Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

4 λόγοι για να γυμναστείς παρέα με άλλους ανθρώπους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9635215682073647442

Όλοι σχετίζονται με αυτό που λέγεται “κίνητρο”.

Σε περίπτωση που σκέφτεσαι να ξεκινήσεις γυμναστική, αλλά όλο αναβάλλεις τα σχέδιά σου να γραφτείς στο γυμναστήριο και να βγαίνεις για τρέξιμο κάθε απόγευμα, μήπως να σκεφτείς την επιλογή της άσκησης παρέα με άλλους ανθρώπους; Όχι, δεν λέμε ότι η ατομική γυμναστική κάνει κακό, απλά ορισμένες φορές, δεν λειτουργούν για όλους οι ίδιοι μέθοδοι εκγύμνασης.

Υπάρχουν κάποιοι που στη σκέψη και μόνο της απόκτησης του σώματος των ονείρων τους, σηκώνονται σαν ελατήρια από τον καναπέ. Υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι δεν βρίσκουν τόσο εύκολα το κίνητρο.

Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, δοκίμασε να μπεις σε μία αίθουσα γυμναστηρίου, σε μία σχολή χορού ή να ξεκινήσεις μία σωματική δραστηριότητα παρέα με άλλα άτομα στο πάρκο κάθε Σαββατοκύριακο. Ίσως διαπιστώσεις πως η ένταξή σου σε ομάδα, ήταν ό,τι χρειαζόσουν για να “πάρεις” τα πόδια σου.

Γιατί, όμως, η γυμναστική σε ομάδες μπορεί να είναι για εσένα;

Η ομάδα είναι κίνητρο

Ο φιλικός ανταγωνισμός στα πλαίσια της ομάδας μπορεί να λειτουργήσει σαν κίνητρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ακολουθούμε πιο πιστά τα προγράμματα γυμναστικής, όταν υπάρχουν και άλλα άτομα στην αίθουσα που ακολουθούν την ίδια ρουτίνα, σε σχέση με όταν είμαστε μόνοι μας. Προφανώς, γιατί νιώθουμε τη σύγκριση.

Υπάρχει δομή που μας κρατά εκεί

Τα ομαδικά μαθήματα είναι πλήρως δομημένα και στα πλαίσιά τους, υπάρχει επαφή με άλλα άτομα, ανώτερου επιπέδου (βλέπε, πρώτη σειρά μπροστά από τον καθρέφτη) και κατώτερου επιπέδου, αλλά και με τους επαγγελματίες οι οποίοι είναι εκεί για να μας καθοδηγήσουν μέχρι να φτάσουμε τον στόχο μας κι ακόμα παραπέρα. Κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να γίνει το κίνητρό μας. Μπορεί ακόμα, εμείς να γίνουμε το κίνητρο και να ενθαρρύνουμε άλλους. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γενικότερη συνύπαρξη με άλλους σε ένα δομημένο πλαίσιο, ενισχύει την υποχρέωση που νιώθουμε να είμαστε “εκεί” και να δουλεύουμε “όπως όλοι”.

3+1 λόγοι για να γυμναστείς παρέα με άλλους ανθρώπους

Η ομαδική άσκηση επιταχύνει τους ρυθμούς μας

Όταν γυμναζόμαστε με ομάδες άλλων ανθρώπων, ενεργοποιείται η “βιασύνη” που αισθανόμαστε για ορατά αποτελέσματα, επειδή είτε τα βλέπουμε γύρω μας είτε τα επιθυμούν κι άλλοι μαζί με εμάς (η επιθυμία των πολλών ξεπερνά συχνά, αυτήν του ενός). Αυτή η κατάσταση απελευθερώνει ενδορφίνες στον οργανισμό μας, πράγμα που μας δημιουργεί ευφορία και όμορφα συναισθήματα και κατ’ επέκταση, γεννά μία αδημονία για τις προπονήσεις μας. Τέρμα στις δικαιολογίες, το ρολόι δεν τρέχει αρκετά γρήγορα!

Δημιουργούμε νέους κοινωνικούς δεσμούς

Και αυτό ενισχύει την επιρροή των παραπάνω τριών σημείων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν διαπιστώσει, σε σχετική έρευνα, ότι η συγχρονισμένη σωματική δραστηριότητα, πέρα από το να ανεβάζει τη διάθεση όπως περιγράψαμε παραπάνω, ενισχύει παράλληλα την αίσθηση του κοινωνικού δεσμού. Με λίγα λόγια, σταδιακά, η ομάδα με την οποία γυμναζόμαστε, γίνεται οικογένεια και με τα μέλη της χτίζουμε σχέσεις, σπρώχνουμε ο ένας τον άλλο προς τους στόχους του, αισθανόμαστε ανάγκη να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, θέλουμε να ξαναειδωθούμε. Τόσο απλά.

Επομένως, μην αργείς και κάνε αυτήν τη σκέψη για ομαδική γυμναστική πράξη. Αν από την άλλη, δεν είσαι και το πιο κοινωνικό παιδί, να θυμάσαι πως είτε μόνος είτε με παρέα, η γυμναστική προάγει την υγεία του σώματος και της ψυχής, οπότε όποια απόφαση και αν πάρεις, μόνο οφέλη μπορείς να αποκομίσεις.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika