Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

4 Γιατροσόφια που ρίχνουν τη χοληστερίνη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

giatrosofia

Το να γνωρίζετε μόνο ότι πρέπει να ρίξετε τη χοληστερίνη σας δεν αρκεί. Θα πρέπει να θέσετε ένα στόχο (μαζί με το γιατρό σας), σχετικά με το πόσο πρέπει να τη μειώσετε, ο οποίος μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σας σχετικά με τις καρδιοπάθειες, τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ο.κ. Αν σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σας και το ιστορικό σας ο κίνδυνος είναι αυξημένος, οι περισσότεροι γιατροί ενδεχομένως να θέσουν στόχο μια χαμηλότερη από 70 LDL (κακή) χοληστερίνη. Αν υπάρχει μέτριος κίνδυνος σύμφωνα με τα παραπάνω, η LDL θα χρειαστεί να είναι μικρότερη του 130, ενώ αν είναι χαμηλός, τότε μια τιμή κάτω από 160 θεωρείται λογική.

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα για να θέσουμε υπό έλεγχο τις υψηλές τιμές χοληστερίνης είναι να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής, αποφεύγοντας τα πολλά κορεσμένα λιπαρά, καθώς και να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε, όμως, να επενδύσουμε και σε πιο εναλλακτικούς τρόπους, που μας προσφέρει η ίδια η φύση. Ας δούμε μερικοί .

1.Τζίντζερ: Η θεραπευτική ρίζα

Οι πολύτιμες ιδιότητές του δεν περιορίζονται μόνο στη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά. Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα είναι ένα από τα πιο μελετημένα βότανα, με αναγνωρισμένη αξία στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Ρίχνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερίνης. Επιπλέον, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Φημίζεται επίσης για την επουλωτική του δράση, αλλά και για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.

Φτιάχνουμε αφέψημα βράζοντας 10 γρ. ρίζα σε νερό για 10΄ ή την κοπανάμε στο γουδί, προσθέτουμε καυτό νερό και την αφήνουμε για 5΄. Δεν καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.
Προσοχή: Σε μορφή σκόνης μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσπεψία. Επίσης, δεν ενδείκνυται για όσους έχουν προβλήματα στη χολή (π.χ. χολολιθίαση).

2.Γαϊδουράγκαθο: Το ιαματικό
Θεωρείται καλό βότανο για τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Συμβάλλει στη διάλυση του λίπους που συσσωρεύεται στα αγγεία, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνει τη διάσπαση της «κακής» LDL χοληστερίνης στο ήπαρ. Επιπλέον, συνεισφέρει στη ρύθμιση του σακχάρου, τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Βράζουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα και κλαδάκια μαζί με 1 φλιτζάνι νερό για 3-4΄ και σουρώνουμε. Πίνουμε από 1 φλιτζάνι, πρωί και βράδυ, μεταξύ των γευμάτων, για 2 εβδομάδες.

Προσοχή: Η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

3.Μπολντό: Βάλσαμο για τη χολή

Τα φύλλα του βοτάνου μπολντό (Peumus boldus, φύεται στη Χιλή και το Περού) θεωρούνται ιδανικά για τις περιπτώσεις υπερχοληστερολαιμίας. Έχουν την ιδιότητα να αναστέλλουν τη βιοσύνθεση της χοληστερίνης, ενώ διεγείρουν την παραγωγή και έκκριση των χολικών οξέων, τα οποία μεταβολίζουν τα λιπαρά. Γενικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ήπατος, ενώ παράλληλα είναι θεραπευτικά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας.

Ρίχνουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε για 5-10΄ και σουρώνουμε. Πίνουμε 1-2 φλιτζάνια καθημερινά για διάστημα 15 ημερών.

Προσοχή: Η μπολντίνη που περιέχει, σε υψηλές δόσεις ή όταν καταναλώνεται για μεγάλα διαστήματα, παρουσιάζει τοξική δράση. Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί κράμπες, έως και σπασμούς. Αντενδείκνυται για όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά.

4.Κανέλα: Η θαυματουργή σκόνη

Δεν είναι πολύτιμη μόνο για το γεγονός ότι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στον οργανισμό. Έχει αποδειχθεί ότι η κανέλα συμβάλλει και στη ρύθμιση της χοληστερίνης. Μειώνει τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της «κακής» (LDL) χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, 1/2 κουταλάκι ημερησίως μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη έως και κατά 18% και τα τριγλυκερίδια μέχρι 30%. Θεωρείται, μάλιστα, πως η κατανάλωσή της με μέλι έχει ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα.

 Παρασκευάζουμε έγχυμα προσθέτοντας 1/2 κουταλάκι σκόνη κανέλας σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.

Προσοχή: Σε μεγάλη ποσότητα είναι τοξική. Η λήψη της πρέπει να αποφεύγεται από τις έγκυες γυναίκες, γιατί διεγείρει τη μήτρα.

Δείτε περισσότερα για Διατροφή και υγεία 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Γιώργος Newsitamea

Το παντοδύναμο όσπριο γεμάτο πρωτεΐνη και σίδηρο – Κάποιοι όμως πρέπει να το αποφεύγουν

Γιώργος Newsitamea

Κρέας ή φυτικά υποκατάστατα; Τι είναι καλύτερο

newsitamea