Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 πράγματα που μπορεί να μάθει ο κόσμος από τα Άτομα με Αναπηρίες!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Handicapped Couple Outdoors.

10 πράγματα που μπορεί να μάθει ο κόσμος από τα Άτομα με Αναπηρίες.

Ο καθένας μας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα, μπορεί να διδαχθεί από αυτούς τους ανθρώπους. Τα άτομα με αναπηρίες μάς επηρεάζουν πολύ εύκολα, καθώς δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στη ζωή του.

Αντιμετωπίζουμε την κάθε μέρα με αποφασιστικότητα και δύναμη. Άλλοι άνθρωποι καταρρακώνονται από τις δυσκολίες και κάποιοι αναρωτιούνται μυστικά εάν μπορούν να καταφέρουν να τις υπερνικήσουν.

Τα άτομα με αναπηρίες διδάσκονται τόσα πολλά από την ίδια τους τη ζωή. Παίρνουν τέτοια μαθήματα ζωής που σπάνια μπορεί να βιώσει ένας υγιής σωματικά άνθρωπος.

Είναι στα σίγουρα δύσκολο να ζεις με κάποια αναπηρία όμως, μέσω αυτής, λαμβάνει κανείς τα πλουσιότερα μαθήματα της ζωής του. Παρόλο που πιο έντονα βιώνει κανείς αυτές τις εμπειρίες όταν τις ζει ο ίδιος και οι υπόλοιποι μπορούν να λάβουν κάποια μηνύματα ζωής.

  1. Είναι πραγματικά πιθανό να βιώσει κανείς την αληθινή ευτυχία σε ένα «καταρρακωμένο» σώμα.

 Οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να ζουν με κάποια αναπηρία. Κάτι τέτοιο με κάνει να γελάω. Και αυτό επειδή οι περισσότεροι σωματικώς υγιείς άνθρωποι δεν μπορούν να διανοηθούν το πώς είναι δυνατό να νιώθει κανείς ευτυχισμένος όταν παθαίνει μία μόνιμη σωματική αναπηρία. Όμως, είναι γεγονός πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι καθόλα προσαρμόσιμος και μπορεί να λειτουργήσει και σε ένα άτομο με αναπηρίες, εάν του επιτρέψεις.

Εγώ, προσωπικά, πίστευα πως ποτέ ξανά δεν θα ξανααισθανόμουν χαρούμενη. Όμως, λίγα χρόνια μετά την παράλυσή μου, αισθάνθηκα και πάλι την ευτυχία. Και αυτό απλώς και μόνο επειδή συνεχίζω να ζω και καθώς είμαι περιτριγυρισμένη από τους φίλους και την οικογένειά μου. Και πάλι εύχομαι να μπορέσω να ξαναπερπατήσω,  όμως η αληθινή ευτυχία ζει μέσα μου.

  1. Η υπομονή σε βοηθάει να ξεπεράσεις σχεδόν τα πάντα.

 Σίγουρα, από μικρή ηλικία σού λέγανε πόσο σημαντική είναι η υπομονή και ως ενήλικας συνειδητοποιείς πόσο πολύ αληθεύει αυτό. Όμως, όταν έχεις κάποια αναπηρία, πρέπει να θέσεις την υπομονή σου σε ένα ολοκληρωτικά νέο επίπεδο. Πολύ συχνά χρειάζεται να περιμένουμε περισσότερο για ο,τιδήποτε στη ζωή μας και με το χρόνο γινόμαστε «ειδήμονες» σ’ αυτήν. Μέσω της υπομονής κατάφερα να ξεπεράσω συναισθηματικά τις σωματικές μου αδυναμίες, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

  1. Είναι πολύ εύκολο να συμβούν ατυχήματα και πάντα θα γίνονται.

 Όταν ακούς για περιπτώσεις όπου κάποιος έπαθε μία αναπηρία εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, πάντα σκέφτεσαι πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί και το παρακολουθείς σαν μία τηλεοπτική παράσταση ή ταινία που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί σε σένα. Όμως, η πικρή αλήθεια είναι πως τα ατυχήματα μπορούν να προκαλέσουν αναπηρίες καθημερινώς και θα μπορούσαν να συμβούν είτε σε σένα είτε σε οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο που γνωρίζεις. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό για όλους, όμως όταν αντιμετωπίζεις μία αναπηρία το βιώνεις λίγο πιο έντονα.

  1. Η αναπηρία μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

 Ίσως δεν αντιμετωπίζετε στην οικογένειά σας κληρονομικά περιστατικά αναπηρίας αλλά, ας υποθέσουμε πως το πρώτο σας παιδί πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Είναι σοκαριστικό να βρεθείτε ξαφνικά σε μία κατάσταση όπου είτε εσείς είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας παθαίνει μία αναπηρία. Σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να μην ξεχάσετε ποτέ πως όλοι μας είμαστε ατελή φυσικά όντα και να μη σκεφτείτε ποτέ πως είστε η εξαίρεση. Όλοι θα πεθάνουμε κάποια μέρα και όλοι μας είμαστε άνθρωποι.

  1. Μη στεναχωριέστε για τα απλά πράγματα.

 Καθώς είναι αρκετά αγχωτικό να πάσχεις από κάποια αναπηρία (σπασμένα αμαξίδια, περικοπές επιδομάτων αναπηρίας, φροντιστές που φεύγουν απροειδοποίητα), μαθαίνουμε από νωρίς πως δεν πρέπει να αφήνουμε το άγχος να μας κυριέψει. Εάν το κάνουμε, κανείς μας δεν θα ζήσει πάνω από τα 40. Αντιμετωπίζουμε τρελές καταστάσεις καθημερινά και γι’ αυτό μαθαίνουμε να αξιολογούμε για ποιο πράγμα αξίζει να αγχωθούμε και για ποιο όχι. Γι’ αυτό πολλοί από εμάς είμαστε τόσο χαλαροί. Έχουν εξαντληθεί όλες οι ταινίες; Πρέπει να καθυστερήσουμε στο εστιατόριο για 2 ώρες; Σιγά το σπουδαίο. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερη η κατάσταση.

  1. Η διαφορετικότητα είναι μία ευκαιρία.

Στους περισσότερους δεν αρέσει να είναι διαφορετικοί ή να ξεχωρίζουν. Σου αρέσει να είσαι κοινωνικός αλλά στους περισσότερους δεν αρέσει να γίνονται αντικείμενο παρατήρησης. Όμως αυτό δεν είναι τόσο κακό όσο φαντάζεσαι. Στην πραγματικότητα ζεις σαν κάποιος ξεχωριστός και συνειδητοποιείς εξαρχής πως αυτό έχει και τα θετικά του. Γνωρίζεις υπέροχους ανθρώπους και σου δίνονται φανταστικές ευκαιρίες. Όταν είσαι κοινός, κανείς δεν σε παρατηρεί.

  1. Το να ταιριάζεις είναι υπερεκτιμημένο.

  Όταν έχεις μία αναπηρία, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να έρθεις αντιμέτωπος με όλους για να γίνεις αυτό ακριβώς που θέλεις,  καθώς είναι αδύνατο, ούτως ή άλλως, να ενταχθείς ολοκληρωτικά. Αν συμφιλιωθείς μ’ αυτό, θα νιώσεις πιο ελεύθερος από ποτέ. Δεν χρειάζεται να γίνεις ένα με τους άλλους για να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου και να πιστέψεις ότι «ανήκεις κάπου». Ανήκεις στον εαυτό σου και το γνωρίζουμε αυτό. Και είναι υπέροχο να νιώθεις έτσι.

  1. Δεν μπορείς να κρίνεις κάποιον από την εμφάνισή του.

Το ακούς όλη την ώρα αυτό. Μην κρίνεις κάποιον από την εμφάνισή του. Σκεφτείτε προσωπικότητες από τον Στίβεν Χώκιγκ, έναν ανάπηρο άντρα σε καροτσάκι που δεν μπορεί να μιλήσει και είναι ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους στον πλανήτη μέχρι τον Φραντζέσκο Κλαρκ, έναν τετραπληγικό άντρα που είναι Διευθύνων Σύμβουλος μίας τεράστιας εταιρείας καλλυντικών. Ποτέ να μην πιστέψετε πως το να είσαι ανάπηρος σημαίνει ότι δεν μπορείς να εντυπωσιάσεις ή να είσαι επιτυχημένος. Ποτέ δεν γνωρίζει κανείς τι μπορεί να καταφέρει ένας ανάπηρος άνθρωπος.

  1. Η ζωή είναι μικρή. Συμφιλιωθείτε με τα πάντα.

Η αναπηρία μπορεί επίσης, δυστυχώς, να επηρεάσει τη διάρκεια της ζωής σου. Πολλοί από εμάς δεν θα καταφέρουμε μάλλον να ζήσουμε ως τα 95 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν βρει το μυστικό της ζωής. Να χαίρεσαι την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου. Όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, προσπαθούμε να το καταφέρουμε αυτό, όμως πολλοί δεν το πετυχαίνουμε. Τα άτομα με αναπηρίες, όμως, θεωρούμε πλέον τη ζωή σαν μία μορφή τέχνης. Απολαμβάνουμε τα πάντα, από τις ακτίνες του ήλιου μέχρι ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ζωή και γι’ αυτό γνωρίζουμε πώς να τα απολαμβάνουμε όλα τα θετικά που μας παρουσιάζονται.

10. Η αδυναμία δεν είναι πάντα κάτι αρνητικό.

 Το να είσαι αδύναμος ή ανάπηρος δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όταν ζεις με κάποια αναπηρία, δέχεσαι με ευχαρίστηση τη βοήθεια των άλλων και, συν τω χρόνω, πολλοί από εμάς, από τους αθλητές μέχρι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, συνειδητοποιούμε πως το μόνο που χρειαζόμαστε είναι βοήθεια, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Είναι κάτι αναπόφευκτο και μέρος της ανθρώπινης φύσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι σίγουρα δύσκολο να ζεις με αναπηρία, όμως τα μαθήματα ζωής που παίρνεις σε κάνουν μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Και ναι, είναι ωραίο να μην πληρώνεις ποτέ τίποτα!!

Επιμέλεια κειμένου:Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου www.huffingtonpost.com (αναδημοσίευση από Mobility. Resource. blog)

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Οι 5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Efi Nika

Διπολική διαταραχή: Πώς εκδηλώνεται και τι επιπλοκές μπορεί να έχει

Efi Nika