Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αντιβιοτικό μπορεί να προκαλεί επικίνδυνη αρρυθμία

Αντιβιοτικό μπορεί να προκαλεί επικίνδυνη αρρυθμία
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αντιβιοτικό μπορεί να προκαλεί επικίνδυνη αρρυθμία

Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα ότι το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη ενδέχεται να προκαλέσει επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία σε μερικούς ασθενείς.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM) τον περασμένο Μάιο συνέκρινε τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου από διάφορα αντιβακτηριακά (σ.σ. αντιβιοτικά) φάρμακα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η αζιθρομυκίνη φέρει τον υψηλότερο κίνδυνο.

Στην προειδοποίηση που εξέδωσε η FDA αναφέρει ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικές αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία δυνητικά θανατηφόρο μορφή καρδιακής αρρυθμίας, η οποία αποκαλείται σύνδρομο μακρούQT.

Η FDA λέει ότι οι γιατροί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χορηγούν το συγκεκριμένο αντιβιοτικό σε ασθενείς με αρρυθμίες ή σε όσους έχουν ορισμένους παράγοντες κινδύνους.

Οι παράγοντες αυτοί είναι τα χαμηλά επίπεδα καλίου ή μαγνησίου στο αίμα, ο βραδύτερος από τον φυσιολογικό καρδιακός ρυθμός και η λήψη φαρμάκων για την αρρυθμία.

Η αζιθρομυκίνη μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα στους πάσχοντες από πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία (είναι μία σπάνια, αλλά σοβαρή διαταραχή του καρδιακού παλμού).

Η FDA, πάντως, επισημαίνει ότι και άλλα αντιβιοτικά της ίδιας οικογένειας ενδέχεται να προκαλέσουν παράταση του QT (σ.σ. η αζιθρομυκίνη ανήκει στην οικογένεια των μακρολίδων), καθώς και ότι υπάρχουν αντιβιοτικά, όπως οι φθοροκινολόνες, που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αλλά μπορεί να προκαλέσουν το ίδιο πρόβλημα.

Η σύσταση της FDA προς τους γιατρούς είναι να λαμβάνουν υπ’ όψιν όλους αυτούς τους κινδύνους όταν επιλέγουν ένα αντιβιοτικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@