Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη – Τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα μέσα σε 30 χρόνια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη – Τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα μέσα σε 30 χρόνια

Ο επιπολασμός του διαβήτη εκτιμάται στον ενήλικο πληθυσμό στο 10%, κι άρα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Όπως είπαν τα μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας ξεκινά του 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 15 έως 18 Μαρτίου 2017, με στόχο τη σωστή ενημέρωση του ιατρικού δυναμικού της χώρας.

Ξένοι Ομιλητές:
α) Αρεταίειος διάλεξη: που αφορά τη νευροπάθεια ΑΝΣ στην οποία συμμετέχει ο Καθηγητής Kempler

β) Νέος αλγόριθμος μεταβολικής χειρουργικής, στην οποία η ΕΔΕ έχει δώσει ήδη την έγκρισή της μαζί με άλλες επιστημονικές εταιρείες, Καθηγητής Rubino

γ) Πρόοδος που έχει επιτευχθεί για το τεχνητό πάγκρεας, Καθηγήτρια Nimri

Αδελφοποίηση με Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου: κοινοί στόχοι προαγωγής γνώσης και συνεργασίας για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καλύτερη αντιμετώπιση και ενημέρωση κοινής γνώμης

Συνέχιση της πολύ σημαντικής συνεργασίας με τους ασθενείς, και πιο συγκεκριμένα με την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ), με προσφωνήσεις στην τελετή έναρξης.

130 γραπτές εργασίες συνολικά, από τις οποίες θα παρουσιαστούν περισσότερες από τις 120.

Ποιητικός Διαγωνισμός
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία προκηρύξε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα το Σακχαρώδη Διαβήτη. Το βραβείο για το καλύτερο ποίημα θα απονεμηθεί κατά την διάρκεια του Πανελληνίου Συνέδριου.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλαο Παπάνα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας «Όλες οι διαχρονικές επιστηµονικές αξίες, ήτοι γνώση, εμπειρία, έρευνα τις οποίες υπηρετεί µε συνέπεια η ΕΔΕ από την ίδρυσή της, την κατατάσσουν (ιστορικά πλέον) σε σημαντικότατο θεσµικό παράγοντα της ιατρικής κοινότητας, και ειδικότερα της διαβητολογίας στη χώρα µας τα τελευταία 42 χρόνια».

Μελέτη Ε.ΜΕ.ΝΟ.
Ελήφθη τυχαίο δείγμα του πληθυσμού των ενηλίκων (≥ 18 ετών) που ζουν στην Ελλάδα, με βάση την απογραφή του 2011.

Συνολικά, 5.967 άτομα συμμετείχαν στην Ε.ΜΕ.ΝΟ. (51,5% γυναίκες, διάμεση ηλικία 47,7 έτη) από όλη την Ελλάδα. Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 78,4%. Για 5.843 άτομα (97,7% των συμμετεχόντων) ήταν γνωστή η πληροφορία για το αν είχαν διαγνωσμένο διαβήτη και ανάμεσα σε αυτά, 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

Ανάμεσα σε αυτούς, και εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη. Από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, έχουμε αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για 504 (76,4%) άτομα. Από τα 504 αυτά άτομα, το 26,7% (Ν=133) έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι.

Ενδεικτικά:
-Περίπου 1 στους 10 έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
-Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.
-Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.
-Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.) είναι ένα μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας στον τομέα του διαβήτη. Διαβάστε εδώ για το ιστορικό, τις Διοικήσεις, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες της Ε.Δ.Ε., από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα. Με την εγγραφή σας στην Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, εξασφαλίζετε πλήρη πρόσβαση σε πληθώρα σύγχρονων υπηρεσιών (π.χ. Online επιστημονικά περιοδικά και δημοσιεύσεις) και αποκτάτε άμεση ενημέρωση για τα θέματα που διευκολύνουν και προωθούν τις επιστημονικές επιδιώξεις των επαγγελματιών του κλάδου.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@