Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ

14:09 Γάλα και λαχανικά κατά του καρκίνου του μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η συστηματική κατανάλωση λαχανικών και γάλακτος δρα προστατευτικά εναντίον του καρκίνου του μαστού, ενώ αντιθέτως η υπερκατανάλωση κρέατος και ψαριών τον αυξάνει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Δημοτικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών της Σαγκάης, ανέλυσαν την διατροφή 3.443 γυναικών με καρκίνο του μαστού και 3.474 υγιών εθελοντριών, τις οποίες παρακολουθούν επί τουλάχιστον μία δεκαετία.

Όπως διαπίστωσαν……
η συνολική κατανάλωση λαχανικών σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του μαστού, με την υψηλότερη κατανάλωσή τους να τον μειώνει κατά 20%.

Μειωμένος κίνδυνος παρατηρήθηκε και με την υψηλή κατανάλωση σκόρδου, κρεμμυδιού, φρέσκων οσπρίων, γάλακτος και αυγών, ενώ αντιθέτως η μεγάλη κατανάλωση κάθε είδους κρέατος και ψαριού φάνηκε να τον αυξάνει, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nutrition and Cancer».

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού φάνηκε επίσης να μειώνεται με την κατανάλωση εσπεριδοειδών και φρούτων από την οικογένεια των ροδοειδών. Στα ροδοειδή ανήκουν μεταξύ άλλων τα μήλα, τα δαμάσκηνα, οι φράουλες, τα μούρα και τα ροδάκινα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υψηλή κατανάλωση κάθε είδους λαχανικών, ορισμένων φρούτων, γάλακτος και αυγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ η υψηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προελεύσεως μπορεί να τον αυξήσει», συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει νωρίτερα εφέτος ότι η καθημερινή κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, μειώνει κατά 62% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Επιπλέον, ελαττώνει κατά 35% τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο να μετατραπεί ένα φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την εμφάνιση του καρκίνου.

Ωστόσο, δεν γνωρίζουν που μπορεί να οφείλεται η διαφαινόμενη προστατευτική δράση του γάλακτος και των αυγών.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea