Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

12:13 Ψυχοκινητική ανάπτυξη βρεφών και νηπίων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Προληπτικό αναπτυξιακό έλεγχο σε παιδιά από 2 μηνών έως 5 ετών ξεκινούν οι δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ).

Στόχος του προγράμματος πρόληψης και ελέγχου ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου και δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, είναι η ενημέρωση… του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των αναπτυξιακών προβλημάτων σε ηλικίες μικρές, όπου ο παιδικός εγκέφαλος επιδέχεται αλλαγές σε κάποιες «λάθος» καταγραφές που πιθανώς έχουν γίνει και οι δυνατότητες παρέμβασης και αποκατάστασης του προβλήματος είναι πολύ μεγάλες. Όπως είπε ο κ. Πατούλης αυτό είναι σχεδόν αδύνατον σε μεγαλύτερες ηλικίες διότι τότε οι καταγραφές αυτές έχουν αυτοματοποιηθεί και δεν αλλάζουν και συνεπώς οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ελάχιστες.

Σε μικρές ηλικίες μπορεί να προληφθούν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στους τέσσερις τομείς της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης: την κοινωνική συμπεριφορά και αυτοεξυπηρέτηση, τη λεπτή κινητικότητα, την ομιλία και την αδρή κινητικότητα. Τέτοια προβλήματα σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι π.χ. η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), οι φωνολογικές διαταραχές, η δυσκολία στην αντίληψη, η δυσγραφία, η δυσκολία στην ορθογραφία και τη γραπτή έκφραση, στην αριθμητική, η δυσλεξία, οι συμπεριφορικές διαταραχές, οι διαταραχές στη βάδιση και στη σύλληψη και πολλά άλλα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες σε πανελλαδική βάση από το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ , το οποίο υλοποιεί και συντονίζει σε 160 καλλικρατικούς δήμους μια κοινωνική πολιτική μέσα από την πρόληψη και τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@