Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

16:41 Προβληματική η στοματική υγεία των παιδιών στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Μέτρια ως κακή στοματική υγεία έχει το 78,5% των 12χρονων στην Ελλάδα. Πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας «Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά».
Από την ηλικία των 5 ετών αρχίζει να πλήττει η τερηδόνα τα δόντια των παιδιών ενώ στην ηλικία των 12 ετών το 78,5% έχει μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή. Δύο με τρία χαλασμένα δόντια έχουν κατά μέσο όρο έχουν τα παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών, ενώ μόνο το….
15,8% των 12χρονων και το 16,7% των 15χρονων έχει υγιές περιδόντιο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από Πανελλαδική Επιδημιολογική Έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
«Η σωστή διατροφή, το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η φθορίωση σε ετήσια βάση προστατεύουν τα δόντια των παιδιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προστασίας που προσφέρει στα δόντια η φθορίωση αποτελεί η περίπτωση της Χρυσούπολης Καβάλας όπου την τελευταία 25ετία ο δείκτης τερηδόνας μειώθηκε κατά 85%. Αυτό συνέβη γιατί στην περιοχή αυτή υπάρχουν Κέντρα Υγείας όπου μπορεί να γίνει φθορίωση των δοντιών στα παιδιά» ανέφερεο ορθοδοντικός Μιχάλης Καλαβρυτινός με αφορμή ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος αγωγής στοματικής υγείας «Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά» σε εκπαιδευτικούς και οδοντιάτρους, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.
«Τα νοσήματα του στόματος που κυρίως πλήττουν τον παιδικό πληθυσμό αποτελούν σοβαρά ζητήματα Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Η βελτίωση των δεικτών της κατάστασης της στοματικής υγείας του παιδικού πληθυσμού στην Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη χώρα μας παρατηρείται ανισοκατανομή του δείκτη τερηδόνας ο οποίος είναι πιο υψηλός στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές και στις αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας» ανέφερε ο κ Καραβρυτινός, ο οποίος είναι και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά».
Το πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας «Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά» θα εφαρμοστεί σε 30.000 παιδιά που φοιτούν στη Β΄τάξη Δημοτικού σε 800 ολοήμερα και σε 150 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, στο πλαίσιο του θεματικού πεδίου «Διατροφή και υγεία» που περιλαμβάνεται στην ύλη του νέου ολοήμερου σχολείου. Στόχος του προγράμματος είναι να οδηγηθεί ο μαθητής μέσα από την ενεργητική μάθηση σε αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς που στοχεύει στην προστασία και την προαγωγή της στοματικής αλλά και της γενικής του υγείας. «Έτσι θα ενισχυθεί η υπευθυνότητα, η επικοινωνία, η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, η προσωπικότητα και η ικανότητα του μαθητή να υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής», πρόσθεσε ο κ Καλαβρυτινός.
Στο πλαίσιο του προγράμματος,λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για το καλοκαίρι, οι μαθητές της Β΄Δημοτικού θα αρχίσουν να διδάσκονται με βιωματικό τρόπο θα διδάσκονται πως να φροντίζουν τα δόντια τους από εκπαιδευτικούς. Παράλληλα οδοντίατροι θα επισκέπτονται τα σχολεία για να ενημερώσουν τους μαθητές και να επιλύσουν τυχόν απορίες τους, να ελέγξουν και να φθοριώσουν τα δόντια τους αλλά και για να ενημερώσουν τους γονείς. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το ερχόμενο σχολικό έτος.
Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΣΠΑ και υλοποιείται με την έγκριση και την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika