Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

12:44 Η ποιότητα ζωής καρκινοπαθών εξαρτάται από το είδος καρκίνου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Η ποιότητα ζωής επιζώντων από τον καρκίνο μπορεί να ποικίλλει ευρέως βάσει του είδους του καρκίνου, ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί που επιβιώνουν από τη συγκεκριμένη νόσο έχουν χαμηλότερη….
από τη φυσιολογική ποιότητα ζωής, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερους από 1.800 ενήλικες επιζώντες από τον καρκίνο και περισσότερους από 24.000 ενήλικες χωρίς ιστορικό καρκίνου και ανακάλυψαν ότι οι επιζώντες από μελάνωμα, καρκίνο μαστού και προστάτη είχαν ποιότητα ζωής συνδεόμενη με την ψυχική και σωματική υγεία παρόμοια με αυτούς που δεν εμφάνισαν ποτέ καρκίνο.

Επιζήσαντες από καρκίνο τραχήλου, αίματος και παχέος εντέρου, καθώς και καρκίνων με χαμηλότερο του 25% ποσοστό επιβίωσης στην πενταετία (ήπατος, πνεύμονα και παγκρέατος), ωστόσο, είχαν χειρότερη ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με τη σωματική υγεία.

Οι επιζώντες από καρκίνο τραχήλου και καρκίνους με χαμηλό ποσοστό επιβίωσης στην πενταετία, επίσης είχαν χειρότερη ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με τη σωματική και την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποσοστό 25% των επιζησάντων από καρκίνο είχαν χαμηλότερη από το φυσιολογικό ποιότητα ζωής σχετιζόμενης με τη σωματική υγεία και 10% είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με την ψυχική υγεία.

Συνολικά περίπου 3,3 εκατ. Αμερικανοί επιζώντες από καρκίνο έχουν κάτω του μέσου όρου ποιότητα ζωής σχετική με τη σωματική υγεία και σχεδόν 1,4 εκατ. κάτω του μέσου όρου όσον αφορά την ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την ψυχική υγεία, υπολογίζουν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια Kathryn Weaver, του Wake Forest Baptist Medical Center στο Winston-Salem, δήλωσε ότι είναι πολύ ανησυχητικό ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επιζησάντων από καρκίνο που εμφανίζουν φτωχή ψυχική ή σωματική υγεία, χρόνια μετά τον καρκίνο. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention».

Πηγή: iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika