Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 πράγματα που θα ήθελα να γνωρίζουν όλοι σχετικά με το άγχος και τις κρίσεις πανικού!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

323

6 πράγματα που θα ήθελα να γνωρίζουν όλοι σχετικά με το άγχος και τις κρίσεις πανικού.

Το να γράψω δεν είναι εύκολη υπόθεση για μένα. Και πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας πω πως δεν γράφω για να κερδίσω τη συμπόνια ή τη λύπηση κανενός.

Δεν είναι αυτός ο λόγος που το κάνω αυτό και δεν το περιμένω από κανέναν. Ο λόγος για τον οποίο πίεσα τον εαυτό μου  να γράψω, αφού ξεκίνησα και σταμάτησα περίπου 100 φορές, είναι επειδή πιστεύω πως είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κάποια ψυχική ασθένεια να συζητούν το πρόβλημά τους. Να μιλούν ανοιχτά γι’ αυτό.

Όταν μιλάει κανείς γι’ αυτό, εμποδίζει την εξάπλωση της ασθένειας και τη μεταμόρφωσή της σε κάτι πιο τρομακτικό μέσα στο μυαλό του. Επίσης, βοηθάει τους ασθενείς να καταλάβουν πως δεν είναι μόνοι. Είναι τόσο εύκολο να νιώθει κανείς μόνος όταν το βιώνει.

Υποφέρω από άγχος και κρίσεις πανικού από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ξεκίνησα όμως να το αντιμετωπίζω σοβαρά μόλις ενάμιση χρόνο πριν. Πιο μπροστά, δεν μιλούσα γι’ αυτό. Πίστευα ότι περιφρονώντας το, το κοίμιζα. Έλεγα πως ήταν απλώς τα νεύρα μου. Όμως, ήταν κάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσω. Η εξωτερίκευση του προβλήματός μου θα του έδινε σάρκα και οστά. Θα επρόκειτο για μία ασθένεια.

Όμως, πριν ξεκινήσω την τελευταία μου χρονιά στο Πανεπιστήμιο, έφτασα σ’ ένα σημείο που δεν μπορούσα να το αγνοήσω πλέον. Οι κρίσεις μου είχαν γίνει χειρότερες από ποτέ και κατάλαβα πως ήρθε ο καιρός να έρθω αντιμέτωπη με αυτή την ασθένεια την οποία απωθούσα σε όλη μου τη ζωή. Ήταν η μέχρι τότε τρομακτικότερη περίοδος της ζωής μου, όμως έπρεπε να το κάνω και ήταν κάτι αναπόφευκτο. Επομένως, για να σας βοηθήσω να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται αυτή η ασθένεια , θέλησα να σας αναλύσω κάποια πράγματα που πιστεύω πως χρειάζεται να γνωρίζει ο κόσμος σχετικά με το τι εστί άγχος και πανικός.

1. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος μπορούν να το κρύψουν τέλεια.

Υπέφερα από σοβαρές κρίσεις πανικού για 15 χρόνια χωρίς να έχει πάρει κανείς την παραμικρή είδηση. Και αυτό όχι γιατί με αμελούν οι φίλοι μου ή οι δικοί μου αλλά επειδή έχουμε γίνει ειδικοί στο να το κρύβουμε. Έχει γίνει ένα με μας. Καθημερινά αναρωτιόμαστε για τα ίδια πράγματα: « Πώς θα τα καταφέρω μ’ αυτό το γεγονός/ γεύμα/ τάξη»; « Οκ, αυτό πρέπει να κάνω». Αυτές είναι λίγες από τις συνεχείς και καθημερινές σκέψεις ενός ανθρώπου που υποφέρει από άγχος.

2. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού δυσκολεύονται να ξαναπάνε σ’ ένα μέρος όπου αντιμετώπισαν και στο παρελθόν μία κρίση.

Υπέφερα από κρίσεις πανικού καθημερινά, σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, σ’ όλο το τελευταίο έτος του Πανεπιστημίου. Το γεγονός αυτό δυσκόλευε καθημερινά τη ζωή μου και την έκανε να φαντάζει τρομακτική καθώς ήμουν υποχρεωμένη να επιστρέφω στα ίδια κτίρια και αίθουσες κάθε μέρα. Αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει μία κρίση πανικού σ’ ένα μέρος και ξαναπάει, ίσως το ξαναπάθει  όταν επιστρέψει. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δυσκολεύει κατά πολύ τη διεκπεραίωση των καθημερινών καθηκόντων

3. Οι κρίσεις πανικού με κάνουν να νιώθω πως πεθαίνω.

 Κάποιοι με ρωτούν πώς αισθάνομαι όταν με πιάνει μία κρίση πανικού και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που μπορώ να σας δώσω. Οι σωματικές ενδείξεις του πανικού εκδηλώνονται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως αυτό το υποβόσκον χαρακτηριστικό πάντα εκδηλώνεται σε μένα. Είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται.

4. Η ψυχική ασθένεια είναι ρευστή.

Αλλάζει συνεχώς μορφή και δεν υπάρχει μόνο μία λύση. Η αντιμετώπιση ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και ποτέ κανείς δεν θεραπεύεται πλήρως. Πάντα θα είναι παρούσα. Μπορεί να εκλείψει τελείως για κάποιους μήνες και να αισθάνεσαι υπέροχα όμως ποτέ δεν ξέρεις πότε θα επιστρέψει δριμύτερη. Όσον αφορά εμένα, το άγχος δεν προκαλείται εξαιτίας κάποιου αγχωτικού γεγονότος στη ζωή μου. Είναι κάτι εντελώς τυχαίο και αυτό το καθιστά εντελώς απρόβλεπτο. Επίσης, μπορεί να κάνει τη ζωή να φαίνεται εντελώς τρομακτική.

5.Το άγχος συχνά επιφέρει κακές διατροφικές συνήθειες.

Γι’ αυτό το λόγο (και για πολλούς άλλους) δίνω τις ακόλουθες συμβουλές. Ποτέ, ποτέ, ποτέ να μην σχολιάσετε τις διατροφικές συνήθειες ενός ανθρώπου. Δεν ξέρετε τι μπορεί να βιώνει. Και αν υποφέρει από τροφική διαταραχή, άγχος, κατάθλιψη κτλ; Αν σχολιάσετε, θα τον κάνετε να αισθανθεί χειρότερα και ίσως να ντραπεί. Απλώς να μην το κάνετε. Ποτέ. Οι διατροφικές συνήθειες ενός φίλου σας, όσο παράξενες ή λανθασμένες και αν σας φαίνονται, δεν θα πρέπει ποτέ να γίνονται αντικείμενο σχολιασμού. Ίσως αποτελούν ένδειξη τρομερού άγχους. Μιλήστε μαζί τους ιδιαιτέρως εάν ενδιαφέρεστε ή ανησυχείτε.

6. Η ψυχική ασθένεια είναι μία τραυματική εμπειρία.

Οι στιγμές κατά τις οποίες κάποιος υπέφερε από άγχος ή είχε κρίσεις πανικού μπορεί να αποτελούν μία τραυματική εμπειρία. Δεν μπορείς να τις ξεχάσεις. Και αυτό κυρίως επειδή μόνο εσύ τις έχεις βιώσει. Ακόμη και αν είσαι καλά τώρα, αυτές οι εμπειρίες δεν ξεθωριάζουν ποτέ.

Μου φαίνεται υπερβολικά δύσκολο και τρομακτικό που τα δημοσιεύω όλα αυτά. Αλλά, όπως έχω πει, πιστεύω πως χρειάζεται. Θέλω να αφυπνίσω τον κόσμο σχετικά με μία ασθένεια που σε απομονώνει εντελώς. Θέλω να κάνω τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι. Και θέλω να κάνω όσους δεν γνωρίζουν τι είναι αυτή η ψυχική ασθένεια να καταλάβουν τι περνούν οι φίλοι τους ή η οικογένειά τους. Γιατί είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε κάποιον που το περνάει όλο αυτό. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους φίλους μου και την οικογένειά μου που με βοηθούν τις στιγμές που αισθάνομαι άσχημα. Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς όλους εσάς. Σας ευχαριστώ που προσπαθείτε να καταλάβετε, που είστε εδώ και που με αγαπάτε.

Λίγους μήνες πριν, έχασα μία παιδική φίλη που είχε περάσει το ίδιο. Σε μία προσπάθειά μου να την προσεγγίσω, έπειτα από κάποιες ανησυχητικές αναρτήσεις που έκανε στο Facebook, της είπα ότι και εγώ περνάω τα ίδια. Της είπα ότι το μότο μου είναι το «Απλώς συνέχισε». Και αυτό επειδή αν έχεις αυτήν την ασθένεια είναι πολύ εύκολο να εγκλωβιστείς στα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Αυτό που έμαθα είναι ότι πρέπει να συνεχίσεις. Δεν γίνεται να κοιτάς μόνο τα αρνητικά. Δεν θα καταφέρεις τίποτα έτσι. Πρέπει να σηκωθείς, να ντυθείς και να αφοσιωθείς στα καθήκοντά σου. Πρέπει να πιστέψεις πως μπορείς να αντιμετωπίσεις ό,τι σου φέρει η ζωή. Απλώς πρέπει.

Η φίλη μου δυστυχώς πέθανε. Εύχομαι μ’ αυτά που γράφω να δώσω κουράγιο και σε άλλους έτσι ώστε να βρουν τη δύναμή τους και να συνειδητοποιήσουν πως ποτέ, ποτέ δεν είναι μόνοι.

Επιμέλεια κειμένου: Σωτηριάδου Χριστίνα

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Οι 5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Efi Nika

Διπολική διαταραχή: Πώς εκδηλώνεται και τι επιπλοκές μπορεί να έχει

Efi Nika