Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

00:45 Μεταμόσχευση περιμένουν 80 νεφροπαθείς στη Μαγνησία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Ογδόντα νεφροπαθείς από τη Μαγνησία παραμένουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού που θα τους επιτρέψει να δουν με διαφορετικό μάτι τη…. ζωή.

Όπως αναφέρει το taxydromos.gr, εν όψει της παγκόσμιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης που τιμάται την 1η Νοεμβρίου ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας σημειώνει ότι «η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή».

Στη Μαγνησία υπάρχουν 150 αιμοκαθαρόμενοι, 35 περιτοναϊκής κάθαρσης, 45 στην ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού και περίπου 60 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση.

Συνολικά εξάλλου σε όλη την Ελλάδα περισσότεροι από 1.100 είναι οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση και είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, 70 υπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα, 21 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ενώ τέλος έξι πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Η Ελλάδα σημειωτέον κατείχε την τελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες ανά εκατομμύριο, ενώ την ίδια στιγμή η αναλογία δυνητικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε χώρες όπως η Ισπανία είναι 38,8, η Πορτογαλία 31, το Βέλγιο 26,4, η Αυστρία 23,3, η Τσεχία 18.

Οι νεφροπαθείς ζητούν εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του υφισταμένου νομικού πλαισίου του νόμου 2737/99 που να περιλαμβάνει καθιέρωση και στη χώρα μας του θεσμού της εικαζόμενης συναίνεσης στη δωρεά οργάνων, επέκταση των ζώντων δοτών από το 1ο και 2ο βαθμό συγγενείας που ισχύει σήμερα έως και 4ο βαθμό εξ αίματος σε ευθεία η πλάγια γραμμή και μέχρι 2ου βαθμού σε συγγενείς εξ αγχιστείας, ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών που είναι η σπονδυλική στήλη των μεταμοσχεύσεων και οικοδόμηση πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΜ και των υπευθύνων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερα μοσχεύματα.

Επίσης σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο χρειάζεται διοικητική και οικονομική αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ενίσχυση των μεταμοσχευτικών κέντρων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό κ.α.

newsbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika