Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Με αυτό το χαμόγελο η Αλίνα εκφράζει την ελπίδα της ότι θα περιπατάει μόνη της

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Να βοηθήσουμε την Αλίνα να ανοίξει τα φτερά της
Να βοηθήσουμε την Αλίνα να ανοίξει τα φτερά της

Να βοηθήσουμε την Αλίνα να ανοίξει τα φτερά της !!!!

Με αυτό το χαμόγελο η Αλίνα εκφράζει την ελπίδα της ότι του χρόνου θα περιπατάει μόνη της

Η Αλίνα Τόγια δεν ρώτησε ποτέ τους γονείς της γιατί σε ηλικία 6 ετών, δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς βοήθεια. Δεν ρώτησε ποτέ γιατί οι μικροί φίλοι της παίζουν και τρέχουν ‘απελευθερωμένοι’ από τη στράτα ή την αναπηρική καρέκλα που χρειάζεται η ίδια. Η μητέρα της, Μισέλ Τόγια, περιμένει εκείνη την ημέρα, όταν θα χρειαστεί να απαντήσει το σπαρακτικό ερώτημα. «Θα της πω απλώς ότι είναι ένα σπουδαίο κορίτσι με ειδικές ανάγκες» λέει η Μισέλ Τόγια στο «Νέο Κόσμο».

Θα νόμιζε κανείς ότι η εξάχρονη Αλίνα δεν βλέπει τίποτα το ιδιαίτερο στη κατάστασή της, που να την ξεχωρίζει από τους συνομήλικους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι πρόκειται για ένα θαρραλέο και έξυπνο αγγελούδι που αντιμετωπίζει με απίστευτο τρόπο την εγκεφαλική παράλυση σπαστική διπληγία -με την οποία έχει διαγνωστεί- και δεν παραπονιέται ποτέ.

Η Αλίνα γεννήθηκε πρόωρα και οι γονείς της σύντομα παρατήρησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην κίνηση του βρέφους. Όταν είδαν ότι η Αλίνα δεν σερνόταν και δεν περπατούσε, όπως τα άλλα παιδιά, η μαγνητική τομογραφία ανακάλυψε την εγκεφαλική παράλυση. Για τους νέους γονείς, Μισέλ και Kον, από την Αδελαΐδα, ήταν το πιο δυσάρεστο νέο της ζωής τους.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αρνιόμουν να το παραδεχτώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, μου ήταν δύσκολο να σκεφτώ το μέλλον. Θα παντρευτεί ποτέ η Αλίνα μας; Πώς θα περπατήσει με τον πατέρα της στην εκκλησία, την ημέρα του γάμου της;» λέει η Μισέλ, όταν της το επιτρέπουν οι βαθιές αναπνοές που παίρνει για να μιλήσει για τη διάγνωση της κόρης της.

«Τώρα, όμως, είμαι πιο αισιόδοξη, όταν βλέπω την Αλίνα να κάνει ό,τι βάλει στο νου της. Είναι ένα ανθεκτικό μικρό κοριτσάκι, και το έχει μέσα της. Όταν την βλέπεις να χαμογελά, λάμπει όλος ο χώρος».

Η σπαστική μορφή εγκεφαλικής παράλυσης οφείλεται σε βλάβη του φλοιού του εγκεφάλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των εκούσιων κινήσεων. Μια από της κατηγορίες της είναι η σπαστική διπληγία, με την οποία διαγνώστηκε η Αλίνα. Η σπαστική διπληγία -που συνήθως εμφανίζεται σε πρόωρα μωρά- επηρεάζει και τις δυο πλευρές του σώματος, κυρίως αφορά τα πόδια και συχνά τις γνωστικές και μαθησιακές ικανότητες. Και, δυστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις το νευρικό σύστημα αποτυγχάνει να «ανακαινίσει» τον εαυτό του.

«Η Αλίνα δεν μπορεί να περπατήσει μόνη της, περπατάει με την βοήθεια της στράτας και, όταν κουράζεται είναι σε αναπηρική καρέκλα. Έχει και ελάχιστες μαθησιακές δυσκολίες, που απαιτούν αρκετή λογοθεραπεία και εργοθεραπεία. Αλλά το καλό είναι ότι βελτιώνεται μέρα με την μέρα” λέει ο πατέρας της, Κον.
Οι γονείς της μικρής Αλίνας τώρα είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκεντρώσουν $112,000 που απαιτούνται για μια χειρουργική επέμβαση στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ.

Η εγχείρηση αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην Αλίνα να κάνει τα πρώτα της βήματα, μόνη της. Στο Σεντ Λούις η επέμβαση αυτή έχει γίνει πάνω από 2.700 φορές σε ισάριθμα παιδάκια από όλο τον κόσμο βοηθώντας τα να περάσουν από την αναπηρική καρέκλα στο να περπατούν αβοήθητα.
Τη στιγμή που μιλάμε, ο Κον μας λέει ότι μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί περίπου $20,000 για την εγχείρηση.

«Η επέμβαση αυτή –η Επιλεκτική Ραχιαία Ριζοτοµή όπως ονομάζεται- θα αφαιρέσει την σπαστικότητα και την ακαμψία που έχει η Αλίνα. Με πολλές φυσιοθεραπείες μετά την επέμβαση, που θα διαρκέσουν 18 με 24 μήνες, ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να περπατήσει τουλάχιστον με τις πατερίτσες, και ότι θα είναι πιο κινητική» εξηγεί η Μισέλ.
Η επέμβαση στην Αμερική, σχεδιασμένη για το Δεκέμβριο, αναμένεται να βελτιώσει και τις γνωστικές ικανότητες της Αλίνας.

Μέχρι τότε, οι γονείς και οι φίλοι της Αλίνας θα κάνουν μια σειρά από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Αν μαζευτεί το συγκεκριμένο ποσόν θα καλύψει τα έξοδα της χειρουργικής επέμβασης, του ταξιδιού, καθώς και το έντονο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας στην Αμερική.

Την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, γύρω στα 42.000 άτομα θα πάρουν μέρος στο ετήσιο City-Bay Run στην Αδελαΐδα, από το κέντρο της πόλης στην παραλία του Γλένελγ. 

Πάνω από 100 άτομα θα πάρουν μέρος για να βοηθήσουν στην Αλίνα να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Η ίδια θα λάβει μέρος, στην αναπηρική καρέκλα της, να δώσει δύναμη σ’ εκείνους που την υποστηρίζουν.

Τη στιγμή που μιλάμε με τους γονείς της, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν το πλήρες τέλος εγγραφής στο City-Bay Run θα διατεθεί άμεσα στον έρανο για την Αλίνα.

Αυτό που καθημερινά συγκλονίζει τους γονείς, την Μισέλ και τον Κον, είναι -όπως δηλώνουν- η υποστήριξη της ευρύτερης κοινωνίας.

Και το Κολλέγιο Αγίου Γεωργίου, στο οποίο φοιτά η Αλίνα, φαίνεται να είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της. Το Κολλέγιο έχει πρόσφατα συστήσει μια επιτροπή, για να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για τη φιλανθρωπική οργάνωση Alyna and Friends Charity.

Πέρα από το City-Bay Run, μια βραδιά εράνου -The Ultimate Quiz Night- θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου, καθώς τα εισιτήρια για το μεγάλο εορταστικό δείπνο, στις 26 Οκτωβρίου, έχουν ήδη ξεπουληθεί.

Και για τους γονείς της χαμογελαστής Αλίνας, την Μισέλ και τον Κον, όλα αυτά δίνουν μια αχτίδα ελπίδας ότι ο Δεκέμβριος θα τους βρει στο Σεντ Λούις.

«Θα ήταν θαύμα αν θα μπορούσε να περπατήσει μετά την επέμβαση. Αυτή είναι η μεγάλη μας ελπίδα, αλλά ακόμα και αν η εγχείρηση κάνει τη ζωή της πιο εύκολη αρκεί – αυτό είναι που θέλουμε. Από το να στέκεται μόνη της και να κάθεται στην καρέκλα, να βελτιωθούν οι γνωστικές της ικανότητες. Νομίζω ότι η ίδια καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται και ότι οι γιατροί “θα κάνουν κάτι με τα πόδια της εκεί” – μας το είπε μόνη της μια φορά» λέει Κον με αισιοδοξία.

Αν τυχόν και μένετε κάπου κοντά ή στην Αδελαΐδα, πάρτε και εσείς μέρος στο City-Bay Run και βοηθήστε στην Αλίνα να τεντώσει τα φτερά της, να περπατήσει για πρώτη φορά. Και για το 6χρονο αγγελούδι και τους γονείς της – αυτό είναι το μεγαλύτερο όνειρό τους.

 

neoskosmos.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea

«Αυτό δεν θα το κάνεις στα παιδιά μας!»: Ο αυστηρός κανόνας που επέβαλε ο Χάρι στη Μέγκαν και η απαγόρευση – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika