Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

10 σημαντικοί καλοκαιρινοί κίνδυνοι για την υγεία σας που πρέπει να αποφεύγετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι λόγοι για τους οποίους αγαπάει κανείς το καλοκαίρι είναι πολλοί. Οι μαθητές δεν έχουν σχολείο, οι μέρες είναι ηλιόλουστες, κολυμπάμε στη θάλασσα, ανάβουμε φωτιές για κάμπινγκ, πάμε εκδρομές και διασκεδάζουμε μέχρι αργά το βράδυ με τους φίλους και την οικογένειά μας. Ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν πως το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου, είναι πολύ εύκολο να εφαρμόσουμε και κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Το καλοκαίρι πρέπει να είναι διασκεδαστικό. Βεβαιωθείτε πως περνάτε καλά δίνοντας λίγη περισσότερη προσοχή σε αυτούς τους καλοκαιρινούς κινδύνους που απειλούν την υγεία σας:

  1. Καψίματα από τον ήλιο

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του καλοκαιριού για την υγεία είναι το κάψιμο από τον ήλιο. Το κάψιμο, εκτός του ότι πονάει, είναι και καρκινογόνο. Ακόμη και εάν καείτε μία φορά στα 2 χρόνια, θα τριπλασιαστεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Πάντα να βάζετε αντηλιακό 30 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο και να ξαναβάζετε έπειτα από 2 ώρες.

  1. Τσιμπούρια

Τα τσιμπήματα από τα τσιμπούρια είναι συνήθως αβλαβή. Ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις αλλεργικές αντιδράσεις ή την εξάπλωση της ασθένειας. Στα τσιμπούρια αρέσει να προσκολλώνται στους ανθρώπους και τα ζώα και δεν είναι εύκολο να τα βγάλει κανείς από το δέρμα. Εάν πάτε σε δασώδεις περιοχές, εξεταστείτε για να δείτε εάν έχετε τσιμπούρια. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και τα μαλλιά.

Εάν παρατηρήσετε ένα τσιμπούρι, απομακρύνετέ το άμεσα  χρησιμοποιώντας τσιμπιδάκι. Να το βγάλετε σε ευθεία, μη λυγίζετε το δέρμα σας. Σιγουρευτείτε πως έχει βγει όλο το τσιμπούρι και, στη συνέχεια, καθαρίστε την περιοχή με σαπούνι και νερό. Μπορείτε να βάλετε αλκοόλ στην περιοχή του δέρματος όπου βρισκόταν το τσιμπούρι και μιλήστε με το γιατρό για να σας συστήσει τυχόν επιπλέον θεραπεία.

  1. Κουνούπια (και οι ασθένειες που επιφέρουν)

Όπως και με τα τσιμπήματα από τα τσιμπούρια, έτσι και τα τσιμπήματα από τα κουνούπια είναι σχετικά αβλαβή (ωστόσο φαγουρίζουν και είναι ενοχλητικά). Ωστόσο, τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να είναι επικίνδυνα εάν κουβαλούν ιούς (όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου ή της εγκεφαλίτιδας). Ο καλύτερος τρόπος να αποφεύγετε αυτούς τους ιούς είναι να προστατευτείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ένας τρόπος να παραμείνετε ασφαλείς είναι να επιλέξετε τα κατάλληλα φυτά για τον κήπο σας.

  1. Οι τροφές που μεταφέρουν ασθένειες

Σε όλους μας αρέσουν τα μπάρμπεκιου και τα πικνίκ στην εξοχή. Όμως, σε κανέναν δεν θα άρεσε να τελειώσει το πικνίκ του κάνοντας εμετό (ή χειρότερα πηγαίνοντας στο νοσοκομείο). Αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση ψήνοντας τα κρέατά σας στην κατάλληλη θερμοκρασία, φυλάγοντας τις μαγειρεμένες τροφές στην κατάλληλη θερμοκρασία και αποφεύγοντας την κατανάλωση αμφισβητήσιμων τροφών.

– Διατηρήστε τις ζεστές τροφές στους 60 °C.

– Φυλάγετε τις κρύες τροφές στους 4,4 °C.

– Μην καταναλώνετε τις τροφές εάν έχουν μείνει για 1 ώρα σε θερμοκρασία κάτω των 32°C.

  1. Κίνδυνοι κατά την κολύμβηση

Μία από τις μεγαλύτερες χαρές του καλοκαιριού είναι το κολύμπι. Όμως, ο πνιγμός είναι ένας κίνδυνος. Εάν κολυμπάτε σε πισίνα, θα πρέπει να είναι προφυλαγμένη (όσο δυνατόν) και, εάν κολυμπάνε παιδιά, πάντα πρέπει να τα επιβλέπει ένας ενήλικας. Εάν θέλετε να κολυμπήσετε σε λίμνη, βεβαιωθείτε πως είστε ενημερωμένοι για την περιοχή και ή συμβουλευτείτε κάποιον ναυαγοσώστη για την κατάσταση του νερού.

Όσοι κολυμπάτε σε ανοικτά ύδατα, πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο αμμοεπίπεδο, να αποφεύγετε το κολύμπι τη νύχτα και πάντα να είναι και κάποιος άλλος μαζί σας.

  1. Εξωτερική ωτίτιδα

Η εξωτερική ωτίτιδα κατά το καλοκαίρι, για προφανείς λόγους, και ιδίως για τους κολυμβητές. Πρόκειται για μία λοίμωξη του εξωτερικού αυτιού και παρουσιάζεται φαγούρα, πόνος και πρήξιμο. Μπορείτε να παρεμποδίσετε την εξωτερική ωτίτιδα βάζοντας βαζελίνη στο εξωτερικό μέρος των αυτιών, πριν πάτε για κολύμπι. Όταν βγαίνετε έξω, έπειτα από το κολύμπι, μπορείτε να βάζετε στο αυτί σας ένα μείγμα που αποτελείται από ξύδι και αλκοόλ.

  1. Προστασία από τη φωτιά

Σε όλους μας αρέσει να κάνουμε πικνίκ ανάβοντας φωτιά. Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τις εστίες της φωτιάς και από τα μπάρμπεκιου για να αποφύγετε τα καψίματα. Επίσης, βεβαιωθείτε πως τα ξύλα που επιλέγετε να κάψετε είναι ασφαλή. Στα ξύλα που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνονται τα εξής:

– ξύλα επεξεργασμένα υπό πίεση

– ξεβρασμένα ξύλα

– ξύλα από δηλητηριώδη κισσό, βελανιδιά ή δηλητηριώδη σουμάκ

μεξικάνικη κουφοξυλιά

–  πικροδάφνη  

  1. Αφυδάτωση

Ένα άλλο πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκύψει το καλοκαίρι είναι η αφυδάτωση. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Στα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνεται η δίψα, η ξηροστομία, η κούραση, τα σκουρόχρωμα ούρα και η αίσθηση σύγχυσης. Μπορείτε να καταπολεμήσετε την αφυδάτωση εάν πίνετε συχνά νερό και ειδικά όταν βγαίνετε έξω.

  1. Δηλητηριώδης κισσός

Εάν παίζετε έξω και κατευθύνεστε στο δάσος σημαίνει πως υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες να εκτεθείτε στον δηλητηριώδη κισσό. Ο κισσός προκαλεί εξανθήματα που φαγουρίζουν και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί επικίνδυνος (ειδικά εάν καεί ο κισσός και εισπνεύσετε τους ατμούς). Μπορείτε να αποφύγετε την επαφή. Εάν εκτεθείτε στα έλαια του φυτού, χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό σαπούνι και τριφτείτε καλά για να φύγουν τα έλαια όσο πιο σύντομα γίνεται.

  1. Θερμοπληξία

Είναι ωραία να περνάμε χρόνο στον ήλιο το καλοκαίρι όμως μπορεί να αποβεί κακό για την υγεία μας. Ο οργανισμός σας, όπως και οποιαδήποτε άλλη μηχανή, μπορεί να υπερθερμανθεί. Όταν ο οργανισμός σας αδυνατεί να αποβάλει τη ζέστη μέσω του ιδρώτα, ενδέχεται να πάθετε θερμοπληξία.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται τα εξής:

υψηλή θερμοκρασία του σώματος (πάνω από 40 °C)

– αίσθηση σύγχυσης ή ταραχής

ναυτία και/ή έμετος

– πολύ κόκκινο ή χλωμό δέρμα

γρήγορη και σιγανή αναπνοή

γρήγοροι παλμοί της καρδιάς

πονοκέφαλος

Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε πάθει θερμοπληξία, βρείτε μία σκιά όσο πιο γρήγορα μπορείτε, κάντε κρύο ντους, βραχείτε με ένα λάστιχο και πιείτε νερό. Επίσης, αναζητείστε ιατρική βοήθεια όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου –  remedydaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea

Κορονοϊός: Πόσοι νέοι πέθαναν από καρδιά σε 1 εκατομμύριο που εμβολιάστηκαν

Efi Nika

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

Γιώργος Newsitamea