Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

20:50 Στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στο αυτόφωρο να οδηγούνται οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες εφόσον πραγματοποιούν καταστροφές κατά τις καταλήψεις των σχολείων, επαναλαμβάνει ο εισαγγελέας του….

Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες με αφορμή την επανεμφάνιση των καταλήψεων, ενώ αντίθετα, προσθέτει, ότι πρέπει να αποφεύγεται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος μαθητών.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες λόγω των πραγματοποιούμενων καταλήψεων σε ορισμένα σχολεία και την παρουσία εξωσχολικών στοιχείων, απέστειλε σήμερα σε όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας σχετική εγκύκλιο.
Στην εγκύκλιό του αυτή υπενθυμίζει παλαιότερη του περασμένου Σεπτεμβρίου με την οποία παρείχε οδηγίες για την εξασφάλιση της κανονικής λειτουργίας των σχολείων χωρίς απώλεια διδακτικών ωρών.
Στην επίμαχη εγκύκλιο ο κ. Τέντες επισημαίνει (πλέον ότι μπορεί να ακολουθηθεί αυτόφωρη διαδικασία για τους εξωσχολικούς παράγοντες), ότι σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.
Αναλυτικότερα αναφέρεται στην εγκύκλιο: «Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους του σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού. Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρύουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή».
Όμως, οι συμπεριφορές αυτές κατά τις καταλήψεις στα σχολεία λαμβάνουν τη μορφή ποινικά κολάσιμων πράξεων όπως είναι της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής, προσθέτει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.
Επειδή τα εγκλήματα αυτά, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, διώκονται αυτεπάγγελτα, είναι αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση μέσω των αστυνομικών αρχών τόσο για την βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους.
Στα πλαίσια αυτά, υπογραμμίζει ο Τέντες, «να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou