Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

6 λάθος πράγματα που γνωρίζουμε για την άσκηση

6 λάθος πράγματα που γνωρίζουμε για την άσκηση
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

6 λάθος πράγματα που γνωρίζουμε για την άσκηση

 

Ανακαλύψτε τα, διορθώστε τα και γυμναστείτε αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια στο σπίτι ή το γυμναστήριο.

1ο λάθος: Δεν πρέπει να γυμναζόμαστε μετά από κάποια ηλικία

Πότε δεν αργά να αρχίσει ή να συνεχίσει κανείς την άσκηση. Πράγματι ένα άτομο που έχει ξεπεράσει κάποια ηλικία ίσως του είναι πιο δύσκολο να γυμνάζεται εξαιτίας πιθανών προβλημάτων υγείας, αλλά και μειωμένων αντανακλαστικών.  Ωστόσο η άσκηση παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών που είναι συχνότερες σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, η οστεοπόρωση,  η αρθρίτιδα κ.α. Έτσι καλό είναι να γυμνάζεται κανείς όσο μπορεί ανεξάρτητα από την ηλικία του χωρίς βέβαια να κάνει ακρότητες ή να ακολουθεί εξαντλητικά προγράμματα. Θα πρέπει ωστόσο να συμβουλευτείτε γιατρό προτού ξεκινήσετε.

2ο λάθος: Αν ασκούμε τις ίδιες μυϊκές ομάδες θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα

Δεν πρέπει να ακολουθούμε συνεχώς ένα πρόγραμμα που ασκεί τις ίδιες μυϊκές ομάδες καθώς αυτή η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική και οι μυς ίσως καταπονηθούν χωρίς να επωφεληθούμε από την άσκηση. Το καλύτερο είναι να αφήνουμε να περνούν 48 ώρες προτού επαναλάβουμε ασκήσεις που γυμνάζουν τις ίδιες μυϊκές ομάδες. Με τον τρόπο  αυτό είμαστε σίγουροι ότι η γυμναστική μας θα επιφέρει τα
προσδοκώμενα αποτελέσματα.

3ο λάθος: Οι κοιλιακοί εξαφανίζουν το λίπος από την κοιλιά

Είναι και αυτός ένας μύθος που πολλοί πιστεύουν  με αποτέλεσμα να λιώνουν στους κοιλιακούς ώστε να αποκτήσουν επίπεδη κοιλιά. Η αλήθεια είναι το λίπος που βρίσκεται πάνω από τους μυς της κοιλιάς δεν φεύγει με τους  κοιλιακούς. Αυτό που πετυχαίνουμε με τους κοιλιακούς είναι να δυναμώσουμε τους κοιλιακούς μύες και όταν φύγει το λίπος να φανούν και να πετύχουμε το πολυπόθητο αισθητικό αποτέλεσμα. Για να φύγει όμως το λίπος απαιτείτε συνδυασμός  αεροβικής άσκησης με ασκήσεις αντίστασης αλλά και δίαιτα.

4ο λάθος:  Κάποιες ασκήσεις είναι για γράμμωση και άλλες για όγκο

Ένα ακόμη λάθος. Δεν υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να αυξήσουν τον όγκο και άλλες που είναι κατάλληλες για να αποκτήσουμε γράμμωση. Η κάθε άσκηση γυμνάζει μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, ενώ το αποτέλεσμα εξαρτάται κυρίως από την ένταση της κάθε άσκησης.

5ο λάθος: Για να βελτιώσουμε την υγεία πρέπει να κάνουμε πολλή γυμναστική

Αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος. Πολλές έρευνες των ειδικών δείχνουν ότι ακόμη και λίγα λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας μας. Από την άλλη πλευρά η πολύωρη άσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά αν το παρακάνουμε μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Από πρόσφατη μάλιστα έρευνα προέκυψε ότι η εξαντλητική γυμναστική μπορεί να είναι απειλητική για την καρδιά μας. Για να βελτιώσουμε λοιπόν την κατάσταση της υγείας μας και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της άσκησης υπάρχει ένα μυστικό: να εναλλάσσουμε το ρυθμό της άσκησης. Για παράδειγμα όταν μπορείτε να εναλλάσσετε το τρέξιμο με γρήγορο βάδισμα. Έτσι αυξομειώνονται και οι παλμοί της καρδιάς μας, και αυτό είναι αποτελεσματικότερο όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας και για τη φόρμα σας, σε σχέση με τη διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού καθώς –μεταξύ άλλων- αυξάνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού, βοηθώντας μας και να κάψουμε λίπος αλλά και
να χάσουμε τα περιττά κιλά.

6ο  λάθος: Στην αύξηση της μυϊκής μάζας πρέπει να σηκώνουμε μεγάλα βάρη

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι λανθασμένη η άποψη ότι η μυϊκή δύναμη αυξάνεται όσο  περισσότερα βάρη σηκώνουμε, δεν ισχύει. Για να αυξήσουμε την μυϊκή μας δύναμη πρέπει  να εκτελούμε ολόκληρη την κίνηση της άσκησης και σταδιακά να αυξάνουμε τα βάρη. Στην προσπάθεια μας για γρηγορότερο αποτέλεσμα είναι λάθος να αυξάνουμε τα κιλά γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αποτέλεσμα όχι μόνο να μην αποδίδει η άσκηση τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και να μας εκδηλωθούν ενοχλήσεις και μικροτραυματισμοί. Δεν θα πρέπει λοιπόν να βάλετε περισσότερα κιλά στην μπάρα ή στους αλτήρες, γιατί έτσι  δεν εκτελείτε σωστά και με ασφάλεια την άσκηση και ζορίζεστε. Θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα αν η άσκηση γίνεται σωστά και με λιγότερο βάρος, από ο,τι  με περισσότερο και με λάθος τρόπο. Είναι επίσης προτιμότερο να επιδιώκουμε να ολοκληρώνουμε την άσκηση έστω και αν δεν εκτελούμε όλο το σετ, παρά να ολοκληρώνουμε το σετ χωρίς να ολοκληρώνουμε σωστά όλη την κίνηση.

 

 

Πηγή: lifezone.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Της “κακομοίρας” σε κηδεία: Αυτό που είπε η σύζυγος του νεκρού σόκαρε τους συγγενείς του και έγινε ο κακός χαμός

M M

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Προειδοποίηση από σεισμολόγους: «Αυτό το ρήγμα μπορεί να φέρει μεγάλο σεισμό, θα είναι 7 με 8,2 Ρίχτερ» – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea