Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

10 σημάδια ενός δυσλειτουργικού θυρεοειδούς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
10 σημάδια ενός δυσλειτουργικού θυρεοειδούς

 10 σημάδια ενός δυσλειτουργικού θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού, έχει σχήμα πεταλούδας και ο ρόλος του είναι να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Αν και σχετικά μικρός αδένας, παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό και στη λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων, όπως είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος, το συκώτι, τα νεφρά και το δέρμα.
Από τους πολλούς τομείς δράσης του λοιπόν, είναι φανερό πόσο σημαντική είναι η υγιής και ισορροπημένη λειτουργία του αδένα.

Όσον αφορά δε, τις προβληματικές συμπεριφορές του, αυτές περιλαμβάνουν τον υπερθυρεοειδισμό, τον  υποθυρεοειδισμό, τη βρογχοκήλη, τους όζους, τη θυρεοειδίτιδα και τέλος, τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι πιο συνηθισμένες είναι ο υπερ- και υποθυρεοειδισμός και προκαλούν ορμονικές, συναισθηματικές, αλλά και σωματικές αλλαγές.

Αν και η ανεπάρκεια και υπερλειτουργία του αδένα, είναι πολύ συνηθισμένες, ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων, δεν το γνωρίζουν καν ότι το έχουν. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα συμπτώματα είναι τόσο συνηθισμένα, ώστε να περνάνε απαρατήρητα ή συχνά γίνεται λάθος διάγνωση, διατηρώντας έτσι το πρόβλημα άλυτο.

Ποια είναι όμως τα βασικότερα συμπτώματα ενός δυσλειτουργικού αδένα και ποιες είναι οι αντιδράσεις του οργανισμού σας που θα πρέπει να σας υποψιάσουν;

Αίσθημα κούρασης
Το αίσθημα της κούρασης και της έλλειψης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα από πιο στενά συνδεδεμένα με το θυρεοειδή, συμπτώματα. Είναι πιθανό να αδυνατείτε να φέρετε εις πέρας ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες και να έχετε διαρκώς την ανάγκη να κοιμηθείτε για να ξεκουραστείτε, έστω και για λίγο.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπερθυρεοειδισμός, δεν θα σας αφήσει καν να κοιμηθείτε το βράδυ, με αποτέλεσμα να ξεκινάτε τη μέρα σας κουρασμένοι, ενώ ο υποθυρεοειδισμός θα σας χαρίσει μεν ένα καλό ύπνο, αλλά και πάλι θα ξυπνήσετε κουρασμένοι το πρωί.

 

10 σημάδια ενός δυσλειτουργικού θυρεοειδούς

Ξαφνική αλλαγή στο βάρος
Ανεξήγητη και χωρίς προφανή αιτία απώλεια ή αύξηση του βάρους σας είναι ένα ακόμα πιθανό σημάδι, δυσλειτουργικού αδένα. Αύξηση βάρους, παρά τις προσπάθειές σας για δίαιτα και γυμναστική, μπορεί να αποδίδεται σε υποθυρεοειδισμό, ενώ σε περίπτωση υπερλειτουργίας του αδένα, είναι πιθανό να παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια κιλών.

Άγχος και ανησυχία
Συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και κρίσεων πανικού, που δεν ανταποκρίνονται και δεν μετριάζονται, παρά τη λήψη αντίστοιχων φαρμάκων είναι πιθανό να δείχνουν προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδή. Η κατάθλιψη από τη μία συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό, καθώς η χαμηλή παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή επηρεάζει άμεσα και ευθέως τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενώ το έντονο άγχος και οι κρίσεις πανικού με τον υπερθυρεοειδισμό.
Παρ’ όλα αυτά, η κατάθλιψη και οι κρίσεις πανικού δεν αρκούν σαν μεμονωμένα συμπτώματα για να θεωρηθούν ότι σχετίζονται με προβλήματα στο θυρεοειδή και θα πρέπει να παρατηρήσετε και άλλα από τα σημάδια της λίστας.

Προβλήματα στην περίοδο
Προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη ή καθυστερημένη εμμηνόρροια, ενώ οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το κομμάτι, είναι πιθανό να οφείλεται σε προβλήματα στον αδένα. Βαριές, συχνές και κυρίως επίπονες περίοδοι είναι συνήθως συνδεδεμένες με τον υποθυρεοειδισμό, ενώ πιο σύντομες, με λιγότερη αιμορραγία ή ακόμα και η παντελής απουσία αυτών, συνδέονται με υπερθυρεοειδισμό.
Τέλος, προβλήματα γονιμότητας μπορεί να σχετίζονται με το θυρεοειδή αδένα, ενώ η συμβουλή του γυναικολόγου είναι το επόμενο βήμα για σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση.

 

10 σημάδια ενός δυσλειτουργικού θυρεοειδούς

Τριχόπτωση
Η χαμηλή παραγωγή ορμονών από το θυρεοειδή αδένα επιδρά στον κύκλο αναπαραγωγής της τρίχας, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Η απώλεια της τρίχας, ακόμα, δε συμβαίνει μονάχα από το κεφάλι, αλλά και από άλλα μέρη του σώματος, ενώ η τρίχα γίνεται πιο λεπτή και περισσότερο εύθραυστη, σαν σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί απώλεια, κυρίως, από τα μαλλιά της κεφαλής, ενώ κάνει το δέρμα του κρανίου πιο ξηρό.

Κρυώνετε ή ζεσταίνεστε αφύσικα
Αν έχετε κρυάδες ή εξάψεις, μόνο εσείς στο δωμάτιο, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι που να τα αιτιολογεί είναι πιθανό να έχετε κάποιο λανθάνον πρόβλημα στο θυρεοειδή σας, καθώς μια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σώμα.
Τα κρύα χέρια και πόδια και οι  κρυάδες σε ένα μάλλον ζεστό δωμάτιο, είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού, ενώ τα αντίθετα συμπτώματα, εφίδρωσης και μειωμένης ανοχής στη ζέστη προκαλεί ο υπερθυρεοειδισμός.

Βραχνάδα και δυσφορία στο λαιμό
Βραχνάδα, ροχαλητό και αίσθηση πρηξίματος στο λαιμό (δεδομένου ότι εκεί βρίσκεται και ο αδένας) υποδηλώνουν προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Επίσης, δυσφορία και πόνος στο λαιμό, είναι πιθανό να οφείλονται σε βρογχοκήλη ή κάποια φλεγμονή κατά την οποία ο αδένας πρήζεται και η μεγέθυνσή του προκαλεί τον πόνο και την αδιαθεσία.

 

10 σημάδια ενός δυσλειτουργικού θυρεοειδούς

Προβλήματα στις πεπτικές λειτουργίες
Εντερικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια ή το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι και αυτά πιθανό να οφείλονται σε προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς οι αλλαγές στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος όσον αφορά την πέψη και επεξεργασία των τροφών.
Χρόνιες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, παρά την σωστή διατροφή, σχετίζονται με φαινόμενα υποθυρεοειδισμού, ενώ η διάρροια και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, έχουν συνδεθεί με τον υπερθυρεοειδισμό.

Ξηροδερμία
Η λειτουργία και υγεία του δέρματος, ρυθμίζεται, μεταξύ άλλων, και από τις θυρεοειδικές ορμόνες, γι’ αυτό και οποιαδήποτε αλλαγή στην παραγωγή τους, είναι ικανή να προκαλέσει δερματικά προβλήματα. Τα χαμηλά επίπεδα προκαλούν ξηρότητα και χλωμάδα στο δέρμα, ενώ στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού εμφανίζονται σημάδια λιπαρότητας και κνησμού.

Μυικοί και πόνοι αρθρώσεων
Αδικαιολόγητοι πόνοι σε μύες και αρθρώσεις και το γενικό αίσθημα της αδυναμίας σε πόδια και χέρια είναι, επίσης, μερικά από τα συμπτώματα υπό- και υπερθυρεοειδισμού.
Για την ακρίβεια, συμπτώματα υποθυρεοειδισμού είναι η αδυναμία των μυών, οι κράμπες, πόνοι σε αρθρώσεις και η αίσθηση ακαμψίας, ενώ από την άλλη μεριά, ο υπερθυρεοειδισμός ευθύνεται για το αίσθημα κούρασης που καθιστά δύσκολο να πραγματοποιηθούν απλές λειτουργίες όπως είναι το ανέβασμα της σκάλας ή το να κρατήσει κάποιος κάτι με τα χέρια του, ακόμα και να σηκώσει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea