Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 πράγματα που μπορεί να κρύβει μία ανοιξιάτικη βόλτα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9633770829305434504-1

5 πράγματα που μπορεί να κρύβει μία ανοιξιάτικη βόλτα

Άνοιξη. Η εποχή που μόλις ξεκίνησε, σηματοδοτεί την αναγέννηση της ψυχολογίας μας, καταλήγουν οι ερευνητές. Δεν είναι λίγες οι φορές, ωστόσο, όπου πίσω από το ανοιξιάτικο φως, παρατηρείται έξαρση στις ασθένειες που συνδέονται με το σώμα και την ψυχή μας.

Λίγο η επίδραση του ήλιου που αρχίζει να κάνει όλο και περισσότερο έντονη την παρουσία του, λίγο η επιρροή των ανθισμένων λουλουδιών, όλα αυτά τα στοιχεία μαζί συντελούν στη διαμόρφωση μιας άκρως αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε, αν θέλουμε να επωφεληθούμε στο 100% από τον ερχομό της άνοιξης.

Το ψυχολογικό μπέρδεμα

Ομάδες ερευνητών τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια καταλήγουν ότι οι μεταβολές που παρατηρούνται στα καιρικά φαινόμενα ανά εποχή και σχετίζονται με την έκθεση στο ηλιακό φως, έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν δραματικά τη συναισθηματική διάθεση των ανθρώπων και λειτουργίες του σώματος που σχετίζονται με την όρεξη για φαγητό, τον ύπνο και την ψυχολογία.

5 πράγματα που μπορεί να κρύβει μία ανοιξιάτικη βόλτα

Τον χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικός παράγοντας μιας καλής διάθεσης, το καλοκαίρι η ηλιοφάνεια θεωρείται ότι εκτοξεύει στα ύψη την ανθρώπινη ψυχολογία, ωστόσο, το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι δύο εποχές κατά τις οποίες τα καιρικά φαινόμενα δεν προσδιορίζουν απολύτως το πώς νιώθουμε, με αποτέλεσμα ένα σχετικό… μπέρδεμα.

Για παράδειγμα, την άνοιξη η ηλιοφάνεια αυξάνεται σημαντικά, βοηθώντας την ψυχολογία, αλλά παράλληλα διαφαίνονται μελαγχολικές τάσεις. Οι ασθενείς που πάσχουν από κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ορισμένα από τα συμπτώματά της τις ανοιξιάτικες ημέρες, ενώ ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων βιώνει συμπτώματα κατάθλιψης.

Πρόκειται για την ανεστραμμένη εποχική κατάθλιψη (RSAD – Reversed Seasonal Affective Disorder) ή καλοκαιρινή κατάθλιψη, η οποία εμφανίζεται με τις πρώτες κιόλας ημέρες της ηλιοφάνειας. Χαρακτηριστικά, όταν η μέρα μεγαλώνει, εκδηλώνεται άγχος, ευερεθιστότητα, αϋπνία, αλλά και κάποια έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Κνίδωση: προσοχή στην ζέστη

Στην περίπτωση που αρχίσετε να νιώθετε έντονη φαγούρα και πομφούς στο δέρμα, είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από κνίδωση. Οι πομφοί είναι μικρά οιδήματα στο δέρμα, που έχουν σχήμα ωοειδές και κόκκινο χρώμα. Το εξάνθημα, στην περίπτωση αυτή, εκδηλώνεται για ένα 24ωρο και έπειτα υποχωρεί, μόνο για να επανεμφανιστεί λίγο αργότερα.

5 πράγματα που μπορεί να κρύβει μία ανοιξιάτικη βόλτα

Η ζέστη, το φως του ήλιου και η γύρη μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν την κατάσταση. Με άλλα λόγια μετά από έκθεση στον ήλιο ή τη ζέστη μπορεί να εκδηλώσετε δερματικές αντιδράσεις. Την κνίδωση μπορεί να την προκαλέσουν και ορισμένες τροφές, όπως τα αυγά, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα και οι φράουλες.

Για να αποφύγετε τον ερεθισμό θα πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές που έχετε διαπιστώσει ότι σας ενοχλούν και να είστε προσεκτικοί κατά την έκθεση σας στον ήλιο και τη ζέστη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν μπορείτε να πάρετε κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο.  Αν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει εξετάσεις.

Ο ήλιος και οι φωτο… ευαισθησίες σας

Η φωτοευαισθησία είναι μια ανώμαλη αντίδραση στην έκθεση στο ηλιακό φως, συνήθως με μορφή εξανθήματος που μπορεί να είναι αποτέλεσμα μερικών διαταραχών ή λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων σε συνδυασμό με την έκθεση μας στο ήλιο.

5 πράγματα που μπορεί να κρύβει μία ανοιξιάτικη βόλτα

Αν λαμβάνετε φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία (π.χ. φάρμακα για ακμή) καλό είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και όποτε αυτή είναι αναπόφευκτη να γίνεται με μέτρο και με τις ανάλογες προφυλάξεις (βλ. αντηλιακό).

Πάνω από όλα, διαβάζετε τις οδηγίες των φαρμάκων για να γνωρίζετε κατά πόσον η αγωγή που λαμβάνετε μπορεί να προκαλέσει τη συγκεκριμένη αντίδραση με την έκθεση σας στον ήλιο.

Έκζεμα: προσοχή στον ιδρώτα

Οι κοκκινίλες που οφείλονται σε έκζεμα εμφανίζονται συνήθως στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα, πίσω από το γόνατο ή τον καρπό. Πρόκειται για μία χρόνια δερματοπάθεια, που παρουσιάζεται σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση, και πολλές φορές συνοδεύεται και από άλλες αλλεργικές νόσους, όπως, π.χ. αλλεργική ρινίτιδα.

5 πράγματα που μπορεί να κρύβει μία ανοιξιάτικη βόλτα

Αρχικά, εκδηλώνεται με κνησμό έπειτα εμφανίζονται κοκκινίλες με τοπικό οίδημα και -μερικές φορές- φυσαλίδες, στα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα. Εμφανίζει υφέσεις και εξάρσεις, που συχνά σχετίζονται με τις κλιματολογικές συνθήκες. Η ζέστη, η εφίδρωση ή το φως του ήλιου συχνά αποτελούν εκλυτικούς παράγοντες και επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Για το έκζεμα ενοχοποιούνται ορισμένες τροφές όπως τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, καθώς και η σκόνη αλλά και η γύρη των λουλουδιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια αλοιφή με κορτιζόνη και αντιισταμινικά φάρμακα, αφού πρώτα συμβουλευτείτε το δερματολόγο.

Αποφύγετε να ξύσετε την πάσχουσα περιοχή. Παρατηρήστε αν σας ενοχλούν κάποιες τροφές, όπως αυτές που αναφέραμε. Αποφύγετε όσο μπορείτε το άγχος, τη ζέστη και περιορίστε την έκθεση στον ήλιο γιατί επιδεινώνουν την κατάσταση.

Υπάρχει αλλεργία στον ήλιο;

Για λόγους που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί από τους ειδικούς, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εκδηλώσουν αλλεργία στον ήλιο μερικές ώρες μετά την έκθεσή τους στο ηλιακό φως.

5 πράγματα που μπορεί να κρύβει μία ανοιξιάτικη βόλτα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα, ερυθρότητα, φυσαλίδες και ερεθισμό στα σημεία του σώματος που έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Συνήθως δεν πρόκειται για μια πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και ο περιορισμός της έκθεσης μας στον ήλιο αποτελούν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης αυτής της κατάστασης.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika