Newsitamea.gr
AMEA news

Πώς μια 33χρονη Κύπρια με νοητική υστέρηση συγκίνησε το πανελλήνιο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς μια 33χρονη Κύπρια με νοητική υστέρηση συγκίνησε το πανελλήνιο

Για τη γενναιότητα, την ανιδιοτέλεια και την αυτοθυσία της βραβεύτηκε πρόσφατα στο «Σπίτι της Κύπρου» η Έρρικα Ιωάννου, το κορίτσι με μειωμένες νοητικές ικανότητες που έγινε γνωστή το 2010, όταν έσωσε από πνιγμό λουόμενη σε παραλία του Πρωταρά.

Όταν σήκωσε τα χέρια ψηλά, κρατώντας σφιχτά το βραβείο στις παλάμες της, δάκρυα χαράς και συγκίνησης κύλησαν στα μάτια των γονιών της, οι οποίοι έφεραν στο μυαλό τους εκείνο το καλοκαίρι που η Έρρικα τους έκανε περήφανους.

«Βρισκόταν σε παραλία του Πρωταρά με τον παππού και τη γιαγιά της. Την στέλνουμε κάθε χρόνο στην Κύπρο για διακοπές, για να τους βλέπει. Κάποια στιγμή άκουσε μια γυναίκα να φωνάζει για βοήθεια και κολύμπησε προς το μέρος της. Την πήρε στα χέρια της και την έβγαλε έξω από τη θάλασσα. Την γλίτωσε από βέβαιο πνιγμό», μας διηγήθηκε ο πατέρας της και καρδιολόγος Δρ. Νίκος Ερ. Ιωάννου, ο οποιος ζει από το 1974 με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Δεν ήταν όμως κάτι πρωτοφανές για την οικογένεια της Έρρικας, καθώς η κόρη τους έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν το αλτρουιστικό της πνεύμα. Αν και το λεξιλόγιό της περιορίζεται σε μερικές δεκάδες λέξεις, έχει μάθει να δείχνει την αγάπη της με πράξεις.

«Η Έρρικα είναι ένα παιδί που δεν μπορεί να δει άνθρωπο να υποφέρει. Αν καταλάβει ότι κάποιος έχει πρόβλημα, θα του προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά της. Μια φορά στο ιατρείο μου, είχε δει μια γυναίκα να δυσκολεύεται ν’ ανέβει τα σκαλιά και της είπε “εγώ, εγώ”. Την πήρε από το χέρι, τη βοήθησε να στηριχτεί πάνω της και ανέβηκαν μαζί τα σκαλιά. Τέτοιος άνθρωπος είναι η κόρη μου».

Η Έρρικα είναι σήμερα 33 χρονών και ζει στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του σωματείου «Το Πέταγμα», μαζί με άλλα τρία παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Το σημαντικότερο είναι να μάθει να είναι αυτόνομη, όταν εμείς δε θα είμαστε πια στη ζωή. Άλλωστε δε θα θέλαμε να πέσει το βάρος της φροντίδας της στην αδερφή της».

Στην ερώτησή μας, αν ένα παιδί με νοητική υστέρηση θεωρείται «βάρος» πριν ακόμη γεννηθεί, ο κ. Ιωάννου άνοιξε την καρδιά του και μας είπε ότι μόλις γεννήθηκε η Έρρικα φοβούνταν πολύ, και για τη ζωή της και για τη δική τους. Πέρασαν πάρα πολλές δυσκολίες, όμως μέσα από την πορεία αυτή έγιναν καλύτεροι άνθρωποι: «Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα νιώθαμε απογοήτευση, δυσαρέσκεια και θυμό. Λέγαμε “γιατί αυτό να συμβεί σε εμάς;”. Το ξεπεράσαμε όμως. Ανακαλύψαμε ότι μέσα από την ανατροφή ενός παιδιού με μειωμένες ικανότητες μπορείς να γίνεις πιο καλός άνθρωπος».

 

http://www.elita.com.cy

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika