Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ

11:09 Μεταλλαγμένη αγελάδα παράγει υποαλλεργικό γάλα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νεοζηλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη γενετικά τροποποιημένη αγελάδα που παράγει γάλα απαλλαγμένο από την πρωτεΐνη β-λακτοσφαιρίνη, η οποία προκαλεί αλλεργίες στα μικρά παιδιά.

Εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι το γάλα της μεταλλαγμένης αγελάδας περιείχε κατά 96% λιγότερη β-λακτοσφαιρίνη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είχε χάσει τις θρεπτικές του αξίες, αφού τα επίπεδα των άλλων πρωτεϊνών παρέμεναν υψηλά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δημιουργία γενετικά τροποποιημένων αγελάδων για την παραγωγή υποαλλεργικού γάλακτος θα μπορούσε να ωφελήσει το 2% με 3% των νεογέννητων, που εμφανίζουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος προκαλούν ποικίλα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων έκζεμα, τάση για εμετό, διάρροια, κράμπες στο στομάχι κλπ.

Τα παιδιά συνήθως σταματούν να εμφανίζουν αλλεργίες στο γάλα λίγο πριν πάνε στο σχολείο, ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις το πρόβλημα συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Waikato παρενέβησαν στο RNA της αγελάδας για να αδρανοποιήσουν τα γονίδια που ευθύνονται για την παραγωγή της αλλεργιογόνου πρωτεΐνης β-λακτοσφαιρίνης.

Πριν τροποποιήσουν γενετικά την αγελάδα, στην οποία χορηγήθηκαν και ορμόνες για να επιταχυνθεί η παραγωγή γάλακτος, οι επιστήμονες εφάρμοσαν την τεχνική τους σε ποντίκια.

«Η παραγωγή υποαλλεργικού γάλακτος είναι αξιοσημείωτη καθώς αντιπροσωπεύει μια από τις ελάχιστες παρεμβάσεις στο RNA θηλαστικών που στέφθηκαν με επιτυχία και παρέχει ένα καλό παράδειγμα για το πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να δώσουν εναλλακτικές λύσεις στην σημερινή παραγωγική διαδικασία», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Bruce Whitelaw, καθηγητής ζωικής βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Πηγή:econews

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea