Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Αναρτήθηκε η θετική λίστα φαρμάκων και τα κριτήρια ,σε ισχύσει απο16 Σεπτεμβρίου

16 Σεπτεμβρίου σε ισχύσει τα κριτήρια για τη θετική λίστα φαρμάκων
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

16 Σεπτεμβρίου σε ισχύσει τα κριτήρια για τη θετική λίστα φαρμάκων

Παράλληλα με το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και θα ισχύσει από τις 16 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε σήμερα η Υπουργική Απόφαση για τα κριτήρια και τη μεθοδολογία κατάρτισης της θετικής λίστας των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης και τα κριτήρια περιορισμών στη συνταγογράφηση κυρίως των νέων, καινοτόμων και υψηλού κόστους φαρμάκων, 100 περίπου εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών και πολλά εκ των οποίων είναι αποκλειστικά Νοσοκομειακής χρήσης και μηδενικής συμμετοχής του ασθενούς.

 

Η ορθή χρήση των παραπάνω φαρμάκων όχι μόνο για λόγους οικονομίας αλλά και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των ίδιων των ασθενών, επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη χορήγηση τους στη βάση μητρώων ασθενών και ασθενειών, (registries, ιδιαίτερα για τα σπάνια νοσήματα, όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι σαφέστερα) και την αυστηρή τήρηση των θεραπευτικών ενδείξεων.

Σε ότι αφορά τα γενόσημα φάρμακα, (με δεδομένο ότι περίπου 1.600 νέα γενόσημα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα περιλαμβάνονται και στο νέο δελτίο τιμών), επιδίωξή μας αποτελεί η αύξηση της διείσδυσης τους στην Ελληνική φαρμακευτική αγορά, ώστε το ποσοστό κατανάλωσής τους να πλησιάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η αύξηση της χρήσης ποιοτικών γενοσήμων, που είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα, αποτελεί διεθνώς ένα από τα καταλληλότερα μέτρα, όχι μόνο εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και διασφάλισης της βιωσιμότητας των οργανισμών Υγείας και Ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ και Δημόσια Νοσοκομεία). Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι βελτιώνει την ισοτιμία της πρόσβασης στη φαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε ασθενούς και ανάλογα με το είδος του νοσήματος και τη σοβαρότητα της κατάστασης της Υγείας του.

Για τους παραπάνω λόγους στη νέα Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνονται και ορισμένα κίνητρα για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων από γιατρούς και ασθενείς, ενώ περαιτέρω κίνητρα θα δοθούν και στους φαρμακοποιούς μέσω κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων όπως: μείωση της συμμετοχής του ασθενούς κατά 50%, στα γενόσημα φάρμακα με τιμή μικρότερη της ασφαλιστικής, απαλλαγή των φαρμακοποιών από την υποχρεωτική επιστροφή έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ (rebate), κ.λπ.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΦ έχει αποφασίσει να εντατικοποιήσει και να επεκτείνει τους ποιοτικούς ελέγχους ασφάλειας και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων, με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ανταποκρινόμενο τόσο στα αιτήματα της Ιατρικής κοινότητας όσο και στους οποιουσδήποτε ενδοιασμούς της κοινής γνώμης για την χρήση γενοσήμων φαρμάκων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika