Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

5 προβιοτικά που μπορείτε να φτιάξετε ή να βρείτε εύκολα μόνοι σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά φιλικά βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συνολικά της υγείας μας.

Δυστυχώς όμως, τα αντιβιοτικά, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και το άγχος σκοτώνουν τα φυσικά προβιοτικά ανατρέποντας την ισορροπία των βακτηρίων και επιτρέποντας στα κακά βακτήρια να είναι περισσότερα από τα καλά. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε τροφικές αλλεργίες, δερματολογικά προβλήματα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ακόμα και σε διαταραχές της διάθεσης και της ψυχολογίας.

Με το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος να βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να το διατηρούμε υγιές και σε σωστή ισορροπία. Προβιοτικά διατίθενται σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά μπορείτε να τα βρείτε και σε φυσικές τροφές.

1. Κομπούχα

Το τσάι αυτό έχει πίσω του μια ιστορία 2.000 χρόνων. Είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση της φλεγμονής στις αρθρώσεις, του καρκίνου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι Κινέζοι το ονομάζουν «ελιξίριο της αθανασίας». Ξεκίνησε από την Άπω Ανατολή 2.000 χρόνια πριν και διαθέτει εκπληκτικά ιατρικά οφέλη. Είναι ένα ρόφημα που προέρχεται από τη ζύμωση του τσαγιού και μια φυσική γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συστατικό.

Το μείγμα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες, προβιοτικά και υψηλή συγκέντρωση οξέων, όπως οξικό, γλυκονικό και γαλακτικό οξύ. Διαβάστε περισσότερα για την κομπούχα, καθώς και πώς να την φτιάχνετε εδώ

2. Ξινολάχανο

Αποτελούσε για χρόνια βάση της Κορεάτικης διατροφής, όμως μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστωθεί οι εξαιρετικές του ιδιότητες. Το ξινολάχανο εκτός από τα προβιοτικά που περιέχει (lactobacillus και pediococcus) είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και πεπτικά ένζυμα. Το υγρό της ζύμωσης θεωρείται ότι θεραπεύει τόσο τη διάρροια όσο και τη δυσκοιλιότητα. Διαβάστε πώς να το φτιάξετε εδώ

3. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ίσως το πιο κοινό προϊόν ζύμωσης, με εξαιρετικά προβιοτικά. Και φυσικά όταν αναφερόμαστε στο γιαούρτι αναφερόμαστε μόνο στο ζωντανό γιαούρτι και όχι στο επεξεργασμένο. Διαβάστε για τις εξαιρετικές του ιδιότητες εδώ

4. Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα αρχαίο ρόφημα το οποίο έχει επανέλθει δυναμικά στη λαϊκή κουλτούρα. Είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα που έχει λεπτότερη υφή από το γιαούρτι, κι έτσι μπορείτε να το πίνετε στο ποτήρι.

Συνήθως παρασκευάζεται από τη ζύμωση του γάλακτος με τη χρήση σπόρων κεφίρ, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είναι σπόροι όπως το σιτάρι ή η βρώμη, αλλά καλλιέργειες βακτηρίων και ζυμομυκήτων που παραμένουν ενωμένοι με έναν πολυσακχαρίτη που παράγεται από τα ωφέλιμα βακτήρια Lactobacillus higarii. Διαβάστε περισσότερα για το κεφίρ εδώ

5. Ψωμί με προζύμι
Το προζυμωμένο ψωμί κατασκευάζεται από μια πρώτη ύλη που περιέχει μαγιά και ένα ισχυρό προβιοτικό βακτήριο, το Lactobacillus. Καθώς τα συστατικά του έχουν υποστεί ζύμωση, η κατανάλωση του συγκεκριμένου ψωμιού αυξάνει τα επίπεδα των υγιών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα και φυσικά αποτελεί μια νόστιμη επιλογή!

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika