Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

00:50 Δίαιτα: Επτά «θανάσιμα» λάθη που δεν πρέπει να κάνεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αν θες να χάσεις βάρος
Στη «μάχη» για την κατάκτηση του ιδανικού βάρους οι άνθρωποι επιστρατεύουν τα πάντα, από μια λογική δίαιτα μέχρι τις πλέον επικίνδυνες και ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Ορισμένες εξ αυτών δεν μπορούν….. να κάνουν κακό στην υγεία, δεδομένου ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και διαιτητικές τακτικές που σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται επικίνδυνες και έχουν σοβαρές παρενέργειες για την υγεία.

«Οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην απώλεια βάρους και είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν μη εγκεκριμένες και πιθανόν επικίνδυνες πρακτικές, που όμως θα δώσουν το έναυσμα για προβλήματα υγείας στο άμεσο ή απώτερο μέλλον», εξηγεί η Μισέλ Μέι, γιατρός με εξειδίκευση στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Η διαρκής δίαιτα μπορεί επίσης να οδηγήσει το άτομο σε λάθος μονοπάτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών, συμπληρώνει η ειδική σε θέματα διατροφικών διαταραχών Κόννι Ντίεκμαν.
Η παράλειψη γευμάτων, η ζύγιση σε καθημερινή βάση, ο αποκλεισμός διατροφικών ομάδων ή η αντικατάσταση τροφών με συμπληρώματα για την διόρθωση διατροφικών λαθών, είναι οι συχνότερες μέθοδοι που οι άνθρωποι επιλέγουν για να χάσουν βάρος. Όπως προαναφέρθηκε, οι πρακτικές αυτές σπάνια προκαλούν μείζονα προβλήματα υγείας, διότι δεν εφαρμόζονται επί μακρόν.
Παρακάτω αναφέρονται οι πλέον επικίνδυνες πρακτικές απώλειας βάρους, που θα πρέπει να αποφύγετε να υιοθετήσετε όταν κάνετε δίαιτα.
1. Πείνα, νηστεία ή δίαιτα ελάχιστων θερμίδων
Ο αυστηρός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να συντελέσει σε απώλεια βάρους, αλλά μαζί ο οργανισμός θα χάσει πολύτιμη μυϊκή μάζα και αυτό ενέχει κινδύνους για την υγεία, πέραν της ταχείας ανάκτησης των περιττών κιλών.
«Η ταχεία απώλεια βάρους με αυστηρό περιορισμό των θερμίδων προκαλεί απώλεια μυϊκού ιστού, νερού και λίπους, επιβραδύνοντας εν τέλει τον μεταβολισμό και έτσι ο οργανισμός χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει», εξηγεί η Δρ Μέι, συγγραφέας του βιβλίου «Eat What You Love and Love What You Eat». Επίσης μπορεί να συντελέσει σε μεγαλύτερη αναλογία λίπους, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου ΙΙ.
Επομένως, μην περιορίζετε τις ημερήσιες θερμίδες σε λιγότερες από 1.200, διαφορετικά θα δυσκολευθείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ενέργεια και να ικανοποιήσετε το αίσθημα της πείνας. Να θυμάστε γενικά ότι όταν αδυνατίζετε γρήγορα, τελικά καταλήγετε να πάρετε τα κιλά γρήγορα και στην ουσία να αποθηκεύσετε περισσότερο λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό.
2. Αμφίβολα συμπληρώματα διατροφής και χάπια διαίτης χωρίς συνταγή γιατρού
Αν κάτι είναι παρά πολύ καλά για να είναι αληθινό, τότε έτσι είναι! Τα χάπια αδυνατίσματος και τα διάφορα μαντζούνια και παρασκευάσματα που μπορεί να αγοράσει κανείς χωρίς συνταγή γιατρού στο φαρμακείο ή μέσω Internet, είναι αναποτελεσματικά, όχι πάντα ασφαλή ή ικανά να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.
Τα χάπια διαίτης χωρίς συνταγή γιατρού μπορεί να μοιάζουν άκακα, αλλά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. «Τα περισσότερα χάπια αδυνατίσματος δεν είναι τίποτα περισσότερο παρασκευάσματα καφεΐνης και διουρητικών που μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση του οργανισμού και να διαταράξουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών», εξηγεί η Δρ Ντίεκμαν διευθύντρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις των ΗΠΑ.
Τα αρμόδια εποπτικά όργανα σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν επιτηρούν με την ίδια αυστηρότητα τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα με τα συμπληρώματα διατροφής. Ορισμένα από τα προϊόντα αδυνατίσματος που πωλούνται στο internet ή χωρίς συνταγή γιατρού «μπορεί να είναι επιβλαβή, αναποτελεσματικά και σπατάλη χρημάτων» σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Εταιρείας Διαιτολογίας Τζένι Γκατζανιγκα-Μόλοου.
Τόσο ο FDA στις ΗΠΑ όσο και ο ΕΜΑ στην Ευρώπη, ενθαρρύνουν τους πολίτες να προβαίνουν σε καταγγελίες επικίνδυνων προϊόντων και ειδικά εκείνων που υποστηρίζουν ότι είναι φυσικά. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι ασφαλή και καλά για την υγεία.
Η δίαιτα της Ανθρώπινης Χοριακής Γοναδοτροπίνης (hCG) είναι ένα καλό παράδειγμα μη εγκεκριμένου προγράμματος απώλειας βάρους, αν και εκατοντάδες άτομα ανά τον κόσμο την εφαρμόζουν. «Η απώλεια βάρους με την δίαιτα hCG», εξηγεί η Δρ Μέι, «έχει να κάνει περισσότερο με τον περιορισμό των θερμίδων παρά με την hCG που ανιχνεύεται στα ούρα των εγκύων. Ενέχει τους ίδιους κινδύνους με μια δίαιτα ελαχίστων θερμίδων, καθώς και με τους ακαθόριστους κινδύνους που απορρέουν από την μακροχρόνια χρήση της ορμόνης».
«Ξεχάστε λοιπόν χάπια διαίτης και συμπληρώματα διατροφής», λέει η Δρ Μόλοου και επικεντρωθείτε σε σωστή και υγιεινή διατροφή για ορθή απώλεια βάρους.
3. Καθαρτικά ή προγράμματα αποτοξίνωσης
Η κάθαρση του εντέρου για τη διενέργεια κολονοσκόπησης είναι αναγκαία και ιατρικώς επιβεβλημένη, αλλά η χρήση των καθαρτικών για να καθαρίσει το σώμα από τις τοξίνες, είναι τελείως παράλογη. Τα καθαρτικά μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους, λόγω αποβολής υγρών και κοπράνων, αλλά ενέχουν κινδύνους αφυδάτωσης και ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών του οργανισμού.
«Η απώλεια υγρών χωρίς ιατρική επίβλεψη είναι επικίνδυνη και όταν συνδυαστεί με νηστεία, μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη. Το σώμα έχει τον δικό του μηχανισμό αποτοξίνωσης και αποβολής τοξινών, επομένως τα καθαρτικά είναι περιττά και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές», υπογραμμίζει η Δρ Μέι.
Αντί λοιπόν να καταφεύγετε σε δίαιτες αποτοξίνωσης, σκεφτείτε καλύτερα τις τροφικές επιλογές σας. Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε να «καθαρίσετε» το σώμα σας, καταναλώστε άφθονο νερό και φάτε πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
4. Εμετός
Ο εμετός ή η μάσηση τροφής και η μη κατάποσή της καθώς και η χρήση ήπιων καθαρτικών σκευασμάτων, είναι επικίνδυνη. «Οι ανθυγιεινές και επικίνδυνες αυτές πρακτικές δεν είναι ασυνήθιστες μεταξύ κυρίως των νεαρών γυναικών, αλλά ενέχουν κινδύνους για την υγεία και είναι το πρώτο βήμα για την εκδήλωση διατροφικών διαταραχών», εξηγεί η Δρ Ντίεκμαν.
Τα οξέα του στομάχου είναι εξαιρετικά ισχυρά, καθώς διασπούν τις τροφές και συντελούν στην απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Το στομαχικό περιεχόμενο προορίζεται για να παραμένει εκεί και όχι να γυρίζει προς τον οισοφάγο και τη στοματική κοιλότητα. «Ο συχνός εμετός μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του οισοφάγου, του στόματος και της αδαμαντίνης των δοντιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων, τερηδόνας και άλλων παθήσεων», επισημαίνει η Δρ Ντιέκμαν.
Επίσης ο συχνός εμετός μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια υγρών, η οποία με τη σειρά της να εδραιώσει αφυδάτωση του οργανισμού και ανισορροπία ηλεκτρολυτών.
Πέραν του εμετού, η πλέον επικίνδυνη μέθοδος απώλειας βάρους είναι η χρήση σιροπιού για την πρόκληση εμετού. «Μια δόση τέτοιου σκευάσματος μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία και να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακή ανακοπή», προειδοποιεί η Δρ Ντίεκμαν.
Συνεπώς, ο εμετός όπως κι αν προκαλείται δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και κανείς επαγγελματίας υγείας δεν τον συστήνει. Μπορείτε να τρώτε και να πίνετε με υπευθυνότητα ώστε να εδραιώσετε ένα υγιεινό και ασφαλές πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αν δεν τα καταφέρνετε μπορείτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
5. Υπερβολική εκγύμναση
Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον μέσο άνθρωπο. Προκαλεί μεγάλη ένταση στο σώμα, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμών, αφυδάτωσης και ανισορροπίας ηλεκτρολυτών, ενώ ψυχολογικά η γυμναστική μετατρέπεται σε τιμωρία.
Η Αμερικανική Ακαδημία Αθλητιατρικής και η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συστήνουν την άθληση καθημερινά για 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα, αλλά με μέτρια ένταση ή εναλλακτικά 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα σε εντατικό ρυθμό.
Ωστόσο, παρά τις συστάσεις, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο περισσότερο ασκούνται τόσο το καλύτερο και τελικά ξεφεύγουν από το υγιές πλαίσιο, φτάνοντας σε σημείο η γυμναστική να εξουσιάζει κυριολεκτικά τη ζωή τους.
Γυμναστείτε λοιπόν και αποκομίστε πολλαπλά οφέλη υγείας, ανακουφιστείτε από το άγχος, αλλά πάντα με μέτρο, καθώς η άθληση συντελεί στην έκκριση ορμονών όπως η κορτιζόλη που αυξάνει την όρεξη και την αποθήκευση λίπους, σημειώνει η Δρ Μόλοου.
6. Νόμιμες και μη ουσίες
Η χρήση ουσιών πέραν των συνταγογραφούμενων για την απώλεια βάρους είναι θανάσιμο λάθος και ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία.
«Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη χρήση ουσιών, όπως η κοκαΐνη, τα σπιντάκια, τα φάρμακα για το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, τα αντιδιαβητικά ή τα σκευάσματα για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, ενέχουν μόνο κινδύνους για την υγεία και κανένα όφελος ως προς την απώλεια κιλών», υπογραμμίζει η Δρ Μόλοου. Στους κινδύνους περιλαμβάνονται «η σωματική και ψυχολογική εξάρτηση, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, το άγχος, οι σοβαρές κεφαλαλγίες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα καρδιακά, πνευμονικά και νεφρικά προβλήματα».
Η χρήση παράνομων ουσιών για οποιοδήποτε σκοπό δεν είναι αποδεκτή για κανένα λόγο, πόσο μάλλον για την απώλεια βάρους.
7. Κάπνισμα
Εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί αποκηρύσσουν το κάπνισμα, λόγω των αναρίθμητων κινδύνων που έχει για την υγεία, ειδικά των νέων ανθρώπων και των παιδιών, πόσο μάλλον ως στρατηγική απώλειας βάρους.
Η νικοτίνη έχει διαπιστωθεί ότι καταστέλλει την όρεξη, αλλά οι επιπτώσεις του τσιγάρου ξεπερνούν κατά πολύ το υποτιθέμενο όφελος για την σιλουέτα.
Το κάπνισμα είναι επιβλαβές σχεδόν για κάθε όργανο του σώματος, προκαλώντας καρκίνους, καρδιαγγειακές, αναπνευστικές και άλλες παθήσεις ενώ μειώνει το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών γενικά.
Οι καλύτερες τακτικές απώλειας βάρους
Επιλέξτε μια δίαιτα που είναι αποτελεσματική για σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καλύτερη διατροφή είναι αυτή στην οποία μπορείτε να μείνετε πιστοί σε βάθος χρόνου. Με την κοινή λογική, ακούστε το σώμα σας και επιλέγετε με σύνεση τι θα φάτε, αντί να καταφεύγετε σε ακριβά, επικίνδυνα και αναποτελεσματικά προγράμματα απώλειας βάρους ή προϊόντα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.
Ζητήστε τέλος τη βοήθεια ειδικών, αν πιστεύετε ότι οι μέθοδοι απώλειας βάρους που εφαρμόζετε δεν είναι σωστές.

health.in.gr, WebMD

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika