Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

15 πράγματα που θα έπρεπε να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους κάθε μέρα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

8740272388_f6b2fa0bdd_k-1024x684

15 μικρά πράγματα που θα έπρεπε να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους κάθε μέρα για να νιώθουν ότι παίρνουν αγάπη αυτά.

Μπορείτε να θυμηθείτε σαν παιδί τι σας δημιουργούσε την αίσθηση ότι σας αγαπούν;Σκεφτείτε το.Μπορείτε να έχετε αναμνήσεις ότι περνάτε πολύ ωραία με τους γονείς σας στις διακοπές ή ότι σας βοηθούν στις σχολικές εργασίες ή ότι τους λέτε μερικά μυστικά σας.Σαν γονέας τώρα προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι αγαπιέται από εσάς;Πολύ συχνά τα μικρά πράγματα μετράνε.Εδώ ακολουθούν 15 τρόποι να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι το αγαπάτε.Όταν θα γίνετε γιαγιάδες και παππούδες,θα συγκινηθείτε που ακόμα θα τα θυμούνται.

1.Κλείστε τα κινητά σας.

Όταν γυρίζετε σπίτι ή τα παιδιά σας γυρίζουν από το σχολείο,κλείστε τα κινητά σας και δώστε τους όλη την προσοχή σας τουλάχιστον για το πρώτο μισό της ώρας ή περισσότερο.Τα παιδιά το αγαπούν αυτό γιατί ξέρουν ότι δεν θα αποσπαστεί η προσοχή σας από μηνύματα καθώς θα σας διηγούνται τι έγινε στο σχολείο.Η Σουηδική κυβέρνηση έκανε ένα γκάλοπ και ανακάλυψε ότι το 33% των παιδιών παραπονιούνταν ότι οι γονείς τους είχαν συνέχεια την προσοχή τους στα smartphones.

2.Κλείστε την τηλεόραση και όλες τις συσκευές την ώρα του φαγητού.

Δεν είναι ωραίο ,όταν τα παιδιά έχουν να συναγωνιστούν με διαφημίσεις στην  τηλεόραση ή όταν οι γονείς στέλνουν μηνύματα.Οι ώρες του φαγητού είναι σπάνιες στιγμές που πρέπει να απολαμβάνουν ο ένας τη συντροφιά του άλλου.Υπάρχουν τεράστια προτερήματα για τα παιδιά. Τρώνε πιο υγιεινά γιατί δεν βιάζονται στο φαγητό.Χαίρονται επίσης την παρέα των γονιών τους και είναι πολύ πιο απίθανο να έχουν αργότερα διατροφικές διαταραχές.

3.Κάντε την ώρα του ύπνου ιδιαίτερη στιγμή.

Τα πιο μικρά παιδιά θα εκτιμήσουν αυτές τις στιγμές,όταν τους διαβάζετε μια ιστορία καθώς πέφτουν σιγά σιγά για ύπνο.Είναι πολύ καθησυχαστικό και δημιουργείται ένας μοναδικός δεσμός μεταξύ παιδιού και γονέα.Το επιπλέον δώρο είναι ότι βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας.

4.Δείξτε σωματική τρυφερότητα.

Αναρίθμητες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά ευτυχούν με τη ζεστασιά και  τη στοργή.Το παιδί νιώθει ότι το αγαπούν και θα έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.Δεν χρειάζεται να είστε υπερενθουσιώδεις σ’αυτό αλλά ένα φιλί ή μια αγκαλιά μια φορά τη μέρα θα κάνει και στους δύο σας πολύ καλό.Μειώνει τις πιθανότητες να γίνουν τα παιδιά σας επιθετικά,αντικοινωνικά και να έχουν άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.Ενώ οι έφηβοι μπορεί να ντρέπονται  στην σωματική εκδήλωση στοργής,υπάρχουν πάντοτε λόγια υποστήριξης και κατανόησης να την αντικαταστήσουν.

5.Περάστε ποιοτικό χρόνο με κάθε παιδί.

Είναι πραγματικά υπέροχο,όταν ένας γονέας ή και οι δυο γονείς μπορούν να περνάνε χρόνο με το κάθε παιδί τους ξεχωριστά.Αυτό είναι καλό γιατί αισθάνονται ιδιαίτερα και τα αδέλφια τους δεν είναι γύρω.Αυτός ο ποιοτικός χρόνος μπορεί να αφορά την άσκηση ενός αθλήματος,το μαγείρεμα ή τη βοήθεια στις δουλειές.Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξετε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε και τα φροντίζετε.

6.Πειθαρχήστε τα με αγάπη και στοργή.

Υπάρχουν ακόμα γονείς που πιστεύουν ότι το να δέρνεις ένα παιδί είναι πιθανά ο πιο αποτελεσματικός και λιγότερο χρονοβόρος τρόπος να το πειθαρχήσεις.Το παιδί μαθαίνει ότι η βία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να χειριστείς διαφωνίες και συγκρούσεις.Το κλειδί για ένα επιτυχημένο γονέα δεν είναι να το ‘’γυρίζεις’’ στην αγάπη,όταν φέρονται καλά τα παιδιά και μετά να τους την αρνείσαι,όταν είναι άτακτα.Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις αλλά μια σταθερή ροή στοργής ,ώστε τα παιδιά να νιώθουν ότι η γονεϊκή αγάπη είναι  πραγματικά άνευ όρων . 

7.Να αφήνετε αστεία και στοργικά σημειώματα και  μηνύματα.

Μπορεί να είναι ένα κείμενο ή ένα σημείωμα χωμένο κάτω από το μαξιλάρι τους.Μπορεί να είναι ένα ανέκδοτο,ένα τρυφερό παρατσούκλι ή οτιδήποτε δείχνει ότι τα παιδιά είναι στο επίκεντρο της προσοχής σας.

8.Να τα κοιτάτε κατευθείαν στα μάτια.

Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας με το παιδί σας είναι να τα κοιτάτε κατευθείαν στα μάτια,όταν τους μιλάτε.Η οπτική επαφή είναι τόσο σημαντική σ’αυτήν την ηλικία,όταν όλοι είναι κολλημένοι σε ένα κομπιούτερ,συσκευή ή παιχνίδι.Το παιδί μπορεί να μάθει να περιμένει μέχρι να έχει όλη την προσοχή σας αλλά αξίζει τον κόπο η αναμονή.Είναι επιπλέον ένα μεγάλο μάθημα να διδάξετε ένα παιδί ότι η οπτική επαφή είναι μια σημαντική κοινωνική δεξιότητα καθώς θα μεγαλώνει.

9.Να χαμογελάτε πιο συχνά.

Τι καλύτερο τρόπο έχετε να δείξετε την αγάπη και τη ζεστασιά σας  για τα παιδιά σας κάθε φορά που μπαίνουν στο δωμάτιο!Αυτό αμέσως τα κάνει να νιώθουν άνετα και επίσης επιβεβαιώνει ότι η παρουσία τους εκτιμάται και δεν τα θεωρείτε μπελά.Θα υπάρξουν φυσικά φορές που θα πρέπει να τους υπενθυμίσετε την κακή τους συμπεριφορά αλλά γιατί να μην χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο 90% να τους δείχνετε ότι τα αγαπάτε;

10.Να είστε υπόδειγμα γονέα.

Πόσες φορές δεν έχετε πει στα παιδιά σας τι να κάνουν,πως να είναι ευγενικά και πάντα να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας τους;Πολύ συχνά οι γονείς ξεχνούν ότι πρέπει να είναι υπόδειγμα στο ρόλο τους ως γονέα γιατί τα παιδιά αντιγράφουν τυφλά όσα κάνουν οι μεγάλοι.Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξετε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε από το να εναρμονίζονται τα λόγια με τις πράξεις σας.Να είστε ευγενικοί και να διδάξετε τα παιδιά σας να μην κάνουν φυλετικές διακρίσεις με βάση το χρώμα του δέρματος.

11.Ενισχύστε τα στο να παίρνουν αποφάσεις.

Τι θα φορέσουν την επόμενη μέρα στο σχολείο ή που θα πάτε διακοπές  μπορείτε να το αποφασίσετε από κοινού με τα παιδιά σας.Βεβαιωθείτε ότι συμμετέχουν πλήρως σ’αυτές τις αποφάσεις και είναι εξαιρετικό να παίρνουν αποφάσεις με γονεϊκή καθοδήγηση.

12.Απλώς παίξτε μαζί τους.

Όταν ρωτάνε συνήθως τα παιδιά λένε ότι έχουν υπερφορτωμένο πρόγραμμα.Θέλουν λίγο διάλειμμα με τους γονείς τους όπου μπορούν να παίξουν απλώς,να διασκεδάσουν,να γελάσουν και να είναι μαζί.Να αφαιρέσετε 1 ή 2 δραστηριότητες από το πρόγραμμα τους ,ώστε να μην καταντήσετε ο σωφέρ τους.

13.Δράστε,όταν το παιδί σας είναι στεναχωρημένο.

Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στο σχολείο όπως με το μπούλινγκ. Δείξτε ότι νοιάζεστε και ζητήσετε να συναντήσετε τα πρόσωπα που αναμειγνύονται στο θέμα και να προσπαθήσετε να βρείτε την αιτία της έντασης και της ανησυχίας.Μπορεί να είναι λάθος του παιδιού σας αλλά,αν δεν είναι,προσφέρεται μια ιδανική ευκαιρία να του δείξετε ότι είστε δίπλα του .Μπορείτε να κάνετε πρακτικά πράγματα ,όπως να συμμετέχετε σε πρόγραμμα πρόληψης του μπούλινγκ στο σχολείο του παιδιού σας και να το  διδάξετε πώς να αντιδράσει,όταν υφίσταται μπούλινγκ.

14.Να φυλάξετε τις κάρτες και τα δώρα.

Όταν το παιδί σας σας δίνει ένα σημείωμα,μαι αστεία ζωγραφιά ή ένα μικρό ποίημα,δείξτε του ότι νοιάζεστε και βάλτε τα σε ειδικό συρτάρι ή φάκελο. Βάλτε μια αγαπημένη σας φωτογραφία στο γραφείο σας.

15.Ποτέ μην διακόπτετε τις ιστορίες τους.

Όταν ένα παιδί διηγείται μια ιστορία που συνέβη στο σχολείο,ποτέ μην το διακόπτετε αλλά ακούστε το με προσοχή.Το ίδιο ισχύει,όταν θέλουν να μοιραστούν μαζί σας ένα βιβλίο.Θα αισθάνονται ότι τα θέλετε και τα αγαπάτε.Αν οι γονείς τα αγνοούν ή είναι πολύ απασχολημένοι,πρώτα τα παιδιά θα επηρεάσει και θα περάσει και στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή τους εκτός αν κάνουμε κάτι τώρα.

 

Η αγάπη και η στοργή είναι στα αλήθεια τα θεμέλια της χαράς  και , όπως λέει ο Αριστοτέλης:”Η χαρά είναι το νόημα και η επιδίωξη της ζωής, ο πλήρης σκοπός και το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Επειδή είμαστε γονείς, δεν σημαίνει ότι έχουμε εξουσία πάνω στα παιδιά μας

Efi Nika

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou