Newsitamea.gr
AMEA news

20:03 ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΜΕΑ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ 18 μήνες μέχρι να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο δεκαετιών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Θεμελιώνεται στην Κομoτινη  ένα έργο που ξεκίνησε και συνεχίζεται χάρη στη φιλανθρωπία πολιτών, φορέων και συλλόγων….

Κεφαλαιώδους σημασίας στόχος του συλλόγου μέριμνας ΑμεΑ νοητικής υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι»,  αποτέλεσε από την αρχή η δημιουργία  και λειτουργία, στην πόλη  της Κομοτηνής, ιδιόκτητης μονάδα η οποία, οπωσδήποτε, θα διαθέτει και  εγκαταστάσεις φιλοξενίας & οίκου ευγηρίας

Από το 1981 οπότε και ιδρύθηκε ο σύλλογος μέριμνας ΑμεΑ νοητικής υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», οι άνθρωποί του αντιλήφθηκαν όχι μόνο την ανάγκη εκπαίδευσης των μελών του, αλλά και στέγης, μίας στέγης που θα εξασφάλισε την αυτόνομη διαβίωση. Ο σύλλογος στο διάβα του προχώρησε αργά, αλλά σταθερά βήματα χτίζοντας όχι μόνο υποδομές, αλλά κυρίως συνείδηση σε κατοίκους της Ροδόπης ώστε να δουν με ευαισθησία τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Με πρωτοβουλίες, παραστάσεις, ενέργειες και διεκδικήσεις του συλλόγου: Λειτούργησε το σχολικό έτος 1985-1986 για πρώτη φορά στο Ν. Ροδόπης – σε αίθουσα του ιδρύματος ανιάτων Αιγείρου, το Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής που ήταν ιδρυμένο αλλά δε λειτουργούσε. Με προσωπική εργασία μελών του διαμορφώθηκε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κρατικό κτήμα στο 2ο χλμ της εθνικής οδού Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, στεγάσθηκε και λειτούργησε το σχολικό έτος 1986-87 το Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής. Βρέθηκε το οικόπεδο και ανεγέρθηκε το σημερινό διδακτήριο του 2/θέσιου Ειδικού Σχολείου Κομοτηνής. Ανεγέρθηκε το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α. με Α. Ν. Ροδόπης. 
Σε αίθουσες του διδακτηρίου του 2/θέσιου Ειδικού Σχολείου Κομοτηνής λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια το Κέντρο Ενηλίκων Νοητικά Υστερούντων Α.με.Α. (Κ.Ε.Ν.Υ.Α.με.Α.) με πρωϊνά και απογευματινά τμήματα στα οποία εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης φυσικής αγωγής, αυτοεξυπηρέτησης και ψυχαγωγίας για έναν αριθμό 25 περίπου ενήλικων Α.με.Α. νοητικής υστέρησης, που έχουν προηγουμένως περατώσει τη φοίτησή τους στο Ειδικό Σχολείο, τόσο για την κοινωνικοποίησή τους όσο και για την αποφυγή του εγκλεισμού τους στη «φυλακή» των σπιτιών τους. Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση εκτός Σαββάτου και Κυριακής καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους των δημόσιων σχολείων της χώρας.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ
Κεφαλαιώδους σημασίας στόχος του συλλόγου αποτέλεσε από την αρχή η δημιουργία  και λειτουργία, στην πόλη  της Κομοτηνής, ιδιόκτητης συγκροτημένης μονάδας Α.με.Α. νοητικής υστέρησης, η οποία, οπωσδήποτε, θα διαθέτει και  εγκαταστάσεις φιλοξενίας & οίκου ευγηρίας. Τον Ιούλιο 2012 ξεκίνησε – με αποκλειστικά δικά του οικονομικά μέσα – την ανέγερση, σε πρώτη φάση, του κεντρικού κτιρίου ημερήσιας απασχόλησης Α.με.Α. και η περίφραξη του οικοπέδου της Ειδικής Μονάδας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) Α.με.Α. νοητικής υστέρησης. Το έργο όταν ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει και οκτώ οικίσκους με δυνατότητα στο άμεσο μέλλον στέγασης και ολιγοήμερης διαμονής των ΑμεΑ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι γονείς και κηδεμόνες τους. Το οικόπεδο (6.000 τ.μ.) έχει παραχωρηθεί στο σύλλογο από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όταν ο γεν. γραμματέας της ήταν ο Δημήτριος Σταμάτης. Την επίσημη τελετή θεμελίωσης της μονάδας αυτής θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βασικός συμπαραστάτης στο έργο της ανέγερσης της Μονάδας, με τη σοβαρότατη προς το σύλλογο οικονομική αρωγή μέχρι σήμερα, είναι το Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Νικολάου Πόρτο – Λάγους και ιδιαίτερα ο μέχρι πρότινος ιερομόναχός του π. Νήφων. Επίσης έχει συνδράμει οικονομικά με δωρεές στο μέτρο των δυνατοτήτων του και μεγάλος αριθμός ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας στηρίζοντας από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα και το συνολικό έργο του συλλόγου. Στις επίπονες και συνεχείς προσπάθειες του συλλόγου για την επίτευξη των σκοπών και στόχων του και ιδιαίτερα για την καθημερινή λειτουργία του Κ.Ε.Ν.Υ.Α. με Α., είκοσι χρόνια τώρα, ουσιαστική και ποικιλότροπη ήταν κατά διαστήματα και η συνεισφορά: Του υπουργού σήμερα Εσωτερικών Στυλιανίδη Ευριπίδη. Της ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Του Δήμου Κομοτηνής. 
Του Βατοπαιδινού Μετοχίου Αγίου Νικολάου Πόρτο – Λάγους. Του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ν. Ροδόπης. Του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Των μαθητών και των εκπαιδευτικών όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Των ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας, των συλλόγων, φορέων και οργανώσεων.
ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του συλλόγου, για την αντιμετώπιση των επαχθών οικονομικών υποχρεώσεών του, προέρχονται, όπως γίνεται γνωστό και από τα προαναφερθέντα, από κάποιες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που διοργανώνει, από τις χαμηλόποσες συνδρομές των μελών του, από την πώληση των προϊόντων που παράγονται στα εργαστήρια του Κ.Ε.Ν.Υ.Α.μεΑ. καθώς και κυρίως από τις δωρεές ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που στηρίζουν και τη λειτουργία του Κ.Ε.Υ.Α.μεΑ. μέχρι σήμερα. Οι δαπάνες του μέχρι τώρα ήταν για τη λειτουργία του Κ.Ε.Ν.Υ.Α.μεΑ. (μισθοί αμειβόμενου προσωπικού, εποπτικά μέσα, πρώτες ύλες εργαστηρίων κλπ) αλλά από την έναρξη των εργασιών ανέγερσης της Μονάδας Σ.Υ.Δ. οι οικονομικές υποχρεώσεις του συλλόγου έχουν πολλαπλασιαστεί.
«Ελπίζουμε ότι οι συνάνθρωποί μας αλλά και οι αρχές και φορείς του τόπου θα δείξουν την επιβεβλημένη εκείνη κατανόηση αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του ανθρωπιστικού έργου που επιτελούμε και θα συνδράμουν την προσπάθεια περάτωσης της Μονάδας ενισχύοντάς μας οικονομικά είτε αγοράζοντας προϊόντα των εργαστηρίων (ημερολόγια, πασχαλινές λαμπάδες, εικόνες κλπ) είτε καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό (ακόμη και ένα ευρώ) στον αριθ. λογαριασμού 13587055 που έχει ανοίξει ο σύλλογο στην Τράπεζα Κύπρου», ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου Νατάσα Λιβεριάδου. 
Καλώς εχόντων των πραγμάτων και με αφετηρία την 7η Οκτωβρίου η μονάδα υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ θα είναι έτοιμη προς χρήση σε 18 μήνες.
Δήμητρα Συμεωνίδου 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou