε από ένα λάθος που κάνουμε όλες με τις βαφές μαλλιών – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou