Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι 6 συχνότερες απορίες για το ταπεινό αυγό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Το ταπεινό αυγό αποτελεί τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Πόσα όμως είδη αυγών υπάρχουν; Τι μας προσφέρουν; Πώς θα καταλάβω αν είναι φρέσκο ένα αυγό;

Έχουμε τις απαντήσεις σε έξι συχνότατες απορίες για αυτό το δώρο της φύσης:

1. Πόσα είδη αυγών υπάρχουν;

Τα αυγά της κότας αποτελούν τον πιο κοινό τύπο αυγού. Αυτά τα αυγά έχουν λευκό ή καφέ χρώμα. Το χρώμα τους καθορίζεται από το χρώμα του λοβού του αυτιού της κότας. Γενικά ομιλούντες, μια κότα με κόκκινο λοβό παράγει καφέ αυγά, ενώ τα άσπρα αυγά παράγονται από κότες με λευκούς λοβούς αυτιών.

Οι 6 συχνότερες απορίες για το ταπεινό αυγό

Ως προς τον τρόπο εκτροφής των ορνίθων. τα αυγά χωρίζονται σε:

  • Ελευθέρας βοσκής
  • Βιολογικά
  • Εμπλουτισμένα (π.χ. με ω3)
  • Ειδικής ή ημιεντατικής εκτροφής
  • Παραγωγής σε κλωβοστοιχίες.

Τα αυγά της στρουθοκαμήλου, της πάπιας και του ορτυκιού είναι μερικά από τα λιγότερο διαδεδομένα είδη αυγών.

2. Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Ένα μεγάλο αυγό κότας έχει περίπου 70 έως 75 θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ριβοφλαβίνη, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, θειαμίνη, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό, μαγγάνιο, νάτριο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες Α, D, Ε, Β6 και Β12, φυλλικό οξύ, λιπαρά οξέα και χολίνη. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, περίπου το μισό από τα 6 γραμμάρια πρωτεΐνης που υπάρχει σε ένα αυγό, βρίσκεται στο ασπράδι του, ενώ το άλλο μισό είναι στον κρόκο. Το αυγό περιέχει επίσης λεκιθίνη, ενώ στην αγορά θα βρείτε και αυγά που είναι εμπλουτισμένα με επιπλέον βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα ω-3.

3. Πώς μπορώ να τα βράσω;

Μερικοί από τους βασικούς τρόπους βρασμού είναι:

  • Α λα κοκ: Αφήστε το αυγό να βράσει στο νερό για 2 με 3 λεπτά. Αν τα λίγο πιο σκληρά, τότε σε νερό που κοχλάζει βράζετε το αυγό για περίπου 5 λεπτά. Βράζετε το αυγό 8 με 10 λεπτά, αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο σφιχτό.
    Οι 6 συχνότερες απορίες για το ταπεινό αυγό
  • Ποσέ: Σε νερό που βράζει προσθέστε λίγο ξίδι και αλάτι. Ρίξτε το αυγό που έχετε πρώτα σπάσει (προσέχοντας μη σπάσει ο κρόκος) και αφήστε το να βράσει για 3 λεπτά. Μόλις το απομακρύνετε από τη φωτιά βουτήξτε το σε χλιαρό νερό που έχετε αλατίσει, μέχρι την ώρα που θα τα σερβίρετε.
  • Moules: Σπάστε τα αυγά σε βουτυρωμένες φόρμες οι οποίες έχουν διάφορα σχήματα και ψήστε τα σε μπεν μαρί, για 5 με 6 λεπτά.
  • Scrabbled: Σπάστε τα αυγά σε πιάτο, χτυπήστε τα και προσθέστε αλατοπίπερο, ενώ ζεσταίνετε βούτυρο σε κατσαρόλα (ή μπεν μαρί). Ρίξετε τα αυγά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας μέχρι το σημείο του ψησίματος. Μπορείτε να προσθέσετε και κρέμα γάλακτος.

4. Μπορώ να τρώω ωμά αυγά;

Τα ωμά αυγά πρέπει να αποφεύγονται λόγω της σαλμονέλας και των μικροβίων που μπορεί να έχουν και τα οποία καταστρέφονται μόνο με τις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος. Καλό είναι, λοιπόν, για τη δική σας ασφάλεια να τα τρώτε μόνο μαγειρεμένα.

5. Πότε είναι φρέσκα;

Μπορείτε να διαπιστώσετε αν κάποιο αυγό είναι φρέσκο, αν το βουτήξετε σε αλατισμένο νερό. Αν επιπλέει είναι μπαγιάτικο, ενώ αν πάει αμέσως στον πάτο είναι μέχρι 3 ημερών. Άλλωστε, αν το αυγό έχει χαλάσει θα έχει δυσάρεστη μυρωδιά.

Οι 6 συχνότερες απορίες για το ταπεινό αυγό

Μην αγοράζετε αυγά που είναι ραγισμένα, με κηλίδες αίματος ή ακαθαρσίες στην επιφάνεια τους. Προτιμάτε αυγά που φέρουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία ωοτοκίας. Θεωρείται ότι τα αυγά διατηρούν τη φρεσκάδα τους για περίπου 27 ημέρες από αυτήν.

6. Πώς θα τα συντηρήσω στο ψυγείο;

Πριν τοποθετήσετε τα αυγά στο ψυγείο, φροντίστε να τα έχετε πλύνει καλά. Αν τα αλείψετε με λάδι θα διατηρηθούν περισσότερο, καθώς έτσι το οξυγόνο δεν εισέρχεται μέσα. Η προτεραιότητα σας είναι να διατηρήσετε τα αυγά ασφαλή για κατανάλωση. Για τον σκοπό αυτό, τα αυγά θα πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.

Τα ωμά αυγά με το κέλυφος τους, μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια σε αυτές τις θερμοκρασίες για μέχρι τέσσερις εβδομάδες. Τα φρέσκα ασπράδια των αυγών, οι κρόκοι ή μαγειρεμένα φαγητά με αυγά, δεν θα πρέπει να διατηρούνται περισσότερο από τέσσερις ημέρες, με εξαίρεση τα βραστά αυγά, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Αυτό το γνωρίζατε;

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou