Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

10 παράγοντες που πυροδοτούν το άσθμα σας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

12651662

Αν σας ταλαιπωρεί το άσθμα εκτός από τα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας καλό είναι γνωρίζετε και 10 συχνούς παράγοντες που μπορούν να το πυροδοτήσουν.

1.Κάπνισμα

Τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει το βήχα και τη δύσπνοια. Δεν έχετε παρά να κόψετε το κάπνισμα (σίγουρα θα έχετε βαρεθεί να το ακούτε, αλλά δεν υπάρχει κάποια άλλη χρηστική συμβουλή πάνω σε αυτό) και να αποφεύγετε τον καπνό των άλλων.

10 παράγοντες που πυροδοτούν το άσθμα σας

2.Κρυολόγημα, ιώσεις, γρίπη

Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν το άσθμα σας. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πρέπει να τροποποιήσετε τη δόση των φαρμάκων για το άσθμα εκείνη την περίοδο.

3.Περίοδος

Ορισμένες γυναίκες πριν από την περίοδο τους παρουσιάζουν διακυμάνσεις σε ότι αφορά το άσθμα. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την κλιμακτήριο αλλά και την εγκυμοσύνη. Και σε αυτήν την περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πρέπει να τροποποιήσετε τη δόση των φαρμάκων για το άσθμα εκείνη την περίοδο.

4.Μούχλα

Μπορεί να πυροδοτήσει το άσθμα, όπως και η υγρασία στους τοίχους. Για να περιορίσετε το ενδεχόμενο αυτό ελέγξετε τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού σας με τη χρήση αφυγραντήρα. Επίσης στα καταστήματα θα βρείτε ειδικά σπρέι κατά της μούχλας. Αποφεύγετε τις ταπετσαρίες ειδικά στο υπνοδωμάτιο.

5.Ακάρεα οικιακής σκόνης

Αρκετά άτομα που έχουν άσθμα είναι αλλεργικοί στα ακέρα οικιακής σκόνης που βρίσκονται σε κρεβάτια και έπιπλα με υφασμάτινη επιφάνεια. Ξεσκονίζετε τακτικά με ειδικά πανάκια καθαρισμού που δεν διαχέουν τη σκόνη και αποφεύγετε τα πολλά μπιμπελό και διακοσμητικά στο σπίτι σας που συγκεντρώνουν σκόνη.

10 παράγοντες που πυροδοτούν το άσθμα σας

6.Ζώα

Τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν να ξεκινήσουν από το τρίχωμα κάποιου κατοικίδιου ζώου με τα κοντότριχα να αφήνουν μάλιστα περισσότερες τρίχες. Αν έχετε κατοικίδιο και δεν θέλετε να το αποχωριστείτε, βουρτσίζετε το τακτικά στο μπαλκόνι σας και μετά σκουπίζετε το με μια νωπή πετσέτα για να φεύγουν οι τρίχες. Φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

7.Γύρη

Πολλοί ασθματικοί υποφέρουν κυρίως την Άνοιξη και το Φθινόπωρο καθώς τα επίπεδα της γύρης είναι πολύ υψηλά. Δυστυχώς εδώ δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα εκτός από το να μην αμελείτε να λαμβάνετε τα φάρμακα σας αυτές τις περιόδους και όταν η γύρη είναι αυξημένη να αποφεύγετε τον αερισμό του σπιτιού.

8.Τροφές

Ορισμένοι έχουν αλλεργίες σε κάποια τρόφιμα με αποτέλεσμα να τους προκαλούν κρίση άσθματος. Τέτοιες τροφές είναι το γάλα, οι ξηροί καρποί, ψάρι και άλλες. Ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές μην διστάσετε να ρωτήσετε τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα για το ποια ακριβώς συστατικά περιέχει το μενού.

9.Ρύπανση ατμόσφαιρας

Καυσαέρια αυτοκινήτων, αναθυμιάσεις από χρώματα και τοξικές ουσίες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε θα σας φανεί σίγουρα κάπως άβολο: να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας είναι αυξημένα. Αερίζετε το σπίτι σας το βράδυ και νωρίς το πρωί.

10 παράγοντες που πυροδοτούν το άσθμα σας

 

10. Καιρός

Ο καιρός που αλλάζει ξαφνικά, ο κρύος αέρας, οι άνεμοι και οι ζεστές ημέρες με υγρασία είναι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν το άσθμα.

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika