Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

00:37 Βιωματικό πρόγραμμα διατροφικής αγωγής και συμβουλευτικής

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με τη διοργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Διατροφή στην οικογένεια – Πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας», για τους γονείς μαθητών των…
σχολείων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, ξεκινά το πρώτο στάδιο εφαρμογής ενός καινοτόμου βιωματικού προγράμματος διατροφικής αγωγής και συμβουλευτικής που διοργανώνει η αντιδημαρχία Παιδείας Νεάπολης-Συκεών. 

Πρόκειται για ένα δομημένο πρόγραμμα συστηματικής επιστημονικής παρέμβασης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος είναι να εφοδιαστούν γονείς και παιδιά με τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τη διατροφή που ενδείκνυται για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, δίνοντας παράλληλα μεγάλη έμφαση στην αυτογνωσία και την αυτοανάπτυξη.

Η εναρκτήρια ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, στις 19.30, στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, δημοτικό κατάστημα Νεάπολης). Ομιλητές θα είναι η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αισθητικής, σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στεργιανή Παργιανά, με θέμα: «Οι Διαστάσεις της παιδικής παχυσαρκίας σήμερα», η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δάφνη Νταλάπα, η οποία θα μιλήσει για «Το φαγητό των παιδιών μας», η εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου με θέμα «Ένα πιάτο γεμάτο συναισθήματα» και η ενδοκρινολόγος Μαρία Μπουγουλιά, η οποία θα αναφερθεί στις «Επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία των παιδιών».

Συστηματική επιστημονική παρέμβαση

Το δεύτερο στάδιο της καινοτόμου αυτής δράσης θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας και θα περιλαμβάνει 10 συνεδρίες ομαδικής συμβουλευτικής διάρκειας μιάμισης ώρας, για μαθητές από 9 έως 15 ετών. Οι μαθητές θα χωριστούν σε δύο ηλικιακές ομάδες: ομάδα Α για παιδιά 9-11 ετών (δ΄, ε΄, στ΄ τάξεις δημοτικού) και ομάδα Β για εφήβους 12-15 ετών (γυμνάσιο). Οι ομάδες θα λειτουργούν βιωματικά και το περιεχόμενο των συνεδριών θα αφορά σε θέματα όπως τρόφιμα και διατροφή, εικόνα σώματος, αυτοεκτίμηση, διαταραχές πρόσληψης τροφής, συναισθήματα και διατροφή, η συναισθηματική πείνα, λειτουργία μηχανισμών πείνας και κορεσμού, βάρος και υγεία, το σώμα μας σε κίνηση κ.ά..

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 10 εβδομάδες, από τις 17 Νοεμβρίου 2012 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2013, και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Επιστημονική ομάδα

Οι πολλαπλοί παράγοντες και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων διατροφής καθιστούν απαραίτητη τη συνεργασία ειδικών από διάφορα επιστημονικά πεδία. Η βασική ομάδα των εθελοντών επιστημόνων που επινόησαν, σχεδίασαν και υλοποιούν το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ο Σήμος Νεάπολης-Συκεών έχουν ως πυρήνα εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγο εξειδικευμένη σε θέματα διατροφής, εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής και αισθητικής, ειδικευμένη στη συμβουλευτική για την παχυσαρκία, και διαιτολόγο-διατροφολόγο με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Επιπρόσθετα, στην ομάδα συμμετέχουν μία ενδοκρινολόγος και μία παιδίατρος ως εξωτερικοί συνεργάτες.

Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα θα είναι διαθέσιμη για ενημέρωση, συμβουλευτική και υποστήριξη γονέων σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες.

Καινοτομίες

Έως σήμερα εφαρμόζονται παρόμοια προγράμματα μόνο στα σχολεία, ενταγμένα στην αγωγή υγείας. Η πρωτοπορία του συγκεκριμένου προγράμματος έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι προσεγγίζει την παχυσαρκία και ως θέμα ψυχικής υγείας, μη σταματώντας στην απλή ενημέρωση μέσω μιας ημερίδας. Αντιθέτως, με τη συμβολή της ειδικής διεπιστημονικής ομάδας και την παρέμβαση και αυτοανάπτυξη των συμμετεχόντων, εξετάζει το θέμα της διατροφής με τρόπο ολιστικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και οικογενειακούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.          zougla.gr   Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη     

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea