Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

5 τρόποι για να αποφύγει τον εκφοβισμό(bullying) το παιδί με αναπηρία!(και κάθε παιδί)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Bullying

5 τρόποι για να αποφύγει τον εκφοβισμό(bullying) το παιδί με αναπηρία!(και κάθε παιδί)

Πρόσφατα είδα μια ταινία που με προβλημάτισε για τον εκφοβισμό, το γνωστό bullying. Όσο αλλάζουν οι γενιές γίνεται ένα πρόβλημα μεγαλύτερο, πιο σύνθετο και δυσκολότερο να λυθεί δυστυχώς. Γιατί εκτός από τον ¨εκφοβισμό¨ πρόσωπο με πρόσωπο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το cyber bullying( εκφοβισμός μέσω διαδικτύου).

Η ταινία λέγεται Disconnected, για όποιον ενδιαφέρεται να τη δει και την προτείνω σε όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας. Η υπόθεση της περιπλέκει 4 διαφορετικές ιστορίες που μέσω του διαδικτύου, βρίσκονται θύματα του εκφοβισμού(απώλεια χρηματικών αποθεμάτων, χρήση προσωπικών δεδομένων, εκβιασμός κ.α.) Μια ιστορία αναφέρεται σε έναν έφηβο που 2 συμμαθητές του χρησιμοποιούν το Facebook, για τον παγιδέψουν σε ένα ερωτικό φλερτ, που οδηγεί σε απόπειρα αυτοκτονίας του νεαρού.

Από τις 4 ιστορίες ήταν για μένα η πιο σημαντική, γιατί οι ενήλικες έχουμε κάποια γνώση και εμπειρία για να προστατευτούμε. Τα παιδιά μας όμως, έχουν αρκετά εφόδια ώστε να αντέξουν ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός στο νεαρό της ηλικίας τους; Λόγω της αθωότητας τους όχι…και είναι ευθύνη μας να τα βοηθήσουμε!

Τα παιδιά με αναπηρία έρευνες έχουν δείξει πως έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα εκφοβισμού. Ειδικά τα παιδιά με αυτισμό είναι ακόμα πιο ευάλωτα λόγω του διαφορετικού τρόπου επικοινωνίας, αντίληψης και κινητικότητας που έχουν εκ φύσεως.

school-bullying-1080x608

Μαγική λύση δεν υπάρχει για να σας προτείνω, όμως έψαξα και βρήκα 5 τρόπους που πιθανόν να βοηθήσουν τα παιδιά σας, τα ανίψια σας και οποιοδήποτε αθώο πλάσμα έχετε κοντά σας (ακόμα και αν είναι γείτονας μας ή άγνωστος, οφείλουμε να βοηθήσουμε αν είμαστε παρόντες σε σκηνικό εκφοβισμού)

  1. Διδάξτε το παιδί σας να αναγνωρίζει και να κατανοεί τον εκφοβισμό!

Ξεκινήστε με το να διδάξετε στο παιδί σας τη διαφορά μεταξύ φίλου και ενός νταή. Συχνά ο νταής(the bully), θα χρησιμοποιήσει τη φιλία για να κάνει υποχείριο του ένα παιδί. Ότι δε θα είναι φίλος του, αν δεν αναγκαστεί να κάνει κάτι που θα του ζητήσει όπως να κλέψει, να του δώσει τα πράγματα του(χρήματα, παιχνίδι, εργασίες, προσωπικά αντικείμενα). Βοηθήστε το να αναγνωρίζει ότι ένας φίλος ποτέ δε θα του ζητήσει απειλητικά ή με άσχημο τρόπο να κάνει κάτι! Ότι ένας φίλος του δε θα τον φέρει ποτέ σε δύσκολη θέση ούτε θα τον πονέσει.

  1. Μάθετε στο παιδί σας να μην αντιδρά στον εκφοβισμό!

Οι εκφοβιστές λειτουργούν, θρέφονται κατά μια έννοια από την αντίδραση. Το παιδί θα πρέπει να μάθει να μην αντιδρά σε μια κίνηση εκφοβισμού, αντιθέτως να το αναφέρει αμέσως σε έναν ενήλικα(γονέα, δάσκαλο, φίλο, συγγενή, ακόμα και σε περαστικό αν το συμβάν γίνεται στο δρόμο και εξωσχολικά). Οι νταήδες όπως θα λέγαμε στη χώρα μας, είναι ανεπαρκή άτομα που χάνουν το ενδιαφέρον τους από κάποιον που τελικά δε μπορούν να κοντρολάρουν και δείχνει αυτοπεποίθηση. Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας σε κάθε στιγμή, για να είναι αρκετά δυνατό να μιλήσει αμέσως όταν συμβεί ένα άσχημο συμβάν. Η προσπάθεια αντίδρασης του εκείνη την ώρα θα του φέρει μεγαλύτερα μπλεξίματα και πιθανό τραυματισμό σε μια διαμάχη.

Teenage Girl Victim Of Bullying By Text Messaging

  1. Μιλήστε στο παιδί σας για τους κινδύνους του εκφοβισμού από το διαδίκτυο!

Το πιο συχνό φαινόμενο είναι αυτό που σας περιέγραψα αρχικά: ένα ρομαντικό φλερτ με κάποιο/κάποια αγόρια, που θα προσποιηθούν ότι είναι ένα κορίτσι που ενδιαφέρεται για το γιο σας(αντίστοιχα και αν έχετε κόρη). Όταν θα του κλείσουν κάποιο ραντεβού σε εξωτερικό χώρο, τότε θα γίνει και η επίθεση προς το πρόσωπο του/της. Σεβόμενοι πάντα την ιδιωτικότητα του παιδιού σας, καλό είναι να ελέγχεται τα μηνύματα του, την ηλεκτρονική του αλληλογραφία και το κινητό του. Ακούγεται ως παραβίαση της ζωής του όμως είναι καλύτερο να το κάνετε εσείς, παρά κάποιος άγνωστος που θα χρησιμοποιήσει πληροφορίες για το παιδί σας!

  1. Βρείτε ένα μέντορα/φίλο για το παιδί σας που να τον εμπιστεύεται!

Όταν το παιδί έχει κάποιον δίπλα του(ακόμα και αν είναι ένας συνομήλικος φίλος), το 50% των εκφοβισμών σταματά όταν αυτό το άτομο επέμβει! Ο μέντορας αυτός θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο άξιο εμπιστοσύνης, κυρίως από το παιδί σας, ώστε να μπορεί να του μιλήσει για οτιδήποτε και να ξέρει ότι θα είναι εκεί όταν χρειαστεί.

_75620904_75620901

  1. Ενημερώστε τους δάσκαλους, τους γονείς και τους μαθητές για την αναπηρία και την αποδοχή!

Παρόλο που είναι κάτι που οι ίδιοι οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν αυτοβούλως, αξίζει να τους ταρακουνήσετε λίγο. Μιλήστε για την κατάσταση του παιδιού σας(αν έχει κάποια αναπηρία και τι είναι αυτή). Ζητήστε να μιλήσουν στην τάξη και στους συμμαθητές του περί της αναπηρίας και ποια είναι η σωστή συμπεριφορά. Να ενημερώσουν και τους υπολοίπους γονείς, ώστε να είναι σε εγρήγορση αν αντιληφθούν ότι το παιδί τους είναι θύμα ή λειτουργεί εκφοβιστικά προς άλλα παιδιά. Οι υποχρεώσεις της εποχής μας, δεν βάζουν τους άλλους ενήλικες – γονείς στη διαδικασία να σκεφτούν ότι το δικό τους παραμελημένο παιδί, μπορεί να δημιουργεί ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα σε άλλα παιδιά γύρω του.

Η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη για όλους μας! Να είστε κοντά στα παιδιά σας και να τα στηρίζετε ότι και αν κάνουν, ότι και αν είναι και με κάθε διαφορετικότητα που τα διακρίνει. Τότε θα μπορούν και αυτά να σας μιλήσουν και να ζητήσουν την βοήθεια σας.

Βογιατζής Ηλίας

Newsroom Aμεα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika