Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

4 δοκιμασμένες φυσικές θεραπείες για την χρόνια φλεγμονή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

550

4 δοκιμασμένες φυσικές θεραπείες για την χρόνια φλεγμονή

Στην ρίζα των σοβαρών παθήσεων βρίσκεται η χρόνια φλεγμονή. Ο οργανισμός στην προσπάθεια του να αυτοθεραπευτεί, εργάζεται συνεχώς, που όμως δεν είναι φυσιολογικό. Τα συμπτώματα εκφράζονται με ποικίλους τρόπους και κυρίως μέσω του πόνου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις μεγάλες ποσότητες αναλγητικών φαρμάκων που διανέμονται προκειμένου να ελεγχθεί ο πόνος, που εμφανίζεται με την μορφή εσωτερικού καψίματος. Δυστυχώς, αυτά τα φάρμακα έχουν δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα, καθώς η αιτία αγνοείται και το σώμα πρέπει να αντιμετωπίσει την αυξημένη τοξικότητα, που κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Αν αντιμετωπίζεις χρόνια φλεγμονή και πόνο, τα παρακάτω είναι οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για να «σβήσεις» το εσωτερικό κάψιμο του σώματος.

Αλόη Βέρα

Η αλόη βέρα (Aloe vera) θεωρείται ως ένα από τα πιο θεραπευτικά φυτά στον κόσμο. Είναι γνωστή ως «κρίνος της ερήμου», «φυτό της αθανασίας», «φαρμακευτικό φυτό» και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως στην θεραπεία των πληγών, έλκων, εγκαυμάτων, μολύνσεων και παρασίτων.

Μερικά από τα οφέλη της στην υγεία είναι:

  • Μειώνει την φλεγμονή και ανακουφίζει από τους αρθριτικούς πόνους
  • Βοηθάει στην θεραπεία των ελκών, IBS (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), νόσο του Crohn, κολίτιδα και σε άλλες πεπτικές διαταραχές
  • Βελτιώνει την σωματική απόδοση και αποκατάσταση
  • Βοηθάει στην μείωση και στην αντιστροφή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
  • Βοηθάει την θεραπεία των παθήσεων των ούλων
  • Μειώνει τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Η αλόη βέρα αποτελεί ένα εξαιρετικά θεραπευτικό φυτό διότι αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες των περισσοτέρων ασθενών με συστηματική φλεγμονή, λόγω της κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, που είναι γεμάτο από παθογόνα βακτήρια. Αυτό το πετυχαίνει κυρίως μέσω των υψηλών αντιβακτηρικών, αντιικών, αντιμυκητικών ιδιοτήτων. Επίσης είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και διαθέτει πολλές ιδιότητες οξυγόνωσης.

Turmeric

Το turmeric θεωρείται ένα από τα πιο επωφελή μπαχαρικά, με πολλά από τα οφέλη του να προέρχονται από το ενεργό του συστατικό, την κουρκουμίνη (curcumin).

Λόγω των δυνατών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το turmeric μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως:

  • Βοηθάει στην βελτίωση της πέψης
  • Προωθεί την υγιή λειτουργία του αίματος και ήπατος
  • Ανακουφίζει τον αρθριτικό πόνο και προωθεί την ευελιξία
  • Επιβραδύνει και αντιστρέφει την εκδήλωση της νόσου του Alzheimer
  • Προωθεί την καρδιακή υγεία

Το turmeric εγκρίθηκε καθυστερημένα από την βιομηχανία της υγείας και η έγκριση οφείλεται κυρίως στα θετικά του αποτελέσματα, λόγω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων του.

Ασταξανθίνη (Astaxanthin)

Η ασταξανθίνη είναι μία θρεπτική ουσία, με βαθύ κόκκινο χρώμα, συντίθεται από μικροάλγη, που ονομάζονται Haematococcus και είναι γνωστή ως ο «Βασιλιάς των καροτενοειδών.

Παρόλο που η ασταξανθίνη δεν είναι τόσο ισχυρή όσο τα κορυφαία φαρμακευτικά αντιφλεγμονώδη, έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά στη φύση.

Αρκετές διπλές τυφλές δοκιμές, κλινικές δοκιμές και ελεγχόμενες δοκιμές με εικονικό φάρμακο δείχνουν ότι η ασταξανθίνη αναστέλλει φυσικά πολλούς γνωστούς μεσολαβητές της φλεγμονής και με αυτό τον τρόπο μειώνει την φλεγμονή και ανακουφίζει από τον πόνο, χωρίς παρενέργειες.

Καθώς η ασταξανθίνη είναι λιποδιαλυτή, μεταφέρεται από τα μόρια του λίπους απευθείας στους μυς, στους ιστούς και στα όργανα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, όπως στον εγκέφαλο, στον ιστό του μαστού, στον ιστό του προστάτη, στους σκελετικούς μύες και στον αμφιβληστροειδή. Με αυτό τον τρόπο η ασταξανθίνη εμποδίζει να επέλθει οξειδωτικό στρες ή την ενδεχόμενη οξείδωση.

Τζίντζερ (Ginger)

Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε βιοενεργά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται gingerols και shogaols. Οι ουσίες αυτές πιστεύεται ότι είναι και ο λόγος που τόσοι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεαρθρίτιδα, βιώνουν μείωση του πόνου και βελτίωση της κυκλοφορίας, μετά την κατανάλωση τζίντζερ σε τακτική βάση. Για παράδειγμα, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Natural Products found» διαπίστωσε ότι το ακατέργαστο εκχύλισμα τζίντζερ και το παράγωγο τζιτζερόλη (gigerol) θα μπορούσαν να αποτρέψουν την φλεγμονή στις αρθρώσεις. Μία μεταγενέστερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research, ανακάλυψε ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να ανακουφίσει από τον νευροπαθητικό πόνο τους αρουραίους.

Παρόλο που το τζίντζερ και όλες οι άλλες ισχυρές θεραπείες που αναφέρονται στο άρθρο, μπορούν να μειώσουν δραστικά την φλεγμονή, πρέπει να συνδυάζονται με έναν τρόπο ζωής που να απενεργοποιεί όλες τις κύριες πρόδρομες ουσίες που προάγουν την φλεγμονή. Δεδομένου ότι η χρόνια φλεγμονή προέρχεται από μία πεπτική ανισορροπία, πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί οποιοδήποτε πρόβλημα σχετίζεται με αυτή.

Λίγα λόγια για τον αρθογράφο

Ο Derek Henry, B.Kin είναι ένας πολύ σεβαστός ολιστικός σύμβουλος υγείας και παγκόσμιας φήμης blogger φυσικής υγείας και εκπαιδευτικός, που δημιούργησε το Healing the Body για να βοηθήσει άτομα, που κατανοούν τις βασικές αρχές της εξαιρετικής υγείας, ώστε να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της δικής τους υγείας

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika