Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

5 διατροφικές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Αν για ακόμη ένα πρωί ξύπνησες με το αίσθημα της νύστας, ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες τροφές και μοτίβα διατροφής μπορούν να μας στερήσουν τον ύπνο μας. Ποιες είναι αυτές;

Μικρές καθημερινές διατροφικές ατασθαλίες μπορεί να μας “κάτσουν στο στομάχι”, επηρεάζοντας όλη τη λειτουργία του σώματός μας και εν τέλει, διαταράσσοντας την ηρεμία μας την “ιερή” ώρα του ύπνου. Ποιες είναι αυτές;

Απολαμβάνεις βραδινό καφέ

5 διατροφικές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, αυτό το διεγερτικό ρόφημα μπορεί να μας προκαλέσει νευρικότητα και συμβάλλει στην αϋπνία. Πολλοί ειδικοί προτείνουν να πίνουμε τον καφέ μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, καθώς το σώμα μας χρειάζεται περίπου 6 ώρες για να επεξεργαστεί και να εξαλείψει το μισό της καφεΐνης που καταναλώνουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν πίνουμε καφέ αργά το βράδυ, τότε μάλλον πρέπει να πούμε “αντίο” στον ύπνο.

Τρως αργά ή ξαπλωμένος

5 διατροφικές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς

Η κατανάλωση τροφίμων ενώ είμαστε ξαπλωμένοι, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για έναν υγιές και ήρεμο ύπνο. Πώς επηρεάζει αυτή η συνήθεια την ικανότητά μας να κοιμόμαστε άνετοι και ωραίοι; Όπως σημειώνει ο Dr Michael Breus, ειδικός σε θέματα ύπνου, όταν είμαστε ξαπλωμένοι, “η διαδικασία της πέψης διαρκεί περισσότερο, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος μας”. Ακόμα και αν τρώμε στη σωστή στάση, αν το κάνουμε μόλις πριν ξαπλώσουμε για ύπνο, η πέψη θα μας βρει ξαπλωμένους και τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια.

Πίνεις αλκοόλ για να κοιμηθείς

5 διατροφικές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς

“Το αλκοόλ είναι η νούμερο ένα βοήθεια των ανθρώπων για να πέσουν για ύπνο, αλλά δεν είναι καλή επιλογή”, λέει ο Dr Breus. Το ποτό μπορεί να μας επιτρέπει να κοιμηθούμε, αλλά με τον υποβοηθούμενο από αλκοόλ ύπνο, στην πραγματικότητα δεν ξεκουραζόμαστε εντελώς, καθώς από τη μία αναγκαζόμαστε να ξυπνάμε λόγω αφυδάτωσης, ενώ από την άλλη παραμένουμε στα επιφανειακά στάδια του ύπνου τη στιγμή που ο βαθύς ύπνος είναι αυτός που χρειαζόμαστε. Ο Dr Breus προτείνει να πίνουμε το τελευταίο ποτό 3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο και για κάθε ένα ποτό που πίνουμε να φροντίζουμε να πίνουμε κι ένα ποτήρι νερό.

Τρως πικάντικες τροφές

5 διατροφικές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς

Οι πικάντικες τροφές προκαλούν καούρα και δυσπεψία, για αυτό καλύτερα να αποφεύγονται τις βραδινές ώρες. Όπως σημειώνει ο Dr Braus τα μπαχαρικά είναι δυνατόν να προκαλέσουν παλινδρόμηση, κάτι το οποίο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας, ενώ οι πικάντικες τροφές είναι δυνατόν να μας προκαλέσουν ανησυχία στον ύπνο μας, καθώς μελέτες τις συνδέουν με μεγαλύτερη συχνότητα εφιαλτών.

Προτιμάς τρόφιμα με υψηλά λιπαρά

5 διατροφικές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς

Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο μας σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine. Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε ζάχαρη επιβραδύνουν την πέψη με αποτέλεσμα να προκληθεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον ύπνο μας.

Bonus: διατροφικά tips για να κοιμόμαστε σαν πουλάκια

Σε περίπτωση που καταφέρουμε να αποφύγουμε τις παραπάνω 5 κακές συνήθειες, τότε ήρθε η στιγμή να τις αντικαταστήσουμε με άλλες, οι οποίες μας οδηγούν στην αγκαλιά του Μορφέα στο πι και φι. Η συμβουλή των ειδικών είναι να προσθέσουμε στη διατροφή μας τρόφιμα με μαγνήσιο ή άλλα που αυξάνουν τα επίπεδα μελατονίνης (λέγεται και ορμόνη του ύπνου) και σεροτονίνης (ορμόνη της ηρεμίας) στον οργανισμό μας.

Ένα εύκολο απογευματινό smoothie το οποίο περιέχει συστατικά όπως τα παραπάνω είναι ένα με συμπυκνωμένο χυμό βύσσινου, μπανάνες, ακτινίδια και πάγο. Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, ο χυμός βύσσινου αυξάνει τη μελατονίνη και τα ακτινίδια ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης.

Όνειρα γλυκά!

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea