Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ

22:48 Ιδιωτικά και στο γιατρό οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από 8 Οκτωβρίου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Χωρίς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, κλινικές ή κέντρα αποκατάστασης θα μείνουν και πάλι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, από τις 8 Οκτωβρίου, μέχρι την πληρωμή γιατρών και ιδιωτικών μονάδων υγείας.Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες επισχέσεις εργασίας ξεκινούν από τις 8 Οκτωβρίου όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης (κλινικοί ιατροί, εργαστηριακοί ιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης-αποθεραπείας, ιδιωτικές κλινικές). Η κινητοποίηση θα είναι επαναλαμβανόμενη ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των επισχέσεων, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την πληρωμή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ.

Το σύνολο των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα και έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αποφάσισαν την έναρξη κινητοποιήσεων, μετά την δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά στους ίδιους, ότι ο ΕΟΠΥΥ χρεοκόπησε.
Οι εκπρόσωποι όλων των παραπάνω φορέων, ενημέρωσαν επίσης τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι, θα προβούν στη σύνταξη αναφορών για κάθε είδους ποινικό ή πειθαρχικό παράπτωμα που τυχόν τελέστηκε και τελείται σε βάρος τους, καθώς και στη δικαστική και εξώδικη άσκηση κάθε νομίμου και συμβατικού δικαιώματός τους.
Από την αρχή της κινητοποίησης στις 8 Οκτωβρίου και στη συνέχεια, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καλούνται πλέον να καταβάλλουν το 100% της αξίας των παρεχομένων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολόγιου. Στη συνέχεια δικαιούνται να απαιτήσουν την σχετική δαπάνη από το ταμείο τους, βάσει της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ με αριθμό οικ.37097, που εκδόθηκε στις 30/08/2012.
Γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και γενικά όλοι οι πάροχοι ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, με ανακοίνωσή τους προς τους ασφαλισμένους, ενημερώνουν ότι πήραν την παραπάνω απόφαση, κάτω από το βάρος δυσβάστακτων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς όλους ανεξαιρέτως τους παρόχους καθώς, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές που αφορούν την φαρμακευτική δαπάνη και τις ιατρικές επισκέψεις μέχρι τον Ιούνιο του 2012, όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι υπηρεσιών υγείας είναι απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012 και παράλληλα οφείλονται δεδουλευμένες απαιτήσεις τουλάχιστον 36 μηνών, συγχρόνως δε εκκρεμεί η απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών από τον Ιανουάριο του 2012. Σημειώνουν μάλιστα, ότι το κράτος οδηγεί τις επιχειρήσεις σε οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία.
Επίσης, οι γιατροί που διατηρούν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνουν ότι ο Οργανισμός συνεχίζει να τους χρωστά 260 εκατ. ευρώ για το 2012 και 1.110 εκατ. ευρώ για το 2010 και 2011, οφείλει στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκ. ευρώ, ενώ παραμένουν άγνωστες οι πραγματικές οφειλές προς το ΕΣΥ καθώς, κατά πληροφορίες, δεν έχουν τιμολογηθεί όλες οι νοσηλείες.
Οι εκπρόσωποι των φορέων καταγγέλλουν παράλληλα, ότι:
– από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του Οργανισμού προκύπτει ότι υπάρχει μείωση της ζήτησης από 40% – 50% στο σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων.
– ο αρχικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ήταν 350 εκατ. αντί για 1 δις σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat, καθώς και τις υποδείξεις επιστημόνων επί των Οικονομικών της Υγείας.
– ο προϋπολογισμός αυτός έγινε 270 εκατ. μετά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού λόγω του πακέτου των 11,5 δις, ενώ συγχρόνως ενσωματώνονται στον Οργανισμό τόσο ο Οίκος του Ναύτου όσο και μέρος των ταμείων του ΤΑΥΤΕΚΩ.
– εν μια νυκτί και εν αγνοία όλων των παρόχων «κουρεύτηκε» ξανά ο κωδικός της πρωτοβάθμιας στα 187 εκατ., των ιατρικών επισκέψεων από 152 εκατ. σε 82 εκατ., των ιδιωτικών κλινικών από 585 εκατ. σε 495 εκατ.
– δεν έχει υπολογιστεί το ύψος των χρημάτων που εξοικονόμησε ο ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ από αναλώσιμα και αντιδραστήρια, εξαιτίας της μαζικής στροφής των ασφαλισμένων προς τον Ιδιωτικό Τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρέθυμνο: αστυνομικός έσωσε 6χρονη και τον μπαμπά της από βέβαιο πνιγμό

Penni Syggrou

8 τρόποι που καταστρέφετε σοβαρά τα νεφρά σας

Γιώργος Newsitamea

Άρπαξε τον σταυρό και την χτύπησε: Χαμός σε κηδεία πάνω από τον τάφο του νεκρού, ο αδερφός τσακώθηκε με τη νύφη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika