Newsitamea.gr
AMEA news

Αργούν τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αργούν τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ

Αργούν τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ

Μαγνησία: Έντονες είναι οι αντιδράσεις ατόμων με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες (ΑμεΑ) για τη μη έκδοση ακόμη των δελτίων μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα). Παράλληλα όσοι έχουν από πέρυσι δελτία, αυτά ακόμη δεν έχουν ανανεωθεί… Άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες εκφράζουν φόβους, ότι ίσως και τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ καταργηθούν, στο πλαίσιο των περικοπών.

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Χωρίς δελτία μετακίνησης παραμένουν από τις αρχές του χρόνου άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες, που έχουν πιστοποιηθεί από τα ΚΕΠΑ, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο για τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που θα ισχύσουν. Αποτέλεσμα είναι τα εν λόγω άτομα να μην έχουν τη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με τρένα ή λεωφορεία και να επιβαρύνονται οικονομικά. Βολιώτισσα με αναπηρία κατήγγειλε χθες ότι αν και έχει πιστοποιηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, ακόμη δεν έχει λάβει δελτίο μετακίνησης, καθώς όπως την ενημέρωσαν από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, δεν έχει αποσταλεί από το υπουργείο η σχετική εγκύκλιος.

Στην ίδια θέση Βρίσκονται δεκάδες Βολιώτες με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τη μη έκδοση και αποστολή της σχετικής εγκυκλίου επιβεβαίωσε στη “Θ” και η κ. Νίκου, από τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας. Κάθε χρόνο η εγκύκλιος για τα δελτία μετακίνησης αποστέλλονταν στα μέσα Απριλίου, ωστόσο φέτος έχει καθυστερήσει πολύ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ίσως δεν εκδοθεί ποτέ και η δωρεάν μετακίνηση ΑμεΑ αποτελέσει παρελθόν.

Παράλληλα δεν ανανεώνονται τα περυσινά δελτία, όσα δηλαδή είχαν εκδοθεί με την εγκύκλιο που είχε αποσταλεί πέρυσι στις 10 Απριλίου. Πάντως τα περυσινά δελτία συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη νέα εγκύκλιο με τις προϋποθέσεις για την έκδοση δελτίου μετακίνησης θα αλλάζουν τα όρια εισοδήματος, καθώς και άλλες παράμετροι. Σύμφωνα με την περυσινή εγκύκλιο, χορηγείται Δελτίο Μετακίνησης στα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) που έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και στους συνοδούς των ολικά τυφλών και των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω, που το ετήσιο συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 23.000 € ατομικό ή 29.000€ οικογενειακό, το οποίο προσαυξάνεται με 5.600 € για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του ενός, που συνοικεί και βαρύνει το φορολογούμενο, καθώς και για το/τη σύζυγο, εφόσον παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω.(ΝΕς)

Ως εισόδημα εννοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Το Δελτίο Μετακίνησης ισχύει για το χρονικό διάστημα που αναγράφεται κατά την έκδοσή του και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος απαιτείται για να εκδοθεί ή νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγησή του. Οι δικαιούχοι που υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 23.300€ ατομικό ή 29.000€ οικογενειακό, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των υπεραστικών ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ μόνο.
Πηγή: Εφημερίδα «Η Θεσσαλία»
http://www.eoty.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou