Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

400 κρούσματα καρκίνου της μήτρας κάθε χρόνο!!! Εμβολιαστείτε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

98121

400 κρούσματα καρκίνου της μήτρας κάθε χρόνο!!! Εμβολιαστείτε

 

«Ο εμβολιασμός και το τεστ ΠΑΠ είναι το άθροισμα που δίνει ζωή», ήταν το σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης που διοργάνωσε ο όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου, «ΑγκαλιάΖΩ» στο πλαίσιο της 8ης ευρωπαϊκής εβδομάδας πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η εκστρατεία ενημέρωσης  για το 2014, πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα από 19 έως 25 Ιανουαρίου.

Οι εκστρατείες που οργανώνει σταθερά το «ΑγκαλιάΖΩ» από το 2007 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με τη συνεργασία επιστημονικών φορέων και της πολιτείας είχαν σαν αποτέλεσμα την επίτευξη της δωρεάν εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών, καθώς και την εξάπλωση της πληροφορίας σε όλη την επικράτεια για την αξία του σταθερού προληπτικού ελέγχου των γυναικών όλων των ηλικιών.

400 νέα περιστατικά τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός εκπρόσωπος της ECCA στην Ελλάδα, καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευθυντής της Δ’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ δήλωσε: «Σήμερα πλέον είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κατά σχεδόν 100% στη δράση του λεγόμενου ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV), o οποίος μεταδίδεται σε άνδρες και γυναίκες συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου μήτρας περίπου 500.000 γυναίκες ετησίως (το 80% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες) και δυστυχώς περίπου οι μισές (275.000) καταλήγουν από τη νόσο. Στην Ευρώπη, ο αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος ανέρχεται περίπου σε 50.000, στις ΗΠΑ στις 13.000, και στην Ελλάδα 400. Περίπου το 6% των Ελληνίδων ηλικίας 18-60 ετών είναι φορείς ογκογόνων τύπων του HPV. Ο πλέον ογκογόνος HPV τύπος, ο τύπος 16, είναι και ο πλέον συχνός, τόσο διεθνώς όσο και στις Ελληνίδες».

«Επίσης η ευρεία εφαρμογή του εμβολιασμού σε χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (π.χ. Αυστραλία) έδειξε ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα με σχεδόν εξάλειψη των γεννητικών κονδυλωμάτων αλλά και με ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και των χειρουργικών επεμβάσεων στον τράχηλο στις εμβολιασθείσες γυναίκες. Η έρευνα των τελευταίων δεκαετιών απέδειξε την άμεση αιτιολογική συσχέτιση του HPV και με καρκίνους άλλων οργάνων και στα δύο φύλα σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30 έως 90%. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι τύποι του HPV που προκαλούν την μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων στα όργανα αυτά είναι και πάλι ο τύπος 16 (κυρίως) και ο τύπος 18, όπως ακριβώς και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός εναντίον της HPV-μόλυνσης άρχισε πλέον σε ορισμένες χώρες να εφαρμόζεται μαζικά στα σχολεία και σε κορίτσια και σε αγόρια.

Μετά την εφαρμογή πέραν των 175.000.000 δόσεων HPV-εμβολίων παγκοσμίως, τα δύο εμβόλια αποδείχθηκαν μέχρι τώρα ασφαλή, χωρίς αιτιολογικά συσχετιζόμενες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, πέραν των τοπικών αντιδράσεων».

Μόνο το 37% των ελληνίδων έχει κάνει εμβόλιο ΗPV

Από την πλευρά του  ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής παιδιατρικής, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας δήλωσε ότι :

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός είναι, η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη ιατρική παρέμβαση που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Έχει βρεθεί ότι στις ΗΠΑ τα εμβόλια έχουν προλάβει πάνω από 100 εκατομμύρια θανάτους από το 1924 ως σήμερα από 7 λοιμώδη νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα Α, πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, κοκκύτη).

Το εμβόλιο ΗPV (εμβόλιο για τη πρόληψη του καρκίνου της μήτρας) συστήνεται ως εμβόλιο ρουτίνας σε 57 χώρες για τα κορίτσια, ενώ σε 5 χώρες συστήνεται και για τα αγόρια. Στη χώρα μας, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, συστήνεται για κορίτσια 12-15 ετών και κορίτσια 15-26 ετών, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί σε μικρότερη ηλικία. Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας είναι χαμηλή και υπολογίζεται σε 37%.

Η σύσταση του θεράποντος ιατρού είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τη λήψη ή όχι του HPV εμβολίου. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί, παγκοσμίως, 175.000.000 δόσεις εμβολίων HPV και δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή παρενέργεια. Είναι αποτελεσματικό και τελείως ασφαλές. Συστήνεται ανεπιφύλακτα για όλα τα κορίτσια».

Δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο κ. Βασίλης Ταρλαντζής, καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας και ανθρώπινης αναπαραγωγής ΑΠΘ, Δ/ντης Ά Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας δήλωσε ότι: «Είναι γνωστό πως η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV) αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς περίπου 40 διαφορετικοί τύποι προσβάλλουν το γεννητικό σύστημα των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του μαστού, στις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οργανωμένα προγράμματα μαζικού ελέγχου του γυναικείου πληθυσμού από την ηλικία 20-25 ετών μέχρι την ηλικία των 65 ετών, μπορούν να ελαττώσουν μέχρι 80% τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Από το Φεβρουάριο του 2008 ξεκίνησαν στην Ευρώπη προγράμματα μαζικού εμβολιασμού των γυναικών προκειμένου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου. Τέλος αξίζει να τονισθεί πως η ετήσια εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν αυξήθηκε τα τελευταία έτη, παρά το γεγονός πως το εμβόλιο αυτό αποτελεί το πρώτο εμβόλιο που ανακαλύφθηκε για την πρόληψη μιας μορφής καρκίνου. Συνεπώς, καθήκον της ιατρικής κοινότητας , των κοινωνικών και πολιτικών φορέων αποτελεί η εντατικοποίηση της ενημέρωσης των εφήβων στα σχολεία από επαγγελματίες υγείας καταρτισμένους στο θέμα αυτό και η διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού σχετικά με τα οφέλη του τεστ Παπανικολάου και του HPV εμβολίου στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σημαντική είναι η συνεισφορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διάδοση της πρόληψης και του εμβολιασμού καθώς και η διοργάνωση από μέρους της πολιτείας εθνικών προγραμμάτων μαζικού ελέγχου του πληθυσμού με ιδιαίτερη πρόνοια στις ευπαθείς ομάδες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Το εμβόλιο να γίνει υποχρεωτικό

Στην ομιλία της η πρόεδρος του «ΑγκαλιάΖΩ», Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου τόνισε: «Με τη φετινή εκστρατεία στόχο έχουμε να ενημερώσουμε όλες τις γυναίκες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για την αξία, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, όσο και για τη σημασία του τεστ ΠΑΠ και του HPV DNA TEST για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι παράλογο και απάνθρωπο σήμερα να νοσούν και πολύ περισσότερο να πεθαίνουν γυναίκες από λοίμωξη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Γι ’αυτό ζητάμε από το υπουργείο Υγείας, την επιστημονική κοινότητα και τους συναρμόδιους φορείς την ένταξη του εμβολίου στα σταθερά εμβολιαστικά τους προγράμματα όπως άλλωστε γίνεται και στις άλλες χώρες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika