Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

11:55 Τέλος στον παράνομο πλουτισμό από το ΕΣΥ! Κόβονται οι κατευθυνόμενες εξετάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Επί σειρά ετών δεκάδες μικρά ιδιωτικά κέντρα είχαν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια σε κοντινή απόσταση από μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Όχι τυχαία φυσικά…. καθώς είχε στηθεί μια «φάμπρικα» πλουτισμού σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας και φυσικά των ταμείων του κράτους. Επιχείρημα: το ΕΣΥ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μια εξέταση συνεπώς οι ασθενείς στέλνονταν με άνεση σε κοντινή ιδιωτική μονάδα υγείας για να πραγματοποιηθεί. Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα.
 
Δεκάδες μικρά αλλά και μεγάλα ιδιωτικά κέντρα διαγνωστικά και μη είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σε μια κοντινή ακτίνα από μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. 
Είχαν φροντίσει να πάρουν …την καλύτερη θέση ώστε όταν ένας ασθενής τυχαία ή όχι δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο να τον υποδεχθούν. 
 
Το σύστημα ήταν κοινό μυστικό σε όλους. Τα μηχανήματα των δημοσίων νοσοκομείων είτε χαλούσαν είτε για κάποιον… άγνωστο λόγο δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια εξέταση. Αναγκαστικά λόγω της αναγκαιότητας για την εξυπηρέτηση του αρρώστου, στέλνονταν με διαδικασίες εξπρές σε κοντινή ιδιωτική μονάδα. 
 
Κάποιοι μιλούν για μια «φάμπρικα» πλουτισμού καλά στημένη στην οποία συμμετείχαν πολλοί επιτήδειοι και από το ΕΣΥ. Κάποιοι άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ο ιδιωτικός τομέας απλά ήρθε …τυχαία να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ. 
Όπως και να χει οι συνθήκες φαίνεται ότι αλλάζουν. 
 
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης μετά από σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει πρώτα να αναζητείται άλλο δημόσιο νοσοκομείο για την κάλυψη της συγκεκριμένης εξέτασης, ενώ σε περίπτωση που δε βρεθεί ή υπάρχει αδυναμία και στέλνεται στον  ιδιωτικό τομέα τότε: «δαπάνες για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς, η νοσηλεία των οποίων καλύπτεται με τιμολόγηση βάσει του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (Κ.Ε.Ν) και οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός Νοσοκομείων και  Κλινικών,  θα  βαρύνουν το Νοσοκομείο και τη Κλινική όπου νοσηλεύεται ο ασθενής, καθώς αυτές συμπεριλαμβάνονται στο Κ.Ε.Ν» αναφέρει η εγκύκλιος.
 
Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε κλινική ή και δημόσιο νοσοκομείο θα «χρεώνεται» τις όποιες εξετάσεις γίνουν εκτός ΕΣΥ. Επίσης σε οποιοδήποτε έλεγχο θα είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ποιος κάνει υπερβολική χρήση του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς να πέσει και το σχετικό ψαλίδι. Και φυσικά η χρέωση της εξέτασης που θα γίνεται σε ιδιωτικό κέντρο θα είναι εξαιρετικά χαμηλή και όχι σύμφωνα με το τιμολόγιο του ιδιωτικού τομέα, αφού θα περιλαμβάνεται στο Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) με το οποίο νοσηλεύεται ο ασθενής στο δημόσιο νοσοκομείο. 
Ο κίνδυνος βέβαια είναι κάποιοι να χρεώνουν ξεχωριστά τους ίδιους τους ασθενείς, πράγμα βέβαια που θα αποκαλυφθεί σύντομα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika