Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

10 ενδείξεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου που έπληττε τις γυναίκες στις ΗΠΑ. Από τη δεκαετία του 1950, όταν διαδόθηκε ευρέως το τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ), ένα τεστ κατά το οποίο οι γιατροί παίρνουν δείγμα από τα κύτταρα του τραχήλου και τα εξετάζουν, άρχισαν να μειώνονται τα κρούσματα καρκίνου. Αυτός ο τύπος καρκίνου αποτελεί ένδειξη ότι η έγκαιρη διάγνωση και ο έλεγχος μπορούν να σώσουν ζωές.

Γι’ αυτό το λόγο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως καθώς οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι ο καρκίνος να εξαπλωθεί στους γειτονικούς ιστούς. Εάν παρατηρήσετε τα ακόλουθα 10 συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

  1. Αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή

Δεν είναι φυσιολογικό να αιμορραγείτε μετά το σεξ. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο, και ειδικά εάν αυτό γίνει πολλές φορές, μιλήστε αμέσως στο γιατρό σας. Θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή κάποιας λοίμωξης.

  1. Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

Εάν έχετε ήδη περάσει την εμμηνόπαυση, δεν είναι φυσιολογικό να αιμορραγείτε σαν να έχετε περίοδο. Εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας για τα συμπτώματά σας.

  1. Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για πολλά προβλήματα υγείας, κάποια πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα και άλλα πιο σοβαρά. Όπως και να χει, εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

  1. Αιμορραγία μετά το ντους

Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Μιλήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν αιμορραγείτε μετά το ντους καθώς αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και στους γειτονικούς ιστούς.

  1. Αιμορραγία μετά από γυναικολογική εξέταση

Σίγουρα αυτή η εξέταση δεν είναι εύκολα επιθυμητή. Ωστόσο, αυτή η ίδια η εξέταση  δεν μπορεί να είναι αιτία για αιμορραγία της μήτρας. Εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο, μιλήστε με το γιατρό σας για να το ερευνήσει περισσότερο.

  1. Μεγαλύτερη αιμορραγία από τη συνηθισμένη κατά την περίοδο

Όπως και πολλά άλλα συμπτώματα, είναι και αυτό παγίδα. Κάποιες φορές, οι γυναίκες, λόγω της αλλαγής των εποχών για παράδειγμα, εμφανίζουν μεγαλύτερη αιμορραγία. Όμως, εάν παρατηρήσετε ότι αιμορραγείτε περισσότερο από το συνηθισμένο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας. Έτσι, θα μπορεί να βρεθεί ο λόγος.  

  1. Περίοδος που κρατάει περισσότερο από το συνηθισμένο

Μήπως παρατηρήσατε ότι η περίοδός σας κρατάει περισσότερο από το συνηθισμένο; Μιλήστε με το γιατρό σας για τα συμπτώματά σας καθώς αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

  1. Ασυνήθιστα κολπικά εκκρίματα

Εσείς γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό στον οργανισμό σας. Επομένως, εάν παρατηρήσετε ότι τα κολπικά σας εκκρίματα έχουν διαφορετικό χρώμα, είναι υπερβολικά σε ποσότητα ή έχουν αίμα, πρέπει να μιλήσετε στο γιατρό σας για τα συμπτώματά σας.

  1. Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Εάν πονάτε κατά τη διάρκεια του σεξ, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς ιστούς. Μιλήστε στο γιατρό σας για να εντοπίσουν το πρόβλημα.

  1. Πόνος στην πυελική χώρα

Εάν πονάτε στην πυελική χώρα, αυτό σημαίνει και πάλι ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, έξω από τον τράχηλο. Μιλήστε στο γιατρό σας για τον πόνο που νιώθετε.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea