Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Χειροπρακτική και παιδιά με κινητικά προβλήματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea paidia

Χειροπρακτική και  παιδιά με κινητικά προβλήματα

 

Δέχθηκα τη πρόταση μιας συναδέλφου από την Αμερική να την βοηθήσω στις θεραπείες που θα έκανε σε μία ομάδα παιδιών με αναπηρία.

Πολλοί γονείς που συνόδευαν τα παιδιά τους, εύχονταν να ήξεραν έγκαιρα τα οφέλη της Χειροπρακτικής επιστήμης για να ψάξουν για συμπτώματα, που ίσως να οφείλονταν σε υπεξαρθρήματα της σπονδυλικής στήλης και που η Χειροπρακτική μπορεί να επέμβει και να βοηθήσει όσο της επιτρέπουν τα όριά της για να λειτουργήσουν καλύτερα οι σπονδυλικές αρθρώσεις, και φυσικά το νευρικό σύστημα.

 

Ατλαντο-ινιακή άρθρωση

 

Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην ατλαντο-ινιακή άρθρωση γιατί εκεί ξεκινά ο νωτιαίος μυελός που είναι η συνέχεια του εγκεφάλου και συνεχίζει χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα. Είναι γνωστό ότι μέσα από τις σπονδυλικές αρθρώσεις εκβάλλουν τα νωτιαία νεύρα. Η σωστή λειτουργία των σπονδυλικών αρθρώσεων και δη της ατλάντο-ινιακής άρθρωσης είναι καθοριστική για τη νευρολογική εξέλιξη ενός παιδιού.

 

Η συνάδελφος που ασχολείται χρόνια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά, μας τόνισε ότι στην κλινική όπου εργάζεται, έχουν παρατηρήσει ότι, υπάρχουν ενδείξεις που εμφανίζονται από πολύ νωρίς στα παιδιά και που εκδηλώνονται σε σωματικό, νοητικό, ή σε συναισθηματικό επίπεδο και φυσικά σε μία μη κοινωνική προσαρμογή.

 

Πώς εκδηλώνονται τα προβλήματα

 

Τα προβλήματα αυτά συνήθως εκδηλώνονται με κινητικές διαταραχές όπως: σπαστικότητα, δυσκαμψία, αταξία, αθέτωση, ατονία. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται και από νοητική καθυστέρηση.

 

Παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα

 

Οι παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες, όμως τις περισσότερες φορές συνήθως συναντάμε συνδυασμό αυτών των παραγόντων που είναι:

 

1) Ένας τραυματισμός που μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια του τοκετού, όπως περιγεννητική ασφυξία, ανοξαιμία του εγκεφάλου, καθώς και από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

 

2) Το άγχος, οι καταστρεπτικές σκέψεις, καθώς επίσης ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε, το χώμα που καλλιεργούμε την τροφή μας και το νερό που πίνουμε, έχουν επιπτώσεις στο σώμα μας και εκδηλώνονται ως νευρολογικές δυσλειτουργίες.

 

3) Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρουσιαστεί τοξοπλάσμωση, ερυθρά, σύφιλη, έρπης, λοιμώξεις. Αργότερα τοξικές ουσίες που προέρχονται από εμβόλια, φάρμακα, επίσης από συντηρητικές ουσίες που υπάρχουν στα τρόφιμα και που προκαλούν συμφόρηση στο πεπτικό και απεκκριτικό μας σύστημα. Οι τοξίνες μπορούν να καταστρέψουν τη φυσιολογική χλωρίδα ακόμα και τη γεύση.

 

Μπορούν ακόμα να επηρεάσουν το αμυντικό μας σύστημα, τη διανοητική μας κατάσταση, μέχρι και το τελευταίο κύτταρό μας. Όσο οι τοξίνες παραμένουν, συσσωρεύονται στον οργανισμό μας, το σώμα μας ατονεί, οπότε εξασθενεί η ενέργειά του και έτσι οδηγούμαστε στη δυσλειτουργία, τη δυσαρμονία και φυσικά στην ασθένεια.

 

Τα παιδιά που έρχονται για θεραπεία ποικίλουν σε ηλικία, από βρεφική μέχρι εφηβική και προέρχονται από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, παιδιά που έχουν υποστεί τραυματισμό κατά την ώρα του τοκετού με αποτέλεσμα να προκύψουν ποικίλα νευρολογικά προβλήματα, προβλήματα θηλασμού, κολικοί, οισοφαγική παλινδρόμηση, προβλήματα εντέρων, άσθμα, σύνδρομο Down, αυτισμός, εγκεφαλική παράλυση και πολλά άλλα.

 

Ο ρόλος του νευρικού συστήματος – η σπονδυλική στήλη

 

Το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχει και συντονίζει τους μύες, τους αδένες, τα διάφορα όργανα και κάθε ιστό του σώματός μας. Η σπονδυλική μας στήλη πρέπει να βρίσκεται στη σωστή της θέση και να είναι εύκαμπτη, για να διέρχεται ελεύθερα η ζωτική δύναμη η οποία υπάρχει μέσα στο σώμα μας, μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος στο υπόλοιπο σώμα.

 

Για να γίνει αυτό, πρέπει η σπονδυλική μας στήλη να έχει αναταχθεί και να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στις νευρικές ωθήσεις, δηλαδή η ζωτική δύναμη να ρέει ελεύθερα. Δεν μπορεί να υπάρχει υγιές σώμα, αν δεν υπάρχει υγιής σπονδυλική στήλη. Η χειροπρακτική ανάταξη έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη ποιότητα της δικής μας ζωής, καθώς και των οικείων μας.

 

Είναι συγκινητικό να βρίσκεσαι ανάμεσα στα παιδιά αυτά και στους γονείς τους. Στο κέντρο Οklahaven, που λειτουργεί πάνω από πενήντα χρόνια, υπάρχει και πρόγραμμα στήριξης για τους γονείς. Με την πάροδο του χρόνου είναι εκπληκτικό να βλέπουν, μετά από τις ανατάξεις, πώς αυξάνεται η ενέργεια των παιδιών τους και να γίνονται πιο ενεργητικά, να δραστηριοποιούνται και ταυτόχρονα, να μειώνονται τα χρόνια συμπτώματά τους.

 

Το σώμα είναι ικανό, καθώς βελτιώνεται, να αποβάλλει διάφορες τοξίνες. Πολλές φορές παρατηρείται κνησμός, διάρροια, εμετός, πυρετός και κρίση επιληψίας. Καθώς το σώμα ανακτά τη δύναμη του, είναι φυσικό επακόλουθο να γίνεται πιο δυνατό και να αναπτύσσεται καλύτερα.

 

Οφείλω να αναφέρω και την εξαιρετική προσφορά του γυμναστή –φυσικοθεραπευτή, που βρισκόταν μαζί μας και συνέχιζε το θεραπευτικό έργο βοηθώντας τα παιδιά με κολύμπι και ασκήσεις στο νερό. Να τονίσω ότι τα παιδιά αυτά λατρεύουν το νερό γιατί είναι συνηθισμένα από το αμνιακό υγρό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως μας λένε οι ειδικοί. Ευχή μας και προσπάθειά μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά να σηκωθούν από τα καρότσια τους.

 

Γράφει η Ελένη Σκαρπαθάκη/http://holisticlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea