Newsitamea.gr
AMEA news ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

12 νέες βασικές δράσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της ΕΕ,Eντός του 2014 κάρτας αναπηρίας της ΕΕ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

31DCAA0F9F59984C2735068FABD96148 (1)

Στην έκθεση της ΕΕ για την ιθαγένεια του 2013 προβλέπονται δώδεκα νέες δράσεις σε έξι τομείς ώστε να εξαλειφθούν ακόμη περισσότερα εμπόδια για την άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ΕΕ

1. Πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας. Εξέταση της δυνατότητας να επεκταθεί το δικαίωμα “εξαγωγής” του επιδόματος ανεργίας, πέραν των τριμήνου που ισχύει σήμερα, ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση εργασίας σε άλλη χώρα της ΕΕ.  Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τους ισχύοντες κανόνες ώστε να επιτρέψουν στα άτομα που αναζητούν εργασία να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας έως έξι μήνες σε άλλο κράτος μέλος στο οποίο και θα αναζητούν εργασία.
 
2. Σχεδιασμός, εντός του 2013, ποιοτικού πλαισίου για τις περιόδους πρακτικής άσκησης, που θα βοηθήσει τους νέους πολίτες της ΕΕ να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Προώθηση πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του EURES, εντός του 2013, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος και ο αντίκτυπος των υπηρεσιών απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο και να βελτιωθεί ο συντονισμός της κινητικότητας των εργαζομένων στην ΕΕ. Ανάληψη πιλοτικής πρωτοβουλίας ώστε να βελτιωθεί η  ανταλλαγή πληροφοριών για τις ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και μαθητείας μέσω του EURES.
3. Εντός του 2013 και 2014, επεξεργασία λύσεων για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν σε διαφορετικό κράτος μέλος από το κράτος μέλος καταγωγής τους όσον αφορά τα δελτία ταυτότητας και τα έγγραφα άδειας διαμονής που εκδίδουν τα κράτη μέλη. Εδώ περιλαμβάνονται και τα τυχόν προαιρετικά ενιαία ευρωπαϊκά έγγραφα για τους πολίτες.
 
4. Εντός του 2013, ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση των βέλτιστων φορολογικών διασυνοριακών πρακτικών και τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ, ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες που διασχίζουν τα σύνορα ή που έχουν συναλλαγές σε άλλα κράτη να μπορούν ευκολότερα να χειρίζονται διαφορετικές φορολογικές ρυθμίσεις, κυρίως δε να αποφεύγουν τη διπλή φορολόγηση.
 
5. Βάσει του έργου που ήδη έχει επιτελεστεί στον τομέα της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας των πολιτών της ΕΕ, ανάληψη ενεργειών για τη δημιουργία πλατφόρμας ενημέρωσης οχημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η αναγνώριση των πιστοποιητικών τεχνικού ελέγχου και οι πολίτες να ταξιδεύουν ευκολότερα σε άλλες χώρες της ΕΕ με το αυτοκίνητό τους.
 
6. Διευκόλυνση της κινητικότητας ατόμων με αναπηρία εντός της ΕΕ, μέσω υποστήριξης, εντός του 2014, της επεξεργασίας αμοιβαία αναγνωριζόμενης κάρτας αναπηρίας της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα πρόσβασης, εντός της ΕΕ, στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και της αναψυχής.
 
7. Έως τα τέλη 2013, πρόταση δέσμης νομικών εργαλείων για περαιτέρω ενδυνάμωση των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών που είναι ύποπτοι ή κατηγορούνται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη την ειδική περίπτωση των παιδιών και των ευάλωτων πολιτών.
 
8. Έως τα τέλη 2013, η Επιτροπή θα αναθεωρήσει την ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών, ώστε να διευκολυνθεί ο διακανονισμός των διαφορών που προκύπτουν από αγορές σε άλλη χώρα της ΕΕ.
 
9. Έως την άνοιξη του 2014, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη: σχεδιασμός μοντέλου για την online δημοσιοποίηση βασικών απαιτήσεων, ώστε οι πληροφορίες για ψηφιακά προϊόντα να είναι πιο διαφανείς και ευκολότερα συγκρίσιμες. Έως την άνοιξη του 2014: έναρξη ειδικής πανευρωπαϊκής εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα του καταναλωτή.
 
10. Λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι έχουν δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση τα εργαλεία για να αξιοποιήσουν πλήρως τα δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης των πολιτών.
 
11. Παροχή φιλικής προς τον χρήστη καθοδήγησης, μέσω του κεντρικού ιστοτόπουEuropa, εντός του 2013, ώστε να καταστεί σαφές και ευκολότερο για τους πολίτες της ΕΕ να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν για την επίλυση των προβλημάτων τους.
 
12. Προώθηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών της ΕΕ για τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ, ιδιαίτερα δε για τα εκλογικά δικαιώματα, μέσω της εκπόνησης εγχειριδίου που θα παρουσιαστεί με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης (Μάιος 2014). Το εγχειρίδιο θα παρουσιάζει τα εν λόγω δικαιώματα σε απλή και εύληπτη γλώσσα.
Πρόταση εποικοδομητικών τρόπων ώστε να επιτραπεί στους πολίτες της ΕΕ που ζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ να συμμετέχουν πλήρως στο δημοκρατικό βίο εντός της ΕΕ διατηρώντας το δικαίωμα ψήφου σε εθνικές εκλογές στη χώρα καταγωγής τους.
Διερεύνηση, εντός του 2013, τρόπων ενδυνάμωσης και ανάπτυξης του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες εθνικές και ευρωπαϊκές δομές, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κατάτμηση της κοινής γνώμης με βάση τα εθνικά σύνορα.
Ε.Β.Ε.Α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou