Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 λέξεις που ενδυναμώνουν το γάμο μου ενώ έρχομαι αντιμέτωπη με τις ασθένειές μου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

3 λέξεις που ενδυναμώνουν το γάμο μου ενώ έρχομαι αντιμέτωπη με τις ασθένειές μου

Ο γάμος είναι δύσκολος και πόσο μάλλον όταν πάσχεις από χρόνια ασθένεια. Πάντα η ζωή μου ήταν γεμάτη με ερωτικά γράμματα, δώρα, απολαυστικά βραδινά ραντεβού, στόχους, όνειρα και ξεγνοιασιά. Όλα άλλαξαν με το που ήρθε στη ζωή μου η χρόνια ασθένεια.

Θα ήταν ψέματα εάν έλεγα ότι δεν μου λείπει η ζωή μου πριν αρρωστήσω. Μου λείπει ο παλιός εαυτός μου. Τότε που οι μόνες μου έγνοιες ήταν εάν είχα αρκετά χρήματα για να πάω διακοπές ή να πληρώσω τις δόσεις για το καινούριο μου αμάξι. Μου λείπει η εποχή που δούλευα 12ωρο, που ερχόμουν στο σπίτι να μαγειρέψω βραδινό, να καθαρίσω και μετά να μπορώ να πω «Είμαι εξαντλημένη». Σήμερα, η εξάντλησή μου είναι συνεχής και μάλιστα χωρίς να κουραστώ πολύ. Καθώς πάσχω από τρεις ασθένειες, βορρελίωση, το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας και ψωριασική αρθρίτιδα, νιώθω πολύ αδύναμη και η λειτουργικότητά μου είναι μειωμένη.

Μην με παρεξηγήσετε. Εάν δεν είχα ποτέ αρρωστήσει από χρόνιες ασθένειες δεν θα γνώριζα πραγματικά και δεν θα εκτιμούσα την αγάπη όπως τώρα. Αγάπη σημαίνει να σε ταΐζει ο σύζυγός σου όταν νιώθεις πολύ μεγάλη ζαλάδα για να σηκώσεις το κεφάλι σου. Αγάπη σημαίνει να έρχεται ο σύζυγός σου στο σπίτι έπειτα από 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας και να σε βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού που εσύ δεν μπορείς να κάνεις. Αγάπη σημαίνει να σε βοηθάει ο σύζυγός σου να κάνεις μπάνιο καθώς νιώθεις μεγάλη αδυναμία για να κάνεις μόνη σου. Αγάπη σημαίνει να πηγαίνεις σε μία οικογενειακή ή κοινωνική συγκέντρωση και ενώ εξωτερικά φαίνεσαι υγιής αυτός είναι ο μόνος που γνωρίζει πόσο πονάς στ’ αλήθεια και ποια είναι η αληθινή σου αντοχή. Αγάπη σημαίνει να έχεις κάποιον που είναι πρόθυμος να παλέψει για σένα, να σε φροντίσει και να σε αγαπήσει ακόμη και όταν εσύ δεν μπορείς να παλέψεις, να φροντίσεις ή να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

Όταν οι χρόνιες και αόρατες ασθένειές μου με γονατίζουν, μου θυμίζει πόσο δυνατή είμαι. Όταν νιώθω ένοχη που δεν μπορώ πλέον να εργαστώ ή να συνεισφέρω όπως παλιά, μου λέει ότι δεν φταίω εγώ αυτό και πως η κατάσταση θα καλυτερέψει. Και το πιο σημαντικό: Όταν του λέω ότι ένας γιατρός, συγγενής ή φίλος μού λέει  «Δεν μοιάζεις άρρωστη» ή «Ίσως υπερβάλλεις», αυτός μου απαντάει «Εγώ σε πιστεύω». Αυτές είναι οι τρεις τόσο ισχυρές λέξεις που θέλει να ακούει κάθε ασθενής με χρόνιες και αόρατες ασθένειες.

Αυτές οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου. Αυτές οι λέξεις δείχνουν εμπιστοσύνη, συμπόνια και αγάπη. Σημαίνουν ότι έχω λόγο να παλεύω. Σημαίνουν ότι ίσως να μη συνειδητοποιεί πλήρως το σωματικό πόνο ή την ενοχή που νιώθω όμως σίγουρα προσπαθεί και κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Σημαίνουν ότι δεν είμαι πλέον μόνη. Μου θυμίζουν πόσο τυχερή είμαι. Πραγματικά πιστεύω πως για όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχει ένας λόγος…. ακόμη και όταν όλα πάνε στραβά στη ζωή σου.

Δεν ξέρω εάν θα καταφέρω ποτέ να του ξεπληρώσω όλα τα υπέροχα πράγματα που έχει κάνει για μένα. Ίσως και να μάχεται με τη χρόνια ασθένεια πιο σκληρά από όσο εγώ. Και οι δυο μας έχουμε και τις καλές και τις άσχημες στιγμές μας, στιγμές που καταβαλλόμαστε αλλά και στιγμές που προσπαθούμε. Κάποιες φορές παρεξηγούμαστε και μαλώνουμε. Όμως, σήμερα, έπειτα από 6χρονη μάχη, ο γάμος μας είναι πιο ισχυρός από ποτέ. Γνωρίζω πως κάποια μέρα η κατάστασή μου θα καλυτερέψει και θα αφήσουμε πίσω αυτήν την κρίση που τάραξε τη ζωή μας. Έπειτα από χρόνια, όταν ξαναγίνω υγιής, δεν θα έχω ξεχάσει εκείνες τις τρεις λέξεις που ξεστόμισε με τρυφερότητα ο σύζυγός μου: «Εγώ σε πιστεύω».

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika