Newsitamea.gr
ΧΡΗΣΙΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 πράγματα που κάνει ένας τοξικός φίλος, τα οποία ίσως να μη συνειδητοποιήσατε ποτέ!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

10 πράγματα που κάνει ένας τοξικός φίλος, τα οποία ίσως να μη συνειδητοποιήσατε ποτέ.

Η σύναψη σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων είναι μέσα στη ζωή μας. Όλοι μας συνάπτουμε δυνατές φιλίες και έτσι η ζωή μας γίνεται πιο φυσιολογική και χαρούμενη. Ωστόσο, κάποιες φιλίες περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν. Είναι σημαντικό να παρατηρεί κανείς σημάδια που δείχνουν ότι μία φιλία είναι τοξική έτσι ώστε να δράσει και να μην την αφήσει να τον βλάψει περισσότερο. Παρακάτω, αναφέρουμε σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έναν τοξικό φίλο, ακόμη και αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη.

  1. Πάντα φαίνεται πως επικεντρώνονται στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων.

Οι φίλοι μοιράζονται μεταξύ τους τις χαρές και τις λύπες τους. Ωστόσο, οι τοξικοί φίλοι πάντα μιλούν για ό,τι είναι αρνητικό, παραβλέποντας όλα τα θετικά. Αγνοούν όλα τα θετικά και το περνούν και σε σένα αυτό, χαλώντας σου τη διάθεση και ματαιώνοντάς σου κάθε κίνητρο. Είναι σημαντικό να τους βοηθήσετε με τα προβλήματά τους όμως βεβαιωθείτε πως δεν επηρεάζεστε και εσείς αρνητικά.

  1. Ποτέ δεν ακούν τα δικά σας προβλήματα.

Πάντοτε σας καλούν όταν έχουν εκείνοι κάποιο πρόβλημα όμως ποτέ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σας αφιερώσουν χρόνο όταν έχετε εσείς κάποια δυσκολία. Έχουν την απαίτηση να είστε πάντα εκεί γι’ αυτούς, όμως όταν εσείς τους χρειάζεστε, είναι απόντες. Οι φίλοι που το κάνουν αυτό σας κάνουν να αισθάνεστε πιο μόνοι από όσο συνειδητοποιείτε.

  1. Εύκολα σας κατηγορούν για τα ελαττώματά σας.

Η ειλικρίνεια είναι σημαντική σε οποιαδήποτε σχέση και η φιλία δεν είναι εξαίρεση. Ωστόσο, όταν η ειλικρίνεια μετατρέπεται σε συνεχή κριτική για ό,τι κάνετε, τότε η σχέση γίνεται τοξική. Τότε, δεν μπορείτε να μιλήσετε για κάτι στο φίλο σας καθώς φοβάστε πως θα σας κατηγορήσει για ό,τι κάνετε λάθος αντί να σας υποστηρίξει.

  1. Εύκολα θυμώνουν μαζί σας.

Στις σχέσεις σας, είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν τριβές και τσακωμοί. Ωστόσο, οι τοξικοί φίλοι θυμώνουν μαζί σας για το παραμικρό. Ό,τι και αν γίνει, πάντα αισθάνεστε ένοχοι και έχετε την ανάγκη να απολογηθείτε. Αυτοί οι φίλοι είναι τοξικοί καθώς δεν προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους με ώριμο τρόπο.

  1. Δεν χαίρονται με την επιτυχία σας.

Οι φίλοι που δεν εκτιμούν την επιτυχία σας και δεν χαίρονται μαζί σας είναι τοξικοί για τη ζωή σας. Οι άνθρωποι που σας αγαπούν θα χαίρονται με τη χαρά σας. Είναι σημαντικό σε μία φιλία να χαίρεται ο ένας με τη χαρά και την επιτυχία του άλλου για να παραμείνει η φιλία υγιής και υποστηρικτική.

  1. Πάντα θέλουν να μιλούν για τον εαυτό τους.

Οι τοξικοί φίλοι πάντα θέλουν να μιλούν για τα κατορθώματά τους. Ποτέ δεν σκέφτονται να ρωτήσουν για σας ή για τη δική σας ζωή και φαίνεται πως δεν νοιάζονται στ’ αλήθεια. Αυτοί οι φίλοι είναι βλαβεροί για τη ζωή σας καθώς σας κάνουν να αισθάνεστε ότι είστε ασήμαντοι.

  1. Δεν νοιάζονται αρκετά να κρατήσουν επαφή.

Η ζωή είναι περίπλοκη. Είναι σημαντικό να κατανοεί κανείς πως κάποιες φορές οι άλλοι δεν μπορούν πάντα να τον καλούν ή να του μιλήσουν αλλά τον σκέφτονται. Ωστόσο, η σχέση γίνεται τοξική όταν το άλλο άτομο δεν σας σκέφτεται και δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρατήσει επαφή. Καταλαβαίνετε πως είστε οι μόνοι που προσπαθείτε ενώ ο άλλος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να κρατήσει τη σχέση. Προκειμένου μία σχέση να είναι υγιής, θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ ανθρώπων που νοιάζονται το ίδιο ο ένας για τον άλλο.

  1. Ποτέ δεν λαμβάνουν υπόψη τα αισθήματά σας.

Οι φίλοι που ποτέ δεν σκέφτονται το πώς οι πράξεις ή τα λόγια τους σας επηρεάζουν, είναι τοξικοί. Κάνουν πράγματα για να επωφεληθούν οι ίδιοι ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πως πρέπει να συμβιβαστείτε. Τέτοιου είδους άνθρωποι είναι επιβλαβείς για τη ζωή σας. Θα πρέπει να έχετε επαφή με ανθρώπους που δεν  δρουν σε βάρος των άλλων για να επωφεληθούν οι ίδιοι.

  1. Σας πιέζουν να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε.

Όταν βρίσκονται γύρω σας, σας πιέζουν να κάνετε πράγματα για τα οποία δεν νιώθετε άνετα και σας κάνουν να αισθάνεστε αποτυχημένοι εάν δεν τα κάνετε. Είναι σημαντικό να έχει κανείς γύρω του ανθρώπους που τον ενθαρρύνουν να δοκιμάζει κάτι καινούριο. Όμως, το να σας πιέζει κανείς δεν είναι υγιές. Πρέπει να ενθαρρύνεστε αλλά όχι να πιέζεστε να κάνετε κάτι καινούριο που δεν σας κάνει να αισθάνεστε άνετα. Η πίεση έχει άσχημες συνέπειες που κάνουν τέτοιου είδους σχέσεις τοξικές.

  1. Δεν δείχνουν προθυμία να αλλάξουν.

Οι άνθρωποι συνεχώς αλλάζουμε. Η αλλαγή είναι σημαντική για μία σχέση. Για να μπορέσει κανείς να διατηρήσει τις σχέσεις του και να ωριμάσει ως άνθρωπος πρέπει να μπορεί να αλλάζει και να συμβιβάζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να επωφελούνται και οι δύο. Οι φίλοι που έχουν το δικό τους τρόπο σκέψης, που δεν είναι και απαραίτητα σωστός, και δεν προσπαθούν να αλλάξουν και να ωριμάσουν, είναι τοξικοί για τη ζωή σας.

Επιμέλεια κειμένου    Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνα – www.lifehack.org

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Άγιου Εφραίμ, να τη λες συνέχεια όπου και να’σαι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika