Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

6 λόγοι που το μύρτιλο είναι superfood

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9635188009599353867

Γιατί αξίζει να τρώμε μύρτιλο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών.

Οι ρυθμοί της ζωής και οι αυξημένες ανάγκες την καθημερινότητας, μας αποδυναμώνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε συχνά κουρασμένοι. H φύση όμως είναι σύμμαχος μας καθώς μπορούμε να προσλάβουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από φυσικά προϊόντα τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών ακόμα και αν καταναλωθούν σε μικρή ποσότητα.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια για τα superfoods. Αυτά μπορεί να είναι λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, φυτά, ακόμα και φύκια, των οποίων οι παροχές στον οργανισμό σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι εύκολα απορροφήσιμα από τον οργανισμό και μπορούν να συμβάλουν στην υγεία και την ευεξία του ατόμου, είναι ανώτερες από των περισσότερων τροφίμων που λαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, τον τελευταίο καιρό έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το μύρτιλο, τόσο από τις βιομηχανίες τροφίμων όσο και από τους καταναλωτές. Και όχι άδικα, καθώς περιέχει αρκετά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό. Έχουν γίνει πολλές μελέτες για το μύρτιλο και έχουν βρεθεί οι παρακάτω πιθανές προστατευτικές του ιδιότητες:

Σηκώνει φυσική ασπίδα

6 λόγοι που το μύρτιλο είναι superfood

Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β – Καροτίνη, σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Ως αποτέλεσμα αυτού μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες απειλές.

Παρέχει προστασία ενάντια στον καρκίνο

Ύστερα από μελέτες που έγιναν έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα μύρτιλου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δραστηριότητες και τα φλαβονοειδή που περιέχει θα  μπορούσε να δράσει προστατευτικά έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Οι έρευνες έδειξαν πως ο χυμός τους θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Οι έρευνες σε αυτό το κομμάτι συνεχίζονται.

Προστατεύει την καρδιά

6 λόγοι που το μύρτιλο είναι superfood

Κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών σε τρόφιμα και ποτά μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης. Οι φαινολικές ενώσεις φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής νόσου με τη μείωση της οξείδωσης των λιπιδίων του αίματος.

Εναντιώνεται στον διαβήτη

Έρευνες που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μύρτιλου, θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έναντι της ανάπτυξης διαβήτη ή μη ανοχής στη γλυκόζης.

Κρατά το μυαλό νέο και υγιές

6 λόγοι που το μύρτιλο είναι superfood

Το μύρτιλο φαίνεται να διαθέτει και αντιγηραντικές ιδιότητες.Ο χυμός του ενδέχεται να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, στη μείωση της προόδου της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον. Επίσης, μελέτες που έχουνε γίνει σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις διεργασίες που σχετίζονται με τη μνήμη.

Άλλες ευεργετικές ιδιότητες

Τέλος, έχει βρεθεί πως είναι πιθανόν το μύρτιλο να έχει επίδραση έναντι των λοιμώξεων του ουροποιητικού, ενώ η η κατανάλωσή του έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει τη νυχτερινή όραση.

Όπως μπορούμε να δούμε, η προάσπιση του οργανισμού μας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω φυσικών προϊόντων. Το μύρτιλο είναι μόνο ένα από τα δεκάδες είδη τα οποία φαίνεται να έχουν τόσες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Με τους σωστούς συνδυασμούς προϊόντων μπορούμε εύκολα να προσλάβουμε όλα τα συστατικά εκείνα τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να έχει ευεξία, ζωντάνια και μία ασπίδα απέναντι σε κάποιες ασθένειες, ακόμα και σε πρόωρη φυσική φθορά.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea