Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

300 γιατροί ρίχνονται στη μάχη για τη διακοπή του καπνίσματος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

0947B27E7D8D6AE7FF8367C8D29D1A3E

Σχέδιο δράσης για να πειστούν οι Έλληνες να κόψουν το τσιγάρο – Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι από δήμους και περιφέρειες παρά το γεγονός ότι 7 στους 10 καταγγέλουν ότι σε μπαρ και εστιατόρια καπνίζουν ελεύθερα – Μόνο δύο πρόστιμα έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες!

«Στρατός» εθελοντών, ιατρών και φαρμακοποιών, ρίχνεται στη «μάχη» κατά του καπνίσματος από το υπουργείο Υγείας και τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό φορέα, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία. 

Περί τους 300 επαγγελματίες υγείας πρόκειται να ανοίξουν τα ιατρεία τους άμεσα σε όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, ενισχύοντάς τους με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους, στηρίζοντας εμπράκτως τον εορτασμό στις 31 Μαΐου της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.
 
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας με εντολή της αρμόδιας υφυπουργού κυρίας Ζέττας Μακρή συνεχίζει τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. 

«Είναι ανάγκη  να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός στον πολιτισμένο κόσμο. Και αυτό το βήμα σημαίνει απλά ότι πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στον πολίτη να μην εισπνέει τον καπνό του άλλου σε κλειστούς χώρους» επισήμανε η κυρία Μακρή, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.
 
Τα αποτελέσματα των ελέγχων τους τελευταίους μήνες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν φτωχά – είναι ενδεικτικό ότι πρόστιμο για κάπνισμα κόπηκε μόλις σε μία καφετέρια μεγάλου εμπορικού κέντρου στην πρωτεύουσα καθώς και σε μία άλλη στην Καβάλα. Η προεκλογική περίοδος ευνόησε τη… μη διενέργεια ελέγχων, ιδίως στην περιφέρεια (όπως την ευνοεί και η καλοκαιρινή περίοδος που οι καπνιστές θα ανάβουν και θα σβήνουν το τσιγάρο τους ανεμπόδιστοι στα τραπεζάκια έξω), ωστόσο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπαίνουν σε εντατική λειτουργία.
 
Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, οι ελεγκτές έχουν πολλή δουλειά να κάνουν: το 71% των Ελλήνων δηλώνει ότι επισκέφθηκε μπαρ και χώρους εστίασης τους τελευταίους 6 μήνες, όπου κάπνιζαν ελεύθερα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης στην Ευρώπη, που δίνει στη χώρα μας  αρνητική πρωτιά στο κάπνισμα αλλά και στις επιπτώσεις του.
 
Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Το Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou