Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι 6 χειρότερες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι έξι χειρότερες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή

Η πρωτεΐνη έχει  πολλές διατροφικές κρυψώνες. Κάποιες από αυτές, όμως, καλύτερα να μην τις… ξετρυπώσετε

Θέλετε να χτίσετε τους μυς σας; Ή μήπως να χάσετε βάρος και να φέρετε σε ισορροπία το σώμα σας; Αν ναι, τότε μην βασίζεστε σε αυτές τις πηγές πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που θρέφει τους μυς και τους βοηθά να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο δυνατοί, ενώ ταυτόχρονα τιθασεύει την πείνα, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει το μεταβολισμό, μεταξύ άλλων. Το να ισχυρίζεται, όμως, κανείς ότι κάθε τροφή-πηγή πρωτεΐνης μπορεί να μας χαρίσει όλα τα παραπάνω είναι λάθος.

Όπως συμβαίνει και με τους υδατάνθρακες, αλλά και τα λιπαρά, υπάρχουν κατάλληλες πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, δηλαδή τροφές που είναι εύπεπτες και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για να χτίσει και να διατηρήσει μυϊκή μάζα, να ελέγξει το βάρος και να πραγματοποιήσει διάφορες λειτουργίες και δομές.

Οι παρακάτω τροφές παρέχουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό πρωτεΐνης, παρ’ όλ’ αυτά δεν αποτελούν ολοκληρωμένες πηγές της και δεν εντάσσονται στις τροφές που συμβάλλουν στη γενικότερη ευεξία και υγεία του οργανισμού. Γι’ αυτό, λοιπόν, αποφύγετέ τες, αν δεν θέλετε να βλάψετε την υγεία και το έντερό σας, όπως επίσης κι αν έχετε στόχο ένα όμορφο, μυώδες σώμα.

Οι έξι χειρότερες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή

Τα λουκάνικα είναι πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο

Λουκάνικο
Το λουκάνικο αποτελεί ένα άκρως επεξεργασμένο κρέας, με πολύ νάτριο και κορεσμένο λίπος.
Αν δεν είστε έτοιμοι να τα βγάλετε ολοκληρωτικά από τη διατροφή σας, προτιμήστε λουκάνικα κοτόπουλου ή γαλοπούλας, τα οποία είναι άπαχη πρωτεΐνη με λιγότερες θερμίδες και πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος. Ένα χοιρινό λουκάνικο φτάνει τις 210 θερμίδες, τα 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και τα 20 γραμμάρια λίπους.

Παγωτό
Το παγωτό, με μέτρο, μπορεί να χωρέσει σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό, όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή σας –καλύτερα να προτιμήσετε το γιαούρτι.
Να θυμάστε, επίσης, ότι η υψηλή περιεκτικότητα του παγωτού σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να ακυρώσει ακόμη και τη μικρή ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα που περιλαμβάνει. Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια περιέχει 137 θερμίδες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνη και 7 γραμμάρια λίπους.

Οι έξι χειρότερες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή

Δύσκολα θα θαυμάσετε μυς στο σώμα σας αν το ρίχνετε στα χοτ ντογκ

Χοτ Ντογκ
Πρόκειται για επεξεργασμένο κρέας –που πολλές φορές μπορεί να μην αποτελείται 100% από κρέας- κι εκτός του ότι περιέχει συντηρητικά όπως νιτρώδες νάτριο, Μαλαισιανοί ερευνητές που δημιούργησαν DNA τεστ, ανακάλυψαν ότι το 2% από 345 χοτ ντογκ που εξέτασαν περιλάμβαναν ανθρώπινο DNA, ενώ κάποια είδη περιείχαν βουβαλίσιο κρέας. Διαφορετική μελέτη έδειξε ότι το 10% των χορτοφαγικών χοτ ντογκ περιέχουν επίσης κρέας. Επειδή σπάνια μπορείτε να ξέρετε τι βρίσκεται στο χοτ ντογκ που πρόκειται να φάτε, αποφύγετέ το. Να θυμάστε, επίσης, ότι ένα χοτ ντογκ έχει 329 θερμίδες, 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 30 γραμμάρια λίπους.

Μπέικον
Ξέρουμε ότι το αγαπάτε και το θέλετε στην πίτσα, την καρμπονάρα και στο σάντουιτς με κάθε ευκαιρία. Η αλήθεια είναι ότι στην Paleo διατροφή έχει σημαντική θέση και μπορείτε, αν θέλετε, να το διατηρήσετε στη διατροφή σας μια στο τόσο, αλλά όχι στη καθημερινότητά σας ως πηγή πρωτεΐνης. Από άποψη επεξεργασίας, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου είναι παρόμοιο με το λουκάνικο, ενώ μια φέτα του φτάνει τις 54 θερμίδες, τα 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και τα 4 γραμμάρια λιπαρά.

Οι έξι χειρότερες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή

Μην το τηγανίσετε. Προτιμήστε το βραστό ή ψητό, χωρίς πανάρισμα και τηγανητά λάδια

Τηγανητό κοτόπουλο
Το κοτόπουλο αποτελεί μια πολύ καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Αν, όμως, το βάλετε στο αλεύρι ή την τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια το τηγανίσετε σε καυτό λάδι, όλη αυτή η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη μετατρέπεται σε βόμβα κορεσμένου λίπους που θα κάνει κακό και στη μέση σας και στην καρδιά σας. Τα 100 γραμμάρια τηγανητού κοτόπουλου υπολογίστε ότι σας φορτώνουν με 398 θερμίδες, 14 γραμμάρια πρωτεΐνης και 29 γραμμάρια λίπους.

Μπέργκερ
Όσο κι αν σκαρφαλώνουν ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα σας junk food, τα μπέργκερ βρίσκονται ανάμεσα στα πιο ανθυγιεινά φαγητά και τις χειρότερες πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας και τον οργανισμό σας. Μπορεί να παρέχουν μια σεβαστή ποσότητα πρωτεΐνης στον οργανισμό, αλλά πάντα με κόστος τα έξτρα λιπαρά από πρόσθετα τόπινγκ, σάλτσες και συστατικά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κορεσμένα, όπως και την (συνήθως) κακή ποιότητα του κρέατος. Ένα τυπικό μπέργκερ φτάνει τις 230 θερμίδες, τα 13 γραμμάρια πρωτεΐνης και τα 9 γραμμάρια λίπους, γι’ αυτό ή προτιμήστε να το φτιάξετε μόνοι σας με κρέας που γνωρίζετε την ποιότητά του, ψωμί ολικής άλεσης και λαχανικά ή καλύτερα αποφύγετέ το.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika