Newsitamea.gr
AMEA news

19:10 Η αναπηρία, η αποδοχή, η συνύπαρξη!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο Θανάσης είναι εκπαιδευτής της Άλλης Όψης με παραπληγία. Το συγκεκριμένο βίντεο είναι απόσπασμα από την εκπομπή «ΜΙΛΑ», όπου μιλάει μαζί με την
Ηλέκτρα για τον γάμο τους και την αναπηρία, δίνοντας κάποιες ιδέες για το πως μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τη ζωή μετά και από τα δύο. Απολαύστε τους!

( ΑΠΟ http://thelonaginosuperman.wordpress.com)
Στην επανάληψη τηλεοπτικών εκπομπών, έτυχε να δω και το παρακάτω απόσπασμα. Δε θα μπορούσα να μη γεμίσω με χαρά και συγκίνηση για ένα τόσο όμορφο παράδειγμα ανθρώπινης συνύπαρξης! 

 Η κοπέλα στο βίντεο, η Ηλέκτρα περιγράφει με σύντομο αλλά περιεκτικό τρόπο, τις απορίες που σχηματίστηκαν στο μυαλό της σχετικά με το πώς θα μπορεί να «λειτουργεί» στην καθημερινότητα του ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα. Παρόμοιες σκέψεις έχω ακούσει από άτομα διαφορετικών ηλικιών γύρω από το θέμα της αναπηρίας. 

Η μόνη διαφορά είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ηλέκτρα ήταν «ανοιχτή» στο να γνωρίσει καλύτερα το πώς είναι αυτός ο άνθρωπος. Ξέρω πως δε συμβαίνει με όλους μας αυτό. Πολλοί γονείς και γνωστοί μου έχουν πει, ότι νιώθουν παράξενα και μόνο στη σκέψη ότι θα πρέπει να γνωρίσουν έναν άνθρωπο με ειδικές ανάγκες.

 Ο κυριότερος προβληματισμός τους είναι ότι δε γνωρίζουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν έτσι ώστε να μη δείξουν οποιαδήποτε παράξενη συμπεριφορά απέναντι στα ίδια τα άτομα. Δεν υπάρχει πιο πρακτική συμβουλή εκτός από το «Να είστε ο εαυτός σας!» Για αυτό λοιπόν, μη φοβάστε να προσεγγίσετε τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Δεν είναι τόσο «διαφορετικά» όσο νομίζετε. Ζουν και απολαμβάνουν την καθημερινότητα τους με έναν άλλο τρόπο ο οποίος δεν στερείτε από απολαύσεις και ποιότητα. Η ποιότητα εκπίπτει μόνο εκεί που ο κοινωνικός περίγυρος και το φυσικό περιβάλλον προσπαθεί να κάνει εκπτώσεις!

 Πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ο Θανάσης, το παλικάρι που εμφανίστηκε στην εκπομπή και η Ηλέκτρα, μία γυναίκα χωρίς κάποιο πρόβλημα κίνησης η οποία επιβεβαιώνει: «…μέχρι που τον γνώρισα και ότι μπορούμε να ζήσουμε μία ζωή φυσιολογική, κανονική». Ο Θανάσης λέει: «…Άγνωστο πιστεύω είναι για το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας. Άγνωστο δεν είναι; Μόνο και μόνο από το τον τρόπο που σε κοιτούν στο δρόμο. Είτε και τα παιδάκια, τα παιδάκια πώς θα μάθουν; Πρέπει να τους πει ο γονιός ότι τη διαφορετικότητα δεν την κοιτάμε επίμονα. Είναι ένας άνθρωπος κι αυτός. Εσύ πας με τα πόδια, αυτός πάει με ρόδες» .

Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk Eιδική Παιδαγωγός Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea