Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

5 πράγματα σχετικά με το αντηλιακό που οι περισσότεροι κάνουν λάθος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το καλοκαίρι έφτασε και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε αντηλιακό. Αυτήν την εποχή του έτους, ο ήλιος πλησιάζει περισσότερο στη γη σε σχέση με όλη την υπόλοιπη χρονιά και αυτό σημαίνει ότι ο καιρός είναι πιο ζεστός και ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθετε κάποιο έγκαυμα.

Ωστόσο, εάν ρωτήσετε κάποιον δερματολόγο, θα σας πει ότι πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, ανεξαρτήτου εποχής, για να είστε προστατευμένοι. Επομένως, εάν συνηθίσετε να φοράτε αντηλιακό καθημερινά, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη (και η ευκολότερη εποχή) για να εθιστείτε.

Ωστόσο, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε τι κάνει το αντηλιακό, υπάρχουν κάποιοι μύθοι που ακούγονται ακόμη και σήμερα, που παρεμποδίζουν τους ανθρώπους από το να προστατευτούν όσο καλύτερα μπορούν. Η αλήθεια είναι ότι, όσα πολλά και εάν πιστεύετε ότι γνωρίζετε, υπάρχει κάποιος μύθος στην παρακάτω λίστα στον οποίο πιστεύετε ακόμη.

Διαβάστε το άρθρο μας και ενημερωθείτε κατάλληλα για το αντηλιακό έτσι ώστε να παραμείνετε υγιείς αυτό το καλοκαίρι.

1ος μύθος: Το αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 15, δεν ωφελεί περισσότερο.

Αλήθεια: Οι δερματολόγοι  έχουν άλλη άποψη.

Είναι αλήθεια πως σήμερα, στον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων (FDA), υπάρχει διαφωνία σχετικά με το εάν ο πολύ υψηλός δείκτης προστασίας, όπως πάνω από 50, ωφελεί περισσότερο. Όμως, όταν μιλάμε για τους φυσιολογικούς δείκτες, όπως 15, 30 ή και 50, οι δερματολόγοι συμφωνούν πως, ναι, υπάρχει διαφορά και αυτή εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης του αντηλιακού.

«Εάν χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη 50, προστατεύεστε στ’ αλήθεια σαν αν φοράτε κάποιο με δείκτη 20 αλλά αυτό εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης του προϊόντος», εξηγεί ο δερματολόγος Ντόρις Ντέι, MD, από τη Νέα Υόρκη. Επομένως, θυμηθείτε να εφαρμόστε το αντηλιακό σωστά!

2ος μύθος: Χρειάζομαι αντηλιακό μόνο μεταξύ 10πμ και 2μμ.

Αλήθεια: Όταν λάμπει ο ήλιος, πάντα πρέπει να φοράμε αντηλιακό.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως ο ήλιος είναι δυνατότερος από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα και συνήθως τότε είναι δυνατότερος. Όμως, οι δερματολόγοι προειδοποιούν πως η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου, UV, είναι ισχυρή και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας και έτσι, κινδυνεύετε να πάθετε έγκαυμα.

3ος μύθος: Δεν χρειάζεστε αντηλιακό τις μέρες που έχει συννεφιά.

Αλήθεια: Ασφαλώς και χρειάζεστε!

«Τα σύννεφα μπλοκάρουν τις υπέρυθρες ακτίνες και δεν αισθάνεστε ζέστη. Ωστόσο, μπλοκάρουν μόνο το 20% των υπεριωδών ακτινών και μπορείτε να καείτε και τότε», εξηγεί ο Ρόνι Κλέιν, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

4ος μύθος: Όταν φοράτε αντηλιακό, μπλοκάρεται η παραγωγή της βιταμίνης D.

Αλήθεια: Όχι φυσικά.

Οι δερματολόγοι ισχυρίζονται ότι, παρόλο που όταν φοράτε αντηλιακό όντως μπλοκάρεται η αντίδραση του οργανισμού ως προς την παραγωγή βιταμίνης D, οι περισσότεροι δεν εφαρμόζουν το αντηλιακό τόσο καλά έτσι ώστε να παρεμποδιστεί όλη η διαδικασία. «Το μαύρισμα δεν είναι καλός δείκτης για την ύπαρξη φυσιολογικού επιπέδου της βιταμίνης D», εξηγεί ο Κλέιν. Αντίθετα, οι γιατροί ισχυρίζονται ότι η βιταμίνη D παράγεται από το συνδυασμό της σωστής διατροφής, της κατανάλωσης συμπληρωμάτων και της περιστασιακής έκθεσης στον ήλιο.

5ος μύθος: Κάποια χημικά που περιέχονται στα αντηλιακά είναι τοξικά.

Αλήθεια: Δεν υπάρχει έρευνα που να το υποστηρίζει αυτό.

Έχουν διεξαχθεί κάποιες έρευνες σε ζώα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες, κάποια χημικά που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά είναι τοξικά. Όμως, οι δερματολόγοι  ισχυρίζονται ότι οι συνθήκες διεξαγωγής των πειραμάτων δεν ήταν σωστές (πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εφάρμοσαν απευθείας ενέσεις στα ζώα και εξέτασαν την εισπνοή χημικών αντί την εφαρμογή στο δέρμα) και, εν τέλει, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να το υποστηρίξει αυτό.

«Το πιο ακριβές πείραμα είναι αυτό που διεξάγεται στην παραλία κάθε σαββατοκύριακο, όταν εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν αντηλιακό», αναφέρει ο Ντάρελ Ρίγκελ, MD, κλινικός καθηγητής Δερματολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Εάν ήταν τόσο ανθυγιεινά, θα το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika