Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

4 συχνοί μύθοι για το ανοσοποιητικό μας!

4 συχνοί μύθοι για το ανοσοποιητικό μας!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

4 συχνοί μύθοι για το ανοσοποιητικό μας!

Πότε η άσκηση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Τα αντιβιοτικά μπορούν το ενισχύουν; Γνωρίστε την αλήθεια και ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας λίγο πριν τον Χειμώνα.

 

1. Τα εμβόλια αποδυναμώνουν μακροπρόθεσμα το ανοσοποιητικό

Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο:  Το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα επιπλέον βοήθεια για να αντιμετωπίσει τους ιούς. Το εμβόλιο περιέχει νεκρό ή εξασθενημένο ιό που δεν μπορεί να σας μολύνει με γρίπη, αλλά ενεργοποιεί ωστόσο το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίσει τον ιό σαν απειλή.

4 συχνοί μύθοι για το ανοσοποιητικό μας

 

Αν στη συνέχεια εκτεθεί ο οργανισμός σας στον ιό της γρίπης, (π.χ. από κάποιον συνάδελφό σας στο γραφείο που έχει γρίπη) το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα μπορέσει να την καταπολεμήσει πιο εύκολα. Ακόμη και αν μερικοί άνθρωποι νοσήσουν από γρίπη παρόλο, που έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, θα εκδηλώσουν πιο ήπια συμπτώματα.

2. Τα βακτήρια βλάπτουν το ανοσοποιητικό μας

Απεναντίας τα λεγόμενα ωφέλιμα βακτήρια είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας γιατί ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Από μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, προέκυψε ότι τα βακτήρια είναι χρήσιμα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

4 συχνοί μύθοι για το ανοσοποιητικό μας

 

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Pederson, αναφέρει σχετικά: ” …όσο πιο πλούσια είναι η σύνθεση των εντερικών βακτηρίων μας, τόσο πιο θωρακισμένη είναι και η υγεία μας”. Τα βακτήρια παράγουν βιταμίνες ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ορισμένα  μάλιστα ”ωφέλιμα” βακτήρια μπορούν να εμποδίσουν τη δράση άλλων παθογόνων οργανισμών, όπως π.χ. το μικρόβιο της σαλμονέλας ή το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν υπεύθυνο για το έλκος.

3. Τα αντιβιοτικά το δυναμώνουν

Η αντιβίωση, όταν τη λαμβάνετε χωρίς σοβαρό λόγο, μπορεί να καταστρέψει τα ”καλά” βακτήρια του οργανισμού σας με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη άλλων παθογόνων οργανισμών. Επιπλέον η αλόγιστη  χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται στον οργανισμό ανθεκτικά στελέχη μικροβίων που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο λαμβάνετε αντιβίωση μόνο όταν είναι απαραίτητο και αφού σας την χορήγησε ο γιατρός.

4 συχνοί μύθοι για το ανοσοποιητικό μας

 

Να θυμάστε ακόμη ότι τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να σας βοηθήσουν, αν έχετε κάποια ίωση, αφού δρουν μόνο κατά των μικροβίων, επομένως είναι άσκοπο να λαμβάνετε αντιβίωση σε αυτήν την περίπτωση.

4. Η πολύ άσκηση ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Η άσκηση σε φυσιολογικά επίπεδα αυξάνει την αντοχή μας και ενισχύει το ανοσοποιητικό, αφού τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην ταχύτερη μεταφορά των αντισωμάτων ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα οφέλη της άσκησης όμως ισχύουν για όσους γυμνάζονται χωρίς υπερβολές.

4 συχνοί μύθοι για το ανοσοποιητικό μας

 

Η έντονη άσκηση, από την άλλη πλευρά, έχει αρνητικές επιπτώσεις για το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς καταπονεί τον οργανισμό και θεωρείται ότι μειώνει τον αριθμό των λευκοκυττάρων. Επίσης, αυξάνει την έκκριση των ορμονών του στρες που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού. Έπειτα από ένα ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα προπόνησης θα είστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Για τους λόγους αυτούς δεν θα πρέπει να χάνετε το μέτρο.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika