Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

10 φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε αν είστε διαβητικοί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

diatrofh-diabiti

10 φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε αν είστε διαβητικοί

Ο διαβήτης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμες επιπλοκές υγείας και ακόμα και στο θάνατο. Εξαιτίας αυτού η δίαιτα ενός διαβητικού είναι πάρα πολύ σημαντική.Ακολουθούν 10 φαγητά που οι διαβητικοί πρέπει να  αποφεύγουν,ώστε να κρατούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα σε καλή κατάσταση.

1.Τηγανιτές πατάτες.

Ενώ πολλοί από μας λατρεύουμε τη βαθιά τηγανιτή της γεύση,το γεγονός ότι είναι πολύ τηγανιτές σημαίνει ότι  είναι εκτός των ορίων για τους διαβητικούς.Μια μερίδα τηγανιτές πάτατες από φαστ φουντντάδικο περιέχει μέχρι και το 1/3 των ημερήσιων θερμίδων που ένας μέσος άνθρωπος θα έπρεπε να καταναλώνει εκτός του ότι είναι και γεμάτες νάτριο και κεκορεσμένα λίπη.

2. Μπέργκερς.

Άλλο ένα απαγορευμένο φαστφουντ. Αυτή η θερμιδική βόμβα μπορεί να περιέχει μέχρι και 400 θερμίδες σε ένα μικρό μπέργκερ παράλληλα με την περιεκτικότητα σε νάτριο,κεκορεσμένα λίπη και χοληστερόλη.Επομένως αν ένας διαβητικός θέλει να φάει ένα μπέργκερ,καλό θα ήταν να το κάνει σπιτικό με πολύ άπαχο κρέας και να το ψήσει έτσι ώστε το πάχος να στραγγιστεί και να το σερβίρει με ολικής αλέσεως ψωμάκι.

3.Σάντουιτς με ψάρι.

Ενώ το ψάρι από μόνο του είναι πολύ υγιεινό και τέλεια επιλογή για τους διαβητικούς, οι ποικιλίες που προσφέρονται ως τηγανισμένες και σε σάντουιτς στα περισσότερα φάστφουντ, δεν ενδείκνυνται.Όπως όλα τα μπέργκερς , έχουν ένα σωρό λίπη, υδατάνθρακες, νάτριο και θερμίδες, τα οποία όλα δεν τα χρειάζεται ο διαβητικός. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα σούπερ μάρκετς όπως μπέργκερς από σολωμό ή φιλέτα μαγειρεμένου ψαριού.

4.Τηγανιτό κοτόπουλο.

Ποιανού δεν του αρέσει το τηγανιτό κοτόπουλο; Είτε είναι στην κλασική του μορφή είτε σε κοτομπουκιές, αναμφίβολα το τηγανιτό κοτόπουλο είναι πολύ γευστικό.Ωστόσο,επειδή είναι τηγανιτό,οι διαβητικοί θα έπρεπε να το αποφεύγουν.Υπάρχει η επιλογή να ψηθεί στο φούρνο αλλά η τραγανή πέτσα του υπερβαίνει τα όρια των διαβητικών.Και το τηγανιτό κοτόπουλο είναι γεμάτο νάτριο.

5.Τυποποιημένα προ’ι’όντα 

Σχεδόν το 35% με  40%  από τα τρανς λιπαρά που καταναλώνονται είναι στη μορφή εμπορικών προ’ι’όντων όπως μπισκότα κέικ σύμφωνα με έρευνες . Μαζί με τα τρανς λιπαρά τα τυποποιημένα προ’ι’όντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κεκορεσμένα λίπη καθώς και ζάχαρη που είναι κακή επιλογή για τους διαβητικούς.

6.Κατεψυγμένα βραδυνά γεύματα.

Τέτοια γέματα γενικά και κατεψυγμένες πίτες είναι άλλο ένα απαγορευτικό για τους διαβητικούς.Αυτά τα προ’ι’όντα περιέχουν πολύ νάτριο,λίπος,χοληστερόλη,υδατάνθρακες και θερμίδες.Δυστυχώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές ,ασφαλείς λύσεις γι’αυτά τα γεύματακαι καλό θα ήταν να αποφεύγονται τελείως.

7.Έτοιμο μαγειρεμένο κρέας (ντελικατέσσεν).

Πιστεύετε ότι το κρέας αυτό είναι ασφαλής λύση; Ξανασκεφτείτε το.Αυτά τα κρέατα είναι γεμάτα νάτριο και λίπη και κακή επιλογή για τους διαβητικούς.Ευτυχώς υπάρχουν διαθέσιμα χαμηλού νατρίου κρέατα και οι διαβητικοί μπορούν να περιορίσουν τις αιχμές του σακχάρου αίματος χρησιμοποιώντας ολικής αλέσεως ψωμί. Αλλά και τα τυλιχτά(wraps) είναι ακόμα καλύτερα γιατί ,αν είναι κι αυτά ολικής αλέσεως ,είναι χαμηλότερα σε υδατάνθρακες.

8. Αναψυκτικά.

Αυτά τα ποτά είναι γεμάτα άδειες θερμίδες στη μορφή σάχαρης. Από τη στιγμή που οι διαβητικοί δεν μπορούν να διασπάσουν τη ζάχαρη χωρίς τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής ή της ινσουλίνης,τα αναψυκτικά είναι κακή ιδέα.Εκτός των άλλων αυτά είναι και πολύ ανθυγιεινά. Η καλύτερη επιλογή για όλους  ,διαβητικούς και μη, είναι το νερό.

9. Τα smoothies και τα  milkshakes.

Ενώ τα μίλκσέικ είναι πασίγνωστα ανθυγιεινά,τα smoothies μοιάζουν υγιεινά στην επιφάνεια αλλά μπορεί να είναι γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες.Ακόμα και τα λάιτ smoothies μπορεί να έχουν πάνω από 30 γραμ. ζάχαρη και περισσότερες από 170 θερμίδες σε περίπου 400 γραμμ. μερίδα.Αν αυτό είνα στη λάιτ εκδοχή του,καλό είναι να αποφεύγετε τελείως αυτά τα ποτά.

10. Κατεψυγμένη πίτσα ή διανομής.

Ενώ η πίτσα είναι ένα από τα πιο διάσημα φαγητά  είναι ακατάλληλη για διαβητικούς. Είναι γεμάτη υδατάνθρακες,νάτριο,λίπη και θερμίδες.Ένα κομμάτι μπορεί να έχει 300 θερμίδες αλλά ποιος τρώει μόνο ένα;Σκεφτείτε τι γίνεται μιλώντας για 2 ή 3 κομμάτια. 

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη σ’ένα διαβητικό και κανένα από τα φαγητά αυτής της λίστας δεν υπόκειται στην υγιεινή κατηγορία. Κολλώντας σ’ένα κατάλληλο διατροφικό πλάνο,οι διαβητικοί θα είναι πολύ πιο υγιείς και μακροπρόθεσμα πιο χαρούμενοι.  

Μ.ΣΟΦΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea